Hvem er favoritt til å ta over Rosenborg etter Kåre Ingebrigtsen?

Det var torsdag ettermiddag forrige uke at Rosenborg meldte at Kåre Ingebrigtsen, trener i klubben siden 2014-sesongen, var ferdig som hovedtrener i klubben. Det var også klubblegende Erik Hoftun, som var assistent under Ingebrigtsen.

Dermed endte den tidligere Rosenborg, Manchester City og Lillestrøm-spilleren på 181 kamper som hovedtrener for sin favorittklubb, og hele 2,11 poeng i snitt per kamp.

Vi skal her se på hvem som kan være aktuelle til å ta over den største klubben i Norge, for etter sparkingen av Kåre var RBK-styreleder Ivar Koteng klar på at de enda ikke hadde begynt på arbeidet med å finne ny hovedtrener for klubben.

Rini Coolen

Midlertidig er det nederlandske Rini Coolen som har tatt over ansvaret. Han kommer fra jobben som akademidirektør i Rosenborg, en jobb han har hatt siden i vinter. Tidligere har han vært hovedtrener for Twente i Eredivisie i to sesonger, i tillegg til å ha trent lag i lavere nederlandske divisjoner, i Australia og landslaget til Aruba.

Han har også vært direktør for akademiet i den nederlandske klubben PEC Zwolle, i tillegg til assistenttrener under Fred Rutten i den emiratiske klubben Al Shabab. Som spiller holdt han seg i Nederland hele karrieren, og spilte for klubber som Og Ahead Eagles, Heracles og AZ Alkmaar.

Men selv om han bare er en midlertidig løsning nå, kan det raskt være Coolen som sitter med ansvaret resten av sesongen. Både tidligere elever og nåverende Rosenborg-spillere har bare lovord å si om nederlenderen.

Theo Snelders, som var keeper i Twente under Coolen mellom 2004 og 2006 sier at Coolen «var en svært lovende ung trener, men tidspunktet han tok over klubben var feil. Twente var en berg og dalbane og i krise. Men den erfaringen har garantert gjort han godt trent for oppgaven i Rosenborg». Han fortsetter; «Han er en rolig kar med meget god fotballkunnskap og taktisk klok».

Også Nicklas Bendtner er positiv. – Rini har kun hatt to treninger med oss, men jeg har fått et veldig godt inntrykk, og det blir veldig spennende å jobbe med ham videre, sier han til Adresseavisen.

Ståle Solbakken

Solbakken hadde en sesong under par forrige sesong, og starten på denne sesongen har også vært så som så. Det har ført til antydninger til murring hos FCK-fansen, men Ståle er fortsatt en meget respektert mann i klubben, og ingenting tyder på at han har falt i anseelsen i ledelsen i klubben.

Han er fortsatt «Mister FCK», og så sent som i februar 2017 skrev han under ny kontrakt ut sommeren 2021. Dermed blir Ståle Solbakken neppe en billig mann å hente for Rosenborg, og København er trolig veldig lite lysten på å slippe han til en av de få store skandinaviske konkurrentene.

Det lille som taler for er Ståles familie, som bor og ønsker å fortsette å bo i Norge. De bor i Hamar, og Solbakken pendler mye. Spørsmålet er om Trondheim er så mye bedre enn Hamar, selv om det ligger i Norge.

Trond Sollied

En ikke ukjent mann for Rosenborg, da han trente Rosenborg i Nils Arne Eggens sabbatår tilbake i 1998. Det endte med både ligagull og kvalifisering til Champions League. Siden har han trent store klubber over hele Europa, som Gent, Club Brugge, Olympiakos og Heerenveen.

Men det er en stund siden 59-åringens siste trenerjobb, faktisk må man helt tilbake til 2013 da han trente den tyrkiske Süper League-klubben Elazigspor. Men etter ni kamper, fem av dem tap, ga han seg i ktober samme år og har altså ikke sittet i en manager-stol siden.

Om Rosenborg kontakter Sollied nå er det hvert fall ikke første gang. Han var førstevalg for klubben i både 2004, når Åge Hareide ble trener, og i 2008, når man endte opp med Erik Hamrén. Også i 2014 var han aktuell, da som en del av den sportslige ledelsen med Kåre Ingebrigtsen.

Erik Hamrén

Og Erik Hamrén var ikke et dumt valg tilbake i 2008. Han vant Eliteserien begge sesongene han var ved roret, før den tredje sesongen tok han over det svenske landslaget. Hamrén har i etterkant uttalt at det var svært vanskelig å forlate jobben i Rosenborg, da han ikke følte seg ferdig med arbeidet han hadde startet der.

Erik Hamrén er i dag «head of technical» i den sørafrikanske klubben Mamelodi Sundowns. Det innebærer at han er ansvarlig for alt det fotballmessige, fra trenere på A-laget til alt som rører seg på akademiet. Avtalen går ut om et år, noe som betyr at det kanskje ikke er helt umulig at Hamrén er aktuell for jobben i RBK.

Kasper Hjulmand

Et noe uskrevet blad i Norge, men et meget stort trenernavn i Danmark er kasper Hjulmand. Har hatt stor suksess med Nordsjælland i to perioder nå, men blir nok vanskelig å kjøpe fri fra den danske storklubben.

Etter først å ha trent Lyngby og så vært assistent i Nordsjælland tok han over hovedansvaret i 2011. Det endte med umiddelbar suksess med ligagull første sesongen og gruppespill i den påfølgende sesongen. I 2014 tok han over etter Thomas Tuchel i Mainz, men ting gikk ikke helt veien i Tyskland og han fikk sparken det påfølgende året.

Nå er han tilbake i Nordsjælland, og i fjor ble det en sterk tredjeplass i Superligaen bak Midtjylland og Brøndby men foran Ståle Solbakkens FC København. Ryktene sier at Hjulmand allerede er på blokken til Rosenborg, men sportsjef Carten V. Jensen er lunken. Til TV2 sier han: – Det er naturlig at de beste trenerne kobles til de beste jobbene. Men det er fullstendig uaktuelt at Hjulmand skal til Rosenborg.

Simo Valakari

Til sist har vi kanskje det heteste navnet på listen, Tromsø-trener Simo Valakari. Etter en lang spillekarriere som blant annet ble tilbrakt i skotske Motherwell, engelske Derby County og amerikanske FC Dallas startet han sin trenerkarriere i 2010 i Åbo IFK.

Men det var først i 2012 at eventyret startet, da han tok over SJK (Seinäjoki Fotballklubb) som befant seg på andre nivå i Finland. Allerede første året første han dem opp i den øverste divisjonen. Året etter ble det seriegull mens tre året endte med cupgull. Før den fjerde sesongen fikk han sparken på grunn av uenigheter med klubbdirektøren.

Så i fjor sommer tok han over et skadeskutt Tromsø-lag som lå helt nede på femtendeplass. Men med syv seire i høstsesongen ble det til slutt en ellevteplass, omtrent midt på Eliteserie-tabellen. I år har Tromsø vær tet av de best presterende lagene, og befinner seg for øyeblikket på syvendeplass, men kun tre poeng bak Molde på tredje. Han bruker ikke RBK sin foretrukne 4-3-3-formasjon, men han foretrekker offensiv fotball, så det skal nok ikke bli vanskeligheter med å finne en enighet der.

Men om Rosenborg skulle komme frem til en enighet med Tromsø er en annen sak, og om Valakari er førstevalget koker det ned til hvor mye penger Rosenborg er villig til å legge på bordet.

Fotballkanalen tror

At flere av disse, kanskje alle, er på blokken til Rosenborg. Men de fleste av dem ser ganske uoppnåelige ut nå, med tanke på jobbstatus, eller mangelen på sådan. Vår spådom er at sistnevnte er førstevalg, men det kan også være at Rosenborg har noe helt annet i tankene, og går for et uskrevet blad. Eller kanskje de går for et navn få i Norge tror er oppnåelig?

Vi tror sjansen for at det ender med et av disse navnene blir (i desimal):

  • Rini Coolen 6.00
  • Ståle Solbakken 30.00
  • Trond Sollied 40.00
  • Erik Hamrén 12.00
  • Kasper Hjulmand 14.00
  • Simo Valakari 5.00
  • En annen 7.50

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler