Toppliste: Hvilken fotballklubber trekker mest publikum i Skandinavia?

AIK Sverige Friends Arena

Med den norske Eliteserien og svenske Allsvenskan snart ferdigspilt, og danske Superligaen snart halvveis inne i sesongen skal vi se hvilken skandinaviske klubber som trekker mest mennesker til kamp.

Skandinavisk klubbfotball hadde sin storhetstid publikumsmessig på 2000-tallet, men det er fortsatt klubber som trekker mye mennesker i de tre skandinaviske landene.

Det er spesielt de mest tradisjonsrike og suksessfulle klubbene som trekker mest publikum, men det er spesielt en klubb uten særlig suksess de siste årene som skiller seg klart mest ut.

Tallene er basert på 2018-sesongen i Eliteserien og Allsvenskan og 2018/19-sesong i Superligaen (etter 20 serierunder).

Topp 10: Klubbene med høyest tilskuersnitt i de skandinaviske ligaene:

10. Vålerenga IF

Stadion: Itility stadion
Kapasitet: 17 333
Snitt: 9 180

Vålerenga spilte første halvdel av forrige sesong på Ullevaal stadion, før de for første gang i historien flyttet inn på sitt helt eget stadion i september 2017. Bortsett fra åpningskampen på Itility stadion, som trakk fulle hus, trakk Vålerenga stort sett rett under ti tusen tilskuere forrige sesong. Denne sesongen ble stadionet fylt opp i kampen mot Rosenborg, men som regel er det rundt 9000 mennesker på kamp når laget fra Oslo-Øst spiller hjemmekamp.

9. IFK Göteborg

Stadion: Gamla Ullevi
Kapasitet: 18 416
Snitt: 9 978

IFK Göteborg er den skandinaviske klubben med størst suksess på kontinentet, og har over flere tiår opparbeidet seg en stor fanbase, selvom suksessen har uteblitt de siste årene. Forrige sesong lå snittet på godt over tolv tusen til tross for at klubben kjempet midt på tabellen i Allsvenskan. Denne sesongen har vært enda verre sportslig sett, og det kan man også se på tilskuersnittet.

8. SK Brann

Stadion: Brann stadion
Kapasitet: 12 914 (Redusert grunnet ombygging)
Snitt: 10 431

Brann trakk på slutten av forrige tiår godt over 15 000 i snitt, men har slitt med å oppnå de samme tallene siden. Men selv sesongen 2015 når laget var i OBOS-ligaen trakk de omtrent 10 000 hver kamp. I 2018 var det 16. mai-kampen og storkampene mot Vålerenga og Rosenborg som trakk fulle hus og bidro til å trekke snittet opp. Forrige sesong var kapasiteten på Brann stadion 12 914 grunnet bygging av ny tribune på den sydlige langsiden, og mangelen av en hel langside har gått ut over tilskuertallene, til tross for at laget kjempet helt i toppen av Eliteserien.

-Se vår liste over de største derbyene i Europa.

7. Djurgården IF

Stadion: Tele2 Arena
Kapasitet: 33 000
Snitt: 12 306

Djurgården er den første klubben fra Stockholm på listen. Snittet til Djurgården har lagt på omtrent tretten tusen de siste årene grunnet lite sportslig suksess. Men i fjor var klubben med å kjempet om medaljer i Allsvenskan og snittet økte markant, til over seksten tusen. I år var de tilbake som middelhavsfarere på Allsvenskan-tabellen, og tilskuertallene var tilbake til normalen. Djurdgården deler Tele2 Arena, som ble bygget i 2013, med Hammarby.

6. Brøndby IF

Stadion: Brøndby stadion
Kapasitet: 28 000
Snitt: 14 797

Brøndby er den mest tradisjonsrike klubben i Superligaen og som regel en av dem som trekker mest mennesker. Klubben har en stor fanbase over hele Danmark, og spesielt på Jylland trekker klubben store mengder supportere når de spiller bortekamp. I fjor var klubben med i gullkampen i Superligaen, og skulle det samme gjenta seg denne sesongen vil de omtrent 30 000 setene bli fylt opp opp til flere ganger mot slutten av sesongen.

-Her har du en liste over de største fotballstadionene i verden, Europa og Norge.

5. Malmö FF

Stadion: Swedbank stadion
Kapasitet: 24 000
Snitt: 14 991

Malmö FF ble kronet til svensk seriemester flere runder før slutt i fjor, klubbens femte ligatittel siden 2010. Klubben flyttet fra Malmø stadon tilbake i 2008, og har siden det sett en økning i tilskuersnittet, fra rundt tov tusen til over sytten tusen de seneste sesongene. Denne sesongen derimot var mindre suksessfull og klubben klarte ikke å blande seg inn i gullkampen, noe man også merket på tribunene.

4. FC København

Stadion: Telia Parken
Kapasitet: 38 065
Snitt: 16 347

FC København er den mest meriterte klubben i Danmark, men tilskuertallene i Superligaen står ikke alltid i stil til det. FCK-publikum er et publikum som foretrekker de store anledningene, og på toppkampene i Superligaen kommer det ofte over 30 000 mennesker, og når det er Europa-spill er det stor kamp om billettene til Parken som tar omtrent 38 000 tilskuere. Klubben underpresterte forrige sesong, og ting tyder på at snittet denne sesongen vil bli på en god del flere tusen tilskuere.

3. Rosenborg BK

Stadion: Lerkendal stadion
Kapasitet: 21 405
Snitt: 16 423

Rosenborg vant Eliteserienj for fjerde sesong på rad, og er det klart største publikumslaget i Norge. Klubben har over flere år har ett snitt på over seksten tusen, men på midten av 2000-tallet var det vanlig at det var smekkfullt hver eneste ligakamp. Men en tredjeplass på denne listen for klubben fra en by med godt under 200.000 innbyggere er ingenting å være flau over.

2. AIK

Stadion: Friends Arena
Kapasitet: 50 622
Snitt: 23 664

AIK er det lag nummer to fra Stockhom på denne listen og har økt snittet sitt ganske markant fra omtrent 17 000 i fjor. Det er nok mye takket være en god sesong som endte med ligagull og blant annet ligafinalen mot byrival Hammarby tidligere i høst som trakk utrolige 49 000 tilskuere. Klubben flyttet til den nye svenske nasjonalarenaen fra Råsunda i 2013 men har aldri klart å nå snittet de hadde på sin gamle hjemmebane. Der hadde de flere ganger snitt over tjue tusen, men har etter de flyttet som regel lagt på omkring nitten tusen i snitt.

-Les om hvordan du live streamer fotball i Norge.

1. Hammarby IF

Stadion: Tele2 Arena
Kapasitet: 33 000
Snitt: 23 679

Hammarby er det tredje laget fra Stockholm og spiller også på Tele2 Arena, og tar en imponerende førsteplass på listen. Hammarby er den klart største publikumsklubben med sitt snitt på over 22 000. Imponerende i seg selv, men ikke mindre imponerende når laget endte på niendeplass i Allsvenskan i fjor og ikke har vunnet en pokal siden 2007. Denne sesongen var de lenge med i gullkampen, men som så ofte før klarer ikke klubben å nå helt opp, uten at publikum svikter dem for det.

-Les om du rikeste klubbene i verden her.

Kilde: altomfotball.no

På vår bookmaker-side kan du finne anmeldelser av blant annet Nordicbet, LeoVegas, Unibet og bet365 for å finne ut hvilken bookmaker som passer deg best når du skal spille på norsk og internasjonal fotball.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler