Logo
search
Glenn Andreassen photo
Glenn Andreassen

- 2 jun, 2022

Stadionutbygginger og nye stadioner i Norge

Stadionutbygginger i norge

Fra Molde stadion (nå Aker stadion) ble åpnet i 1998 til Odds oppgraderte Skagerak Arena sto ferdig i 2011 ble det bygget og oppgradert veldig mye stadioner i Norge.

Det har resultert i at de aller fleste storklubbene i landet nå har meget gode fasiliteter. Men fortsatt er det middels store og mindre klubber som henger veldig langt etter når det kommer til arenaer, både i Eliteserien og OBOS-ligaen.

Men de siste årene er flere planer lagt frem, og flere klubber er allerede godt i gang med å enten oppgradere fasilitetene sine, eller å bygge nytt. Vi skal her se på alle prosjektene som er i gang i våre to øverste divisjoner. Artikkelen blir løpende oppdatert når nye prosjekter blir annonsert.

Stadioner som blir oppgradert:

De første stadionene vi skal se på er dem som allerede eksisterer, men som holder på å bli eller skal bli oppgradert. Her finner vi tre stadioner i Eliteserien.

Haugesund stadion

 • By: Haugesund
 • Klubb: Haugesund FK
 • Plan: fkh.no
 • Ferdig: I løpet av 2019

Haugesund stadion har blitt oppgradert i flere omganger de siste årene, og de to langsidene fremstår nå som topp moderne. Men enda gjenstår arbeid på kortsidene, hvor det i et par sesonger nå har stått midlertidige tribuner som i sin tid ble kjøpt av Sandefjord fotball.

På kortsiden i sør er arbeidet godt i gang. Der blir det nå bygget en relativt beskjeden betongtribune med plass til 600 mennesker, med leiligheter på toppen. Prosjektet var tenkt ferdig til sesongstart i år (2019), men det ser ut til at klubben må klare seg uten kortsiden ut sesongen.

I den nordre svingen var det planlagt ny tribune i kombinasjon med kommunal svømmehall. Men kommunen har valgt å plassere svømmehallen lenger nord i kommunen, og derfor er planene i nord satt på vent.

Haugesund stadion utbygging

Det er kortsiden nærmest på bildet som nå blir bygget ut. kortsiden i nord på motsatt side skal også på et tidspunkt få en permanent tribune.

CONSTO Arena

 • By: Mjøndalen
 • Klubb: Mjøndalen IF
 • Plan: 3050solsiden.no
 • Ferdig: midt 2020

Mjøndalen er tilbake i det gode selskap, og i den første sesongen oppe tilbake i Eliteserien blir CONSTO Arenas, tidligere Isachsen stadion, ene langside oppgradert. Og her, som i så mange andre stadionprosjekter i Norge for tiden, blir det også bygget i kombinasjon med leiligheter.

Solsiden heter prosjektet som er i gang her nå, og det er tredje trinn i jobben med å gjøre Mjøndalens stadion til et moderne stadion. Det er langsiden motsatt av hovedtribunen, og prosjektet består av 60 leiligheter, 6-700 sitteplasser under tak, nye garderober, kontorlokaler og sportsklinikk. Alt skal stå ferdig i 2021, men i løpet av neste år skal tribunen være klar til bruk.

Nye Mjøndalen stadion

Illustrasjon av Mjøndalens nye langside på Consto Arena. Illustrasjon hentet fra 3050solsiden.no

Alfheim stadion

 • By: Tromsø
 • Klubb: Tromsø IL
 • Plan:
 • Ferdig: Uvisst.

Planene om å oppgradere Alfheim har eksistert i noen år nå, og for tre år siden la Alfheim stadion AS og arkitektfirmaet 70N ut storstilte planer om 220 nye leiligheter i flere bygg tett på og rundt stadion, til stor fortvilelse for supportere og andre som er glade i klubben. Planene hadde nemlig ingen nye tribuner inkludert. Planen inneholdt derimot en boligblokk svært tett på stadions ene kortside.

Kommunen er fortsatt i en planprosess pågående med reguleringsplaner og konsekvensutredninger. I de nyeste planene er det dog lagt inn tribunefasiliteter i begge kortsidene, i tilknytning til boligblokker. Kapasitet på stadion vil trolig ligge på omtrent det samme, mulig en liten økning, og eventuell byggestart er enda ikke fastsatt.

Det ligger også løse planer for å videre oppgradere Bryne stadion og HamKams stadion Briskeby. Men her er det såpass lite progresjon for tiden at vi velger å ikke inkludere dem. Strømsgodset var svært nær å bygge ny hovedtribune i kombinasjon med ny Marienlyst skole, men kommunen valgte å bygge skolen på en annen plassering da løsningen ved stadion med tribune ble for dyr.

Nye Alfheim stadion

Planene for Alfheim stadion og områdene rundt. illustrasjon av 70 grader nord arkitekter.

Nye stadioner

Den forrige nye stadion som sto klar i Norge var Vålerengas Intility Arena, som sto ferdig i 2017. Men de neste årene åpner det flere nye stadioner i våre to øverste divisjoner.

Gjemselund stadion

 • By: Kongsvinger
 • Klubb: Kongsvinger IL
 • Plan: Ikke tilgjengelig på nett
 • Ferdig: Uvisst.

Kongsvingers Gjemselund har utvilsomt sett bedre dager, og holder i dag ikke i nærheten av det nivået som forventes i norsk toppfotball. Men planene om å bygge nytt stadion blir mer og mer konkrete, og i juni i år (2019) ble formannskapet i kommunen presentert planene og skisser som viser et helt nytt stadion med plass til 4250 tilskuere.

Planene inkluderer en del boliger, men ikke i direkte tilknytning til stadion, som trolig vil få tribuner på alle fire sidene. Stadion blir flyttet mot nord for å få plass til leiligheter på deler av området banen og nåværende hovedtribune ligger nå. Planene må godkjennes av kommunen, og utbyggingen vil bli finansiert av eksterne investorer i samarbeid med kommunen.

Nye gjemselund stadion

Slik kan nye Gjemselund bli seende ut. Illustrasjon av KB-gruppen.

Nadderud stadion

Stabæk fotball har i lang tid slitt med utdaterte fasiliteter, og har per dags dato uten tvil Eliteseriens minst attraktive anlegg. Nadderud stadion er et friidrettsanlegg like mye som et fotballanlegg, og har derfor de beryktede løpebanene mellom banen og tribunene.

Plusser man på dårlige garderobefasiliteter, flere tribuner uten tak og en gressmatte som ofte ser mer ut som en åker forstår man at noe må gjøres. Diskusjonen startet allerede i 1994, da Stabæk lå an til å rykke opp til Tippeligaen, og flere mente at Nadderud ikke var egnet for spill i Norges øverste divisjon.

Men aldri før har Stabæk vært nærere et nytt stadion nå. Kommunen er innstilt på å bygge nytt, og hadde det ikke vært for et ønske fra Stabæk i siste liten i fjor om å flytte stadion 90 grader, hadde byggestart vært svært nær.

Nå skal kommunen i løpet av det neste året bestemme seg for om gressmatten skal ligge der den ligger i dag, eller om den skal snus slik at hovedtribunen blir liggende langs Gamle Ringeriksvei.

Planene inkluderer uansett tribuner på alle fire sidene, uten løpebaner, og med plass til ca. 8000 tilskuere. 8000 er et nøkkeltall, da det er kapasiteten UEFA krever på anlegg i europeiske turneringer. Tidligst byggestart er 2021, men ting tyder på at det ikke vil stå ferdig før sesongstart 2024.

Nye Nadderud stadion

Slik kan det bli seende ut på Nadderud med ny stadion. Eventuelt blir stadion liggende med ene langsiden mot Gamle Ringeriksvei, som ses bak bakerste kortside på denne illustrasjonen.

Øster Hus Arena

 • By: Sandnes
 • Klubb: Sandnes Ulf
 • Plan: Osterhusarena.no
 • Ferdig: Sesongstart 2020

Stadionet som er nærest ferdigstillelse i Norge er Sandnes Ulfs nye stadion. Øster Hus Arena. Sandnes Ulf har, i likhet med Stabæk, holdt til på kommunens friidrettsanlegg. Noe som betyr betydelige hindre i å etablere seg som en toppklubb i Norge.

Men i samarbeid med kommunen og eksterne investorer har Sandnes Ulf de siste årene skrapt frem over 150 millioner kroner til å bygge sitt helt eget topp moderne stadion, i umiddelbar nærhet til gamle Sandnes stadion, sentralt i byen.

Man startet arbeidet i fjor, og man er nå godt over halvveis i byggingen av stadionet som skal stå ferdig til sesongstart i 2020. Stadionet får en kapasitet på 7500 sitteplasser under tak på alle fire sidene, i tillegg til gode spiller-, publikum-, og VIP-fasiliteter. Det blir også 2000 kvm2 til toppidrett, helse og undervisningstilbud.

Øster Hus Arena

Oversiktsbilde av Øster Hus Arena, tatt av utbyggerne i juni. Gandsfjorden og Stavanger i bakgrunnen.

Arena Nord

 • By: Bergen
 • Klubb: Åsane Fotball
 • Plan: aasanefotball.no
 • Ferdig: Sesongstart 2021

Åsane Fotball fra bydelen Åsane nord i Bergen har i flere tiår slitt med elendige fasiliteter. Det bor over 40 000 mennesker i bydelen, og klubben har flere ganger besøkt Norges nest øverste divisjon, senest mellom 2015 og 2018. Klubben har definitivt potensiale til å etablere seg som en klubb i 1. divisjon, men det har vært vanskelig på gamle og slitne Myrdal Gress.

Men nå er det lys i tunnelen. Klubben har rykket opp igjen til OBOS-ligaen på første forsøk etter nedrykket i 2018, og hundre meter bortenfor nåværende hjemmearena blir det nå bygget et nytt, flott stadon til klubben.

Arena Nord er i full gang med å bli realisert, et enormt idrettsanlegg finansiert av milliardæren Trond Mohn. I tillegg til et stadion med en kapasitet på over 3500 tilskuere blir det bygget håndballhall med en kapasitet på 2000 tilskuere, turnhall, klatrehall, ishockeybane, curlinghall og fasiliteter for flere andre idretter.

Klarer Åsane å holde plassen i sesongen 2020 vil klubben med andre ord ha OBOS-ligaens nyeste stadion ved sesongstart i 2021.

Plantegning over nye arena nord

Illustrasjon over fotballstadionet på Arena Nord. I bakgrunnen ser man flerbrukshallen for håndball og ishockey. Illustrasjon hentet fra aasanefotball.no.

Glenn Andreassen

Forfatter

Glenn har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

Glenn Andreassen - twitter

1391 Articles