6 personer siktet for Hillsborough-tragedien

David Duckenfield, tidligere politisjef som hadde ansvaret for sikkerheten under semifinalen i FA-cupen mellom Nottingham Forrest og Liverpool, er blant de nye siktede etter at en uavhengig granskning har konkludert med at det var politiet, og ikke Liverpool-fansen som var skyld i kaoset.

Duckenfield har allerede innrømmet at det var han som var ansvarlig for at portene ble åpnet til en allerede overfylt kortside på stadion, noe som sørget for at 2000 flere tilskuere ble sluppet inn. Flere omkom som følger av at de ble presset opp mot et stålgjerde, mens andre ble tråkket ihjel når kaoset var et faktum.

Totalt 96 personer omkom og nesten 800 ble skadet under kampen i 1989.

fans er inneklemt under Hillsborough-tragedien

Fansen ble først anklaget for tumultene

Overlevende og etterlatte har kjempet lenge for å få fansen renvasket fra anklagene om at de var skyld i det. Blant annet politiet og avisen The Sun har blitt tatt i løgn om at fansen blant annet urinerte på politiet og stjal fra de døde. Men i fjor kom den krystallklare konklusjonen fra juryen som har gransket tragedien: politiet hadde ansvaret.

I tillegg til Duckenfield er sjeffsoffiseren i Merseyside & West Yorkshire-politiet, Sir Norman Bettison siktet for å ha løyet og lagt skylden på fansen. Også daværende klubbsekretær i Sheffield Wednesday, Graham Mackrell siktet for å ha brutt helse og sikkerhetslover. 4 andre i politiet er siktet for endrede vitneforklaringer og for å ha forvrengt rettssaken.

De siktede skal møte i retten den 9. august, noe de pårørende fikk vite i et privat møte med juryen tidligere i dag.

Cameron beklaget

Fans holder opp banner for å hedre de døde etter Hillsborough-tragedien

Et nytt kapittel er i gang etter dannelsen av Hillsborough independent panel, som i 2012 kom med dokumentasjon på at myndighetene forsøkte å tildekke fakta, herunder av politiet som holdt tilbake 164 vitneforklaringer.

Senere samme år beklaget statsminister David Cameron på vegne av av myndighetene, og nå kan altså myndighetspersoner i tillegg bli straffet for ugjerningene.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler