Les deg opp på den 29. og nest siste runden av årets Eliteserie

Søndag spilles den nest siste runden av Eliteserien i fotball. Mye kan bli avgjort i bunn og topp ,og som vanlig spilles alle kampene i de to siste rundene samtidig.

Kan sikre medalje

I toppen av tabellen har Rosenborg allerede vunnet seriegullet, noe de gjorde for to serierunder siden, men bak Rosenborg kan mye enda skje. Om Molde vinner borte mot Lillestrøm kan de sikre sølvmedaljen om både Sarpsborg 08 og Strømsgodset taper, mot henholdsvis Aalesund og Brann.

Og både Sarpsborg 08, Strømsgodset og Brann kan stjele den sølvmedaljen fra Molde i den siste serierunden om Molde skulle avgi poeng i kampen mot Lillestrøm søndag. Det er også kamp om fjerdeplassen, som om Sarpsborg skulle vinne cupen óg ta medalje i Eliteserien, vil gi plass i neste års kvalifisering til Europa League.

Nedrykk står mellom to lag

Neste år blir første gang siden 1988 at Eliteserien i fotball blir spilt uten Viking, da de allerede er klare for nedrykk fra Norges beste rekke. Men enda et lag skal ta den tunge turen ned til OBOS-ligaen, og det laget blir enten Sogndal som er på femtendeplass nå med 28 poeng og Aalesund som ligger på kvalifiseringsplassen med 29.

Aalesund møter et sølvjagende Sarpsborg 08-lag på bortebane mens Sogndal skal til Nadderud for å møte et Stabæk-lag som har en oppadgående form. Skulle de feile med å vinne søndagens kamper vil kvalifisering være det beste de kan håpe på da Tromsø, som er nærmeste lag oppover på tabellen for øyeblikket har 34 poeng.

Alle kampene i Eliteseriens runde 29:

Kristiansund – Sandefjord Fotball
Kristiansund Stadion

Kristiansund Stadion

Kristiansunds hjemmebane, Kristiansund Stadion i Kristiansund.

Sandefjord har med sine 36 poeng ikke mulighet til å bli tatt igjen av Aalesund eller Sogndal og har dermed sikret seg Eliteserie-spill også neste sesong. Kristiansund på sin side har enda en teoretisk mulighet for å rykke ned. Det gjør de om Aalesund og Sogndal vinner begge sine resterende kamper og Kristiansund taper begge sine. Sandefjord må klare seg uten sin toppscorer Flamur Kastrati som står over grunnet en strekk.

Lillestrøm – Molde
Åråsen Stadion

Lillestrøm befinner seg på tolvteplass på tabellen med 34 poeng. Med andre ord er de likesom Kristiansund ikke sikret plassen i Eliteserien neste sesong enda. Det gjør de ved å slå Molde på hjemmebane, men moldenserene kan som kjent sikre andreplassen på tabellen med seier og vil gjøre sitt for å ta med seg alle tre poengene med tilbake til Møre og Romsdal. Molde har dog Vegard Forren og Fredrik Aursnes suspendert mens Thomas Amang og Eirik Hestad er tvilsom grunnet skader.

Rosenborg – Viking
Lerkendal Stadion

Eliteserie-tabellens endepunkter møtes på Lerkendal søndag når seriemester Rosenborg tar i mot tabell-jumbo Viking. Viking har bare æren å spille for mens hjemmelagets stjernespiss Nicklas Bendtner jakter toppscorer-tittelen i serien. Rosenborg har Yann-Erik de Lanlay, Matthias Vilhjalmsson og Magnus Stamnestrø ute resten av sesongen mens Viking må klare seg uten suspenderte George Green.

Sarpsborg 08 – Aalesund
Sarpsborg Stadion

Sarpsborg Stadion

Sarpsborg 08s hjemmebane, Sarpsborg stadion i Sarpsborg.

På Sarpsborg stadion søndag får vi en av kampene med klart mest betydning for begge lag. Sarpsborg spiller for medalje mens Aalesund spiller for å holde plassen i Eliteserien. Aalesund vil med seier samtidig som Sogndal ikke vinner være sikret kvalifisering, og kan også i teorien ta seg opp på trygg plass med seier også i den siste serierunden. Sarpsborg kan enda havne på femteplass, men er også bare tre poeng bak Molde på sølvplass. Begge troppene er helt sakde- og suspensjonsfri før oppgjøret.

Stabæk – Sogndal
Nadderud Stadion

Sogndal tar turen østover til Bærum for å prøve å redde plassen i Eliteserien, i bakhodet vet de at med tap og Aalesund-seier er de et OBOS-lag neste år. Stabæk på sin side har ingenting å spille for ig er sikret en plass omtrent midt på tabellen. For øyeblikket er de nummer åtte med 38 poeng. Hjemmelaget har midtbanespiller Hugo Vetlesen suspendert mens Sogndals lars Christian Kjemhus ute resten av sesongen med en kneskade.

Strømsgodset – Brann
Marienlyst Stadion

Fjerneplasserte Strømsgodset og femteplasserte Brann har begge sjans til å kapre medlajer om de vinner og resultatene i Sarpsborg 08 og Moldes kamper går deres vei. Brann ledet tabellen i juni men har falt bakpå etter en dårlig høstsesong der de blant annet tapte fire kamper på rad. Strømsgodset har angrepet sesongen anderledes, de har gått fra å ligge på kvalifiseringsplassen etter halvspilt serie til å nå kjempe om medaljer, godt hjulpet av syv seire på rad som kan bli åtte søndag. Godset har kaptein Jakob Glesnes suspendert og Kim André Madsen ute med en lyskeskade. Branns midtbane-reserve Petter Orry Larsen er også suspendert.

Tromsø – Haugesund
Alfheim Stadion

Tromså så lenge ut til å måtte kjempe hardt for å holde plassen men har etter en god sluttspurt klatret forbi både Sogndal og Aalesund på tabellen. Med seier over et Haugesund-lag uten noe som helst å spille for på søndag vil billetten til neste års Eliteserie være sikret for laget fra Troms. Hjemmelaget har flere reservespillere skadet i tillegg til Mushaga Bakenga som er ute med en strekkskade.

Vålerenga – Odd
Intility Stadion

Intility Stadion i Oslo

Vålerengas nye hjemmebane, Intility Stadion i Oslo.

Vålerenga kan med seier gå fra sin niendeplass på tabellen og forbi Odd som for øyeblikket ligger på syvendeplass. Stort mer enn det er det ikke på spill for de to lagene søndag, bortsett fra noen 100.000 fra eller til i tabellplasseringspremie. Mohammed «Moa» Abdellaoue er skadet og vil ikke spille for Vålerenga søndag mens Odd må spille med tredjekeeper Anders Klemensson da både førstekeeper Sondre Rossbach og andrekeeper Viljar Myhra er skadet.

Tabellen ser slik ut per dags dato:

1

ROSENBORG

28

58

2

MOLDE

28

50

3

SARPSBORG 08

28

47

4

STRØMSGODSET

28

47

5

BRANN

28

46

6

HAUGESUND

28

39

7

ODD

28

39

8

STABÆK

28

38

9

VÅLERENGA

28

36

10

SANDEFJORD

28

36

11

KRISTIANSUND

28

34

12

LILLESTRØM

28

34

13

TROMSØ

28

34

14

AALESUND

28

29

15

SOGNDAL

28

28

16

VIKING

28

21

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler