Nedrykksdrama i Eliteserien – Hele seks klubber kjemper om trygg plass

Vi har snakket med analytikerne i GIG Sports om hvem som har størst sjans til å beholde plassen før de to gjenværende kampene, og det eneste som nesten er sikkert er at Sandefjord spiller i OBOS neste år.

GIG Sports går vitenskapelig til verks for å lage modeller som beregner sannsynligheter knyttet til sportsarrangementer. Ved å ta hensyn til alle faktorene som kan påvirke utfallene, og deretter simulere de to resterende serierundene i Eliteserien 10 000 ganger har de kommet frem til de sannsynlige plasseringene til hvert enkelt Eliteserielag.

Vi skal her se på de seks lagene som enten står i fare for å rykke direkte ned sammen med Sandefjord eller å måtte spille playoff. De lagene er Stabæk, Lillestrøm, Start, Strømsgodset, Bodø/Glimt og Tromsø.

Sandefjord er fortapt

Selv om det er en liten matematisk mulighet for å fortsatt kapre kvalifiseringsplassen konkluderer vi med at Sandefjord er ferdig for sesongen.

Beregningene viser at det er 0,8 prosent sjans for at de vinner sine to siste kamper mot Sarpsborg 08 borte og Molde hjemme, og i tillegg får hjelp i andre kamper til å klatre opp på kvalifiseringsplassen.

Stabæk med kniven på strupen

Stabæk skal i helgen på bortetur til middelhavsfarerne Odd, og ser man på tabellsituasjonen er det ikke vanskelig å skjønne at den kampen bør vinnes.

Med fire poeng opp til sikker plass og åtte til playoff gir kalkuleringene Stabæk hele 76,2 prosent sjanse for å rykke direkte ned. Sjansen for å klatre opp på playoff er 12,8 prosent. Etter Odd venter nedrykksrival Strømsgodset hjemme på Nadderud.

Lillestrøm kan rykke ned for første gang siden 1975

På kvalifiseringsplassen finner vi per dags dato Lillestrøm. Klubben som har vært en del av den øverste divisjonen i Norge desidert lengst står i stor fare for å rykke ned for første gang siden 1975.

Og på søndag venter en svært avgjørende kamp borte mot Strømsgodset, der et tap kan bety at muligheten for å ende på en sikker plass forsvinner. Lillestrøms sjanser for å rykke direkte ned er på 7,7 prosent, mens klubben er den med størst muligheter for å ende på kvalifisering med sine 35 prosent.

Tøff hjemmekamp for Start

Start var inne i en god periode der de vant fire av fem kamper, og så ut til å berge plassen med god margin. Men de siste to kampene har endt med et 1-3-tap hjemme for Molde og hele 1-4 borte mot Sandefjord.

Men med en tøff hjemmekamp mot et Rosenborg-lag som sikrer gullet ved seier er mulighetene for Start-nedrykk nå faktisk høyere enn for Lillestrøm. 10,8 prosent lyder det på, mens kalkuleringene gir Start playoff i 23,6 prosent av gangene. I siste serierunder venter nok en tøff kamp, borte mot medaljejagende Haugesund.

Strømsgodset ble knust i Bergen

Krisen så ut til å være over i Godset etter en meget god prestasjon og 2-0 hjemme mot Strømsgodset før Lillestrøm ble slått i cupens semifinale i midtuken forrige uke. Men så dro laget til Bergen og leverte en prestasjon et nedrykkslag verdig.

Drammenserne ble knust 1-4, og i tillegg plassert rett tilbake i kampen om å unngå nedrykk. Sjansen for direkte nedrykk er bare på 5,6 prosent, men det er 19,1 prosent sjans for at Godset må ut i kvalifisering.

Søndag venter laget som nå ligger på kvalifisering, Lillestrøm. Vinnes den kampen ser ting lysere ut før Stabæk venter på bortebane i den siste serierunden.

Bodø/Glimt enda ikke sikret

Man skal ikke være særlig bekymret for å rykke direkte ned i Nordland, sjansene for det er på ørsmå 0,7 prosent. Men med to poeng ned til kvalifisering er det enda 8,6 prosent sjans for at Glimt må ut i nettopp det.

Og med Vålerenga hjemme og Rosenborg borte kunne kampprogrammet absolutt sett bedre ut for Kjetil Knutsens menn på tampen av sesongen.

Fra medaljekamp til muligheter for nedrykk for Tromsø

Siste laget ut er tiendeplasserte Tromsø, som enda har matematiske muligheter for å måtte spille kvalifisering, kun 0,1 prosent. Med fem poeng ned til Lillestrøm må Tromsø tape både borte mot Ranheim søndag og hjemme mot Sarpsborg 08 om to uker, i tillegg til å være svært uheldig med de andre resultatene.

Men det er nok svært skuffende for Tromsø og trener Simo Valakari at mulighetene er der bare to runder før slutt, etter at laget lenge var oppe og snuste på edelt metall. Etter 2-1-seieren hjemme for Odd den 1. juli har tromsøværingene kun vunnet to av 13 seriekamper, færrest av samtlige i Eliteserien.

Jevn kamp om andreplassen

I den andre enden av tabellen er det 99,1 prosent sjans for at Rosenborg stikker av med gullet, for fjerde sesong på rad. Trønderne har Start borte og Bodø/Glimt hjemme i de to siste kampene.

Men i kampen om sølvet er det enda stor spenning. Brann befinner seg der for øyeblikket, men kun to poeng foran Molde. Brann gjester Kristiansund søndag og tar imot Odd i siste serierunde.

Molde og fjerdeplasserte Haugesund møtes på Aker stadion søndag, før turen går til tabelljumbo Sandefjord i slutten av måneden.

Sølvmulighetene er 57,3 prosent for Brann, 40 prosent for Molde og 1,8 prosent for Haugesund.

Vi i Fotballkanalen ønsker alle klubbene og deres fans lykke til før de to siste uhyre spennende serierundene i Eliteserien 2018!

Her er alle tallene igjen;

Sannsynlighet for direkte nedrykk:

Bodø/Glimt 0,7%
Strømsgodset 5,6%
Lillestrøm 7,7%
Start 10,8%
Stabæk 76,2%
Sandefjord 99,1%

sannsynlighet for kvalifisering:

Tromsø 0,1%
Sandefjord 0,8%
Bodø/Glimt 8,6%
Stabæk 12,8%
Strømsgodset 19,1%
Start 23,6%
Lillestrøm 35,0%

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler