Rivalene barker sammen igjen

Ronny Johnsen John Arne Riise

Riise og Johnsen var lagkamerater på det norske landslaget, men rivaler i Premier League. De hadde noen durabelige oppgjør som spillere for henholdsvis Liverpool og Manchester United. Nå møtes de altså på nytt, som trener for hvert sitt Tønsberg-lag i 3.divisjon. Store kontraster, men garantert mye prestisje.

Høyt fjell å bestige

Etter fotballkarrieren har Riise vært sportsdirektør for Birkirkara på Malta (kun 3 måneder). Han har også prøvd seg som fotballagent. De siste årene har han likevel vært mest kjent som ambassadør for Betsson.

Nå har han altså startet reisen mot en trenerjobb på høyeste nivå. Han har et uttalt mål om trenerjobb i Premier League, men foreløpig er destinasjonen nivå fire i norsk fotball. Det er med andre ord litt av et fjell han skal bestige for å nå målet i det fjerne.

– Jeg håper med min erfaring at jeg kan bidra til å løfte klubben til neste nivå. Mange dyktige spillere med rett innstilling og ønske om å bli bedre er en god start. Det har kriblet noen uker nå fordi jeg gleder meg som en unge til å komme i gang, fortalte Riise i et intervju med VG før nyttår.

Ronny Johnsen på sin side skal lede FK Tønsberg sammen med Christopher Barland. De tidligere Tønsberg-profilene Per Egil Swift og Fredrik Kjølner, blir også å finne i klubbens trenerapparat.

Ronny Johnsen kommer fra Stokke i Vestfold. Han spilte tidlig i karrieren for Eik Tønsberg som nå er slått sammen med FK Eik Tønsberg. Han har dessuten sittet i styret en stund, og har derfor en ekstra tilknytning til klubben han nå skal forsøke å føre oppover i divisjonssystemet. Klubben er offensiv og har nemlig et uttalt mål om opprykk til 2.divisjon.

– Vi er strålende fornøyd med å ha Ronny Johnsen på laget. I tillegg har vi et trener- og støtteapparat rundt han som vi er veldig stolte av. Fokuset vårt er på utvikling og bli bedre hver dag. Ingenting kommer av seg selv, her blir det hardt arbeid over tid. Da vil resultatene og opprykk komme som et resultat av det sier daglig leder, Daniel Hov i FK Eik Tønsberg.

Avdelingen består imidlertid av mange gode lag (se oversikt nederst i saken), så det skal bli spennende å se om Riise og/eller Johnsen klarer å bemerke seg i kampen om opprykk.

EM 2020: Se vår oversikt over Europamesterskapet 2020.

Fotballfeber i Tønsberg

Inntogene til Riise og Johnsen skaper økt interesse, og det bygger opp til fotballfeber i byen igjen.

– Vi går helt klart en unik fotballsesong i møte i Tønsberg, både med to profilerte trenere, sammenslåingen av Eik Tønsberg og FK Tønsberg, og det faktum at alle de lokale 3. divisjonslagene kom i samme avdeling. Dette legger rammene for mange flotte lokalderby, og vi merker også at lokalpressen følger ekstra godt med, forteller Nina Tapio og Mona Habbestad fra Flint sitt daglige lederteam.

Hvordan er det å ha en fotball-legende som John Arne Riise ved roret?

– John Arne har kommet inn i klubben som et friskt pust, og med masse energi og engasjement. Han er opptatt av å være der for hele klubben, og ikke bare laget han er hovedtrener for. Han er å finne på klubbhuset både før og etter trening, og stiller velvillig opp for andre lag, både de yngste, samt ungdomslagene forklarer Tapio.

Ny økonomisk hverdag

John Arne Riise har levd et langt liv innenfor toppfotballen, der fokuset på penger ikke har vært så høyt. Agenter har fikset kontraktene, klubbene har ordnet det mest praktiske i hverdagen, mens Riise selv har latt beina prate ute på matta. Nå venter en ny hverdag der lønna ligger på et nivå med den vanlige mannen i gata;

– John Arne er tilbudt den samme lønnen vi ville gitt en hvilken som helst trener i 3.divisjon. Han har et dypt ønske om å etablere seg som trener, og anså Flint som et fint sted å begynne. Det at John Arne var villig til å godta dette lønnsnivået og de betingelser vi kunne tilby gav oss en trygghet på at han virkelig ønsker dette, forklarer Tapio engasjert.

Vi tror likevel ikke Riise må lage middag hver dag selv med det første. Han er så profilert at tilbudene jevnlig dukker opp, enten det er event-jobber, kommentatorjobber, TV-opptredener eller annet som gir ham god inntekt ved siden av. Det virker dog som Flint-prosjektet virkelig er noe han brenner for, og det er utelukkende positivt for begge parter.

STOR OVERSIKT: Overgangsnyheter- og rykter i Norge, vinteren 2020.

Breddeklubb med en viss målsetting

Vi spurte om Flint nå har et uttalt mål om å gå fra breddeklubb til en tilnærming mot en toppfotball-tilværelse. Eller om de satser på å være en klubb som innbefatter både toppfotball og bredde, nå som Riise har kommet inn for å løfte klubben.

– Flint er en breddeklubb og vi jobber etter «Flint for alle» og har tilbud til jenter og gutter fra 4-5 år og helt opp til oldboys/girls. For vårt A-lag på herresiden har vi ambisjoner om å rykke opp og etablere oss i 2. divisjon. Vi har ikke som målsetting å bli et lag i Eliteserien, men ønsker å ha et A-lag som gjør at talentfulle spillere i klubben har noe å strekke seg etter. At de har mulighet til å utvikle seg i egen klubb, og ikke forsvinner ut i tidlig alder.

– Vi ønsker å lykkes, og John Arne ønsker naturlig nok også suksess i sin første trenerjobb. Vi har kommet i en tøff avdeling med mange sterke lag, og hvorvidt vi lykkes i år vil sesongen vise fortsetter Tapio.

Kortvarig engasjement

Målsettingene som trener er som sagt høye for John Arne Riise sin del, noe man har tatt høyde for i Flint-ledelsen;

– John Arne har aldri lagt skjul på at hans trenerambisjoner på sikt ligger langt høyere enn 3. divisjon i Norge. Det er vi i Flint også veldig klar over, og er derfor forberedt på at hans engasjement antagelig ikke vil strekke seg over mange år. Vi har i første omgang en ett-års kontrakt, så får vi gjøre opp status og se hva 2021 bringer når den tid kommer, avslutter kvinnene fra Flint sitt daglige lederteam.

Vi ser frem til å følge 3.divisjon med argusøyne denne sesongen, der profilene Riise og Johnsen garantert vil gjøre seg bemerket. Enten den ene eller andre veien.

Topp 10: Historiens dyreste norske fotballspillere.

3. divisjon fotball for menn 2020 avdeling 2

#

Lag

K

S

U

T

Mål

±

P

1

FK Eik Tønsberg 871

0

0

0

0

0–0

0

0

2

Flint

0

0

0

0

0–0

0

0

3

Follo

0

0

0

0

0–0

0

0

4

Fredrikstad 2

0

0

0

0

0–0

0

0

5

Halsen

0

0

0

0

0–0

0

0

6

Hønefoss

0

0

0

0

0–0

0

0

7

Kråkerøy

0

0

0

0

0–0

0

0

8

Mjøndalen 2

0

0

0

0

0–0

0

0

9

Oppsal

0

0

0

0

0–0

0

0

10

Pors

0

0

0

0

0–0

0

0

11

Sarpsborg 08 2

0

0

0

0

0–0

0

0

12

Strømsgodset 2

0

0

0

0

0–0

0

0

13

Ørn Horten

0

0

0

0

0–0

0

0

14

Åssiden

0

0

0

0

0–0

0

0