Tallene har talt: Disse lagene tar medalje i årets Eliteserie

Brann har vært i førersetet så og si hele sesongen, men med tapet for Vålerenga i helgen samtidig som Rosenborg vant mot Kristiansund er det de regjerende seriemesterne som troner alene på topp.

Med to poeng ned til sølvplasserte Brann og ti serierunder igjen er det få som ikke ser på Rosenborg som ganske klare favoritter til å nok engang løfte Eliteserie-pokalen, for fjerde året på rad.

Men hvor store favoritter er Rosenborg egentlig?

Vi har spurt GIG Sports, som går vitenskapelig til verks for å lage modeller som beregner sannsynligheter knyttet til sportsarrangementer. Ved å ta hensyn til alle faktorene som kan påvirke utfallet, og deretter simulere de resterende serierundene i Eliteserien 10 000 ganger har de kommet frem til de sannsynlige plasseringene til hvert enkelt Eliteserielag.

Vi skal her se på utfallet for de seks største medaljefavorittene; Rosenborg, Brann, Haugesund, Molde, Sarpsborg 08 og Ranheim. Og her er de rå tallene, svart på hvitt. Jo høyere prosenttall, jo høyere sjans for den aktuelle plasseringen. Merk at dette er sannsynlighetene før serierunde 21. Fotballen består av tilfeldigheter, og om datamaskinene vet at ballen er rund, det aner vi ikke!

Lag 1. Plass 2. Plass 3. Plass 4. Plass

Rosenborg 83,3% 12,9% 3,0% 0,7%

Brann 12,7% 52,9% 21,4% 9,1%

Haugesund 2,4% 17,9% 31,3% 24,9%

Molde 1,4% 11,8% 26% 25,6%

Sarpsborg 08 0,1% 2,2% 8,3% 14,5%

Ranheim 0,0% 1,6% 5,1% 11,4%

Men svart på hvitt er jo ofte litt kjedelig. Så her er de samme tallene, kledd inn i en liten infografikk med fine logoer og farger:

(før pilen over blokkene for å se prosenttallet)

Loading...

Loading…

Er Rosenborg klare favoritter?

Ja. Tallenes tale er krystallklare, og de gjenspeiler nok også oppfatningen de fleste fotballinteresserte nordmenn har etter helgens serierunde. Trønderne har ikke gått amok på overgangsmarkedet, men de som er hentet inn har fungert fra dag én, spesielt tunisieren Issam Jebali. Laget er i fin flyt og midlertidige trener Rini Coolen kan glede seg over å ha den bredeste troppen i serien.

Men laget kjemper på flere fronter, torsdag venter Shkëndija borte i den siste og avgjørende playoff-kampen før et eventuelt Europa League-gruppespill. Men med 3-1 på Lerkendal er Rosenborg favoritter, og det ser ut til at trønderne skal spille både serie, cup og Europacup denne høsten.

Det kan både være en fordel og en ulempe. Mye er avhengig av skadesituasjonen i Trondheim, flere sentrale spillere har vært ute store deler av sesongen, og i helgen måtte Pål Andre Helland forlate nok engang på grunn av en lårskade, som vil holde han på sidelinjen i flere uker.

Men summert opp kan vi etter alle solemerker konkludere med at Rosenborg-toget kjører for fullt, og at det skal bli svært vanskelig for Brann og de andre konkurrentene å stoppe det i løpet av de siste ti serierundene.

Er luften gått ut av Brann-ballongen?

Tja. Det er i hvert fall veldig mye å ta tak i etter den forferdelige prestasjonen Brann-laget utførte på Intility Arena søndag kveld. Vålerenga avslørte store svakheter hos bergenserne, og Ronny Deila hadde helt klart gjort hjemmeleksen sin. Men vi skal ikke lenger tilbake enn runden før det, da medaljerival Sarpsborg 08 ble slått 2-0 på hjemmebane.

Og den seieren kom etter en meget optimistisk avslutning på det norske overgangsvinduet for klubben. Ikke mindre en fire spillere ankom Brann stadion de siste dagene, i tillegg til tre spillere som kommer først i januar. De to det er knyttet mest spenning til er Ruben Yttergård Jensen og Daouda Bamba. De har så langt ikke startet noen av de to seriekampene som er spilt siden de ankom klubben.

Brann skal finne tilbake til høytrykksfotballen de kjørte over motstanderne med i starten av sesongen, da de gikk hele 14 seriekamper uten å tape, i tillegg til å kun slippe inn fem mål.. Spørsmålet er om savnet av Sivert Heltne Nilsen blir så stort som fryktet, da det er vanskelig å si om den ujevne formen i sommer skyldes tapet av han eller en generell formdupp.

Kan Haugesund kapre en pallplass?

Absolutt. Haugesund er et av de absolutt beste formlagene i Eliteserien for tiden, og står for øyeblikket med fem seriekamper uten tap. I helgen ble det en komfortabel 2-0-seier hjemme mot Stabæk, og dermed er rogalendingene nå bare tre poeng bak vårens store formlag, Brann.

De to neste kampene blir nok svært avgjørende for Eirik Hornelands menn. I helgen venter serieleder Rosenborg på bortebane, mens Brann kommer på besøk på Haugesund stadion i runden etter det. I løpet av høsten skal også Haugesund opp i tøffe bortekamper mot henholdsvis Sarpsborg 08 og Molde.

Men med noen av ligaens beste formspillere på laget, som Alexander Stølås, Babajide Akintola og Joakim Våge Nilsen, er det ikke sannsynlig at Haugesund aldri møter veggen denne høsten, og minst tar den tredje siste av de tre edle metallene.

Har EL-kvalifiseringen kostet Molde for mye?

Svaret på det får vi trolig ikke før etter den neste serierunden. Men det var tydelig slitne spillere som møtte et knallmotivert Ranheim-lag i helgen. Og til tross for at laget mer eller mindre var toppet gikk moldenserne på en real smell mot overraskelseslaget. Nå venter en knalltøff hjemmekamp mot Zenit, og det spørs om ikke 1-3-tapet i Saint Petersburg forrige uke har sørget for at Molde-laget allerede har blikket rettet mot neste seriekamp.

Molde har vært sentral i den aller største snakkissen i fotball-Norge denne sommeren. Erling Braut Håland har vært på alles lepper, og overgangssagaen, der flere gigantklubber rundt om i Europa var interessert i signaturen hans, endte til slutt med en overgang til RB Salzburg i Østerrike. 18-åringen lånes dog ut til Molde resten av sesongen, noe som kan være svært avgjørende for om Molde klarer å sikre seg medalje eller plass i neste sesongs Europa League-kvalifisering.

Ofrer Sarpsborg 08 serien for Europa League?

Definitivt. Mer eller mindre hele laget ble byttet ut i Sarpsborg 08s kamp hjemme mot Kristiansund i helgen. Det var absolutt et habilt lag de hev utpå Sarpsborg stadion, men det var ikke nok mot et godt Kristiansund-lag som til slutt vant 1-2.

Det vil selvsagt forandre seg om de blir slått ut av Maccabi Tel Aviv torsdag kveld. Men det er ingen tvil om at strategien om å hvile spillere til midtukekampene i Europa League har bidratt positivt til at de har avansert så langt som de har, forrige uke ble det en imponerende 3-1-seier hjemme mot israelerne. Nå gjenstår ett hinder før Sarpsborg smått utrolig befinner seg i et europeisk gruppespill. Om det skjer tror vi Sarpsborg 08 ser på fjerdeplass i Eliteserien som en ren bonus.

Fortsetter Ranheim å imponere?

Vanskelig å si. Etter en liten formdupp i sommer sto Ranheim for nok en imponerende seier borte mot Molde, og lillebrorklubben i Trondheim er dermed helt der oppe og kjemper fortsatt om medaljer. Utenom Christian Eggen Rismark, som har dratt til Brann, har klubben beholdt stammen i laget, og du skal ikke se bort i fra at Ranheim befinner seg på fjerdeplass eller bedre også når alle poengene er talt opp.

Det ville dog vært svært imponerende om Ranheim skulle klare å holde meget gode fotballag som Molde og Sarpsborg 08 bak seg, men om de to klubbene skulle klare å kvalifisere seg for gruppespillet i Europa League vil Ranheims roligere kampprogram utover høsten selvsagt tale til deres fordel.

Det gjenstår enda ti runder og ballen er, som sagt utallige mange ganger før, rund. Dette er selvsagt bare prognoser, men det gir en liten indikasjon på hvordan tabellen kommer til å se ut i slutten av november.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler