De beste derbyene i Europa – Fotballens største rivalkamper

Europa derby rivalkamper

Kamp mellom supporterene

Selvom vi elsker fotball generelt, er det ingen tvil om at derbyer gir sporten en ekstra dimensjon. I denne listen skal vi gå igjennom alle de største derbyene i europa.

I nesten alle land er det ett par kamper som samler ekstra mye oppmerksomhet og publikum, selv utenfor landets grenser.

Og selv om ikke kvaliteten på klubbene og ligaene alltid er den beste, gir rammen rundt kampene en ekstra dimensjon som gjør underholdningsverdien høy.

Topplister fra de største ligaene

Så hvilken derbyer er de heteste i europa? Vi starter vår liste med derbyene i de aller største ligaene. De er gjerne ikke de mest hatfulle og intense, men det er dem som uten tvil skaper mest oppmerksomhet også utenfor landets grenser.

Men før vi går helt i gang kan det være greit å definere hva et derby faktisk er. Teknisk sett bør begge lag komme fra samme by eller region. Men vi skal også ta med typiske hatoppgjør mellom store rivaliserende lag fra samme liga.

For det andre så bør det være en historisk rivalisering mellom lagene og supporterene. Så så lenge kampen på tribunene er intens trenger ikke det sportslige være verdensklasse.

Derbyer i England

Vi starter med den ligaen som desidert er størst her hjemme i Norge. I fotballens hjemland er det utallige storkamper i løpet av en sesong, spesielt i Premier league, så her ser vi på de absolutt heteste kampene.

Se her hvilken kamper det absolutt er verdt å få med seg i løpet av en sesong.

Manchester United – Manchester City

manchester derby

Manchester Uniteds Chris Smalling og Paul Pogba jubler etter et mål mot Manchester City i Premier League.

Derbyet mellom de to store Manchester-lagene har en lang historie, men har blitt enda hetere de senere årene da City har blitt et lag å regne med helt i toppen av premier league.

Det første møtet mellom de to klubbene var i 1881, og siden det har United vunnet 72 ut av 174 møter. City på sin side har vunnet 50. Spilleren med flest kamper innbyrdes er Ryan Giggs med 36 og spilleren med flest mål er Wayne Rooney med 11.

De senere år har rivaliseringen tatt seg opp når begge lagene kjemper om premier league-tittelen, og mange United-supportere mener City er en klubb uten hjerte som kun har kjøpt seg til suksess.

City-supporterene derimot synes United er mer som en kommersiell bedrift der det er flere turister på tribunen enn ekte supportere.

Arsenal – Tottenham

I London ligger storklubbene tett som haggel, men ingen oppgjør slår nord-London-derbyet. Rivaleriet mellom de to klubbene strekker seg helt tilbake til 1913, da Arsenal flyttet fra sitt opprinnelige hjemsted i Kent til Spurs sitt nabolag i nord-London.

Og det faktum at begge klubbene siden den gang har vært å regne med i toppen av engelsk fotball har gjort oppgjøret til et av de mest klassiske i ligaen.

Men Arsenal er den klubben med desidert flest titler, og har uten tvil flest tilskuere utenfor England.

Millwall – West Ham

West Ha,m Millwall

West Hams Robert Green foran et massivt sikkerhetsoppbud i Ligacup-kampen mellom de to klubbene tilbake i 2009.

Om du noengang har sett filmen Green Street Hooligans, så vet du at Millwall og West Ham er to klubber som virkelig hater hverandre. Begge klubbene er kjent for sine hooligans, og på 60 og 70-tallet ble de begge infiltrert av kriminelle miljøer.

Rivaleriet handlet i starten om mer enn bare fotball, da klubbenes supportere også var havnearbeidere på hver sin side av elven Thames, og konkurrerte om de samme jobbene.

I senere tid er West Ham den av de to klubbene som har klart seg best, og er som regel å se i Englands øverste divisjon. Dermed er det ikke like ofte disse klubbene møtes, men når de først gjør så blir det intenst.

For eksempel ble en Millwall-supporter stukket med kniv og over 20 andre såret da klubbene møttes i andre runde av ligacupen i 2009. West Ham vant for øvrig kampen 3-1 etter ekstraomganger.

Everton – Liverpool

Et spesielt viktig derby for alle Liverpool-fans hjemme i Norge mellom to historierike klubber i England. Begge klubbene har vært konkurrenter i flere generasjoner, men det har blitt enda mer intenst de senere årene da Everton har nærmet seg Liverpool i nivået på fotballen som spilles.

En ting som gir dette derbyet en ekstra dimensjon er at de to klubbenes stadioner kun ligger et stenkast unna hverandre. Men i motsetning til en del andre derby går dette relativt rolig for seg, da de to klubbenes supportere ofte er i samme familie og vennegjenger.

Aston Villa – Birmingham City

Også i Englands nest største by finnes det derbys verdt å merke seg. Selv om det er flere klubber i både byen og i området Midlands som byen ligger i som er rivaler, er det de to største klubbene som har de mest intense oppgjørene.

Men man kan trygt si at begge klubbene har sett bedre perioder. Aston Villa har historisk vært den største og mest suksessrike klubben, men etter en forferdelig 2015/16-sesong er de i dag på omtrent samme nivå som sin rival i Championship.

Andre rivaloppgjør i Premier League

Nå beveger vi oss litt bort i fra typiske derbys der lagene har en geografisk kobling, til rivalmatcher, som kan være mellom to klubber på hver sin side av landet.

Og i England kryr det av store klubber som også har en stor fanskare i Norge, og kampene mellom disse klubbene tiltrekker seg masse mennesker som ønsker å se dem live, både på stadionene og TV.

Manchester United – Liverpool

Liverpool og Manchester United er kanskje de to største klubbene i England målt på hvor mange fans de har verden over., i tillegg er begge klubbene blant de rikeste klubbene i verden. Men også på titler er det disse to klubbene som kjemper om å være mestvinnende i England.

Kampene mellom disse to klubbene tiltrekker seg seere fra hele verden og selv den mest nøytrale tilskuer kan innrømme at det er noe helt spesielt å se på kampene mellom dem live.

I tillegg så er Anfield og Old Trafford to av de mest tradisjonsrike fotballstadionene i verden, så man er alltid garantert en god ramme rundt kampene.

Derbys i Italia

Så beveger vi oss til det som kanskje er moderlandet for derbys, Italia. Her er fotball nesten for religion å regne for mange fans, og kamper mellom rivaliserende lag er nesten kamper om liv og død for fansen.

Kvaliteten på fotballen har de senere år ikke vært like god som i storhetstiden til Serie A for noen tiår siden, men man kan nå se en bedring både i fotballen og økonomien i ligaen.

Roma – Lazio

Lazio Roma derby

Lazios Ciro Immobile i duell mot Romas Davide Santon på Stadio Olimpico i Serie A.

Roma-derbyet, eller Derby della Capitale som det så fint heter på italiensk er en riktig klassiker. Begge klubbene spiller på Stadio Olimpico i Roma, så ingen av klubbene vil føle seg riktig fremmed når de møtes.

De to klubbenes supportergrupperinger er kjent for et fantastisk liv med blant annet mye pyro, så det blir aldri kjedelig på Stadio Olimpico når kampen om Roma skal avgjøres.

Alle nordmenn som har vært i Roma når det er byderby kan trygt skrive under på at hele byen er i derbymodus, men som regel går det fint for seg.

Juventus – Torino

Torino er enda en by i Italia som har to etablerte Seria A-lag. Selvom Juventus er storebror, er det ofte Torino biter fra seg, da de er ivrige til å gi sine fans noe å glede seg over. Ingenting smaker bedre enn en seier over rivalene.

Og en sesong føles som vellykket selv med en plass på nedre del av tabellen så lenge man har klart å slå Den Gamle Dame, Juventus.

Inter – AC Milan

Derby di Milano i Milan er et derby mellom to av de mest tradisjonsrike og suksessfulle klubbene i Italia.

Det er kjent for å være et av de mest intense i Europa, da de ikke bare er byrivaler, men ofte tabellrivaler og kjemper om de samme plassene og medaljene.

Den første kampen mellom lagene ble spilt i 1909, og i starten var Inter en klubb for overklassen, mens Milan var klubben for arbeiderene.

I senere historie er Milanderbyet blitt et derby som interesserer fotballinteresserte i hele Europa, noe som merkes når folk søker etter Serie A live stream.

Palermo – Catania

Derby di Sicilia, kampen mellom de to største klubbene på øyen kjent for mye mafiavirksomhet blir alltid het og spennende.

Men siden ingen av klubbene helt klarer å etablere seg blant de beste i Italia, er de ofte skilt i hver sin divisjon. Sist lagene møttes var i Serie A i 2013/13-sesongen.

Rivalkamper i Italia

Det er ikke bare derbyene som gir oss mye fotballglede når det kommer til italiensk fotball. Utover alle byderbyene så finnes det mange rivalkamper som skal spilles.

I Italia så finnes det mange tradisjonsrike klubber som spiller mot hverandre flere ganger i sesongen. Og det er bygget opp en flott stemning når disse kampene skal spilles. Nedenfor så finner du de mest interessante rivalmøtene i Italiensk Serie A.

Inter – Juventus

Frem til 2006 var dette den mest klassiske kampen i Serie A, da ingen av klubbene noensinne hadde rykket ned fra den øverste divisjonen, noe som innebar at de to klubbene spilte utrolig mange kamper mot hverandre.

Men i 2006 ble Juventus flyttet ned flere divisjoner på grunn av mye skandaler og økonomiske problemer. Heldigvis for oss fotballfans kom den gamle dame seg raskt opp igjen i toppen, og vi kan igjen kose oss med dette klassiske oppgjøret.

Det er ikke rart at dette rivaloppgjøret har blitt en klassiker. Begge klubbene kommer fra nordvest-Italia, og de har mye til felles med hverandre. Men lykke til med å få noen av supporterene til å innrømme det!

Napoli – Roma

Et av de største hatmøtene i Italia er møtet mellom de to storklubbene Napoli og Roma. Mye av rivaleriet kommer av at fans av Napoli som kommer fra byen med samme navn, har mye følelser imot folk fra hovedstaden, og da særs fans av Roma.

Vi nordmenn kan kanskje kjenne oss igjen i dette rivaleriet ved å se på fotballfans i fra Bergen og deres kompleks ovenfor fotballfans i Oslo.

Derbys i Spania

Vi beveger oss til en annen stor fotballnasjon langs middelhavet, Spania. Landet som i senere tid har dominert fotballen både med landslaget og de store klubbene.

Den spanske ligaen dreier seg stort sett om to lag, Real Madrid og FC Barcelona. Men Spania gir oss mange andre gode matcher som det er verdt å streame fra La Liga.

Atlético Madrid – Real Madrid

Atletico Madrid real Madrid derby

Raphael Varane og Diego Costa i et Madrid-derby i La Liga på Santiago Bernabeu.

Det er ikke til å komme unna Madrid-derbyet når vi skal skrive om derbyer i La Liga. Denne kampen ligger høyt oppe på listen når man skal snakke om de heteste derbyene i Europa.

Selv om denne kampen er en åpenbar David mot Goliat-kamp, er det sjeldent det blir kjedelig. De fleste regner med at Real Madrid skal ha en vanlig dag på jobben og vinne greit over lillebror. Samtidig er det mange som håper at Atletico skal yppe seg mot storebror i Madrid.

Ser vi på historien er Real Madrid helt overlegen, og har vunnet de fleste kampene. Men i senere tid har Atletico yppet seg mer og mer, og er blitt et topplag som gir Real Madrid mye mer kamp enn tidligere.

FC Barcelona – Espanyol

I Barcelona finner vi et annet derby som som oftest spilles et par ganger i året, nemlig Derbi Barceloni.

Dette er også et typisk David mot Goliat, der Barcelona alltid er stor favoritt. Og statistikken taler for seg selv, de har vunnet 96 av 166 oppgjør.

Og dessverre for Espanyol er det en stor overvekt av Barcelona-fans både i byen og på verdensbasis, så de blir også ofte underlegne i byen og på tribunen når det er derby.

Real Sociedad – Athletic Bilbao

Baskerland er en region i Spania som er kjent for å ofte gå sin egen vei. Det gjelder også fotballen. Det finnes mye kjærlighet mellom disse to klubbene, men også mye rivalitet.

Atlethic Bilbao er først og fremst kjent for kun å ha spillere som er fra baskerland, eller i det minste har litt baskerblod i årene. Derfor er klubben veldig populær i baskerland, men vel så hatet i resten av Spania.

Kampene mellom disse to klubbene blir alltid intens, men er som oftest preget av en positiv atmosfære.

Sevilla – Real Betis

I Andalusia finner vi byen Sevilla, og i byen Sevilla finner vi to store fotballag, Sevilla og Real Betis. Og her, som i de andre byene vi har vært inne på, finnes det en lillebror og en storebror. Storebror er selvsagt Sevilla, som er en av de mest historierike klubbene i Spania.

Kampene blir også her som regel spillt med veldig god og positiv stemning på tribunene. Real Betis ble stiftet som en konsekvens av at flere medlemmer meldte seg ut av Sevilla i 1914.

Rivalkamper i Spania

Rivalkamper i Spania er selvsagt mellom de største lagene, og disse kampene kan ofte bli utslagsgivende for hvem som tar ligagullet.

FC Barcelona – Real Madrid

I Spania så er det to kamper som er høydepunktene i sesongen. Det er når Real Madrid tar i mot FC Barcelona, og motsatt, og det handler selvfølgelig om El Clasico.

Denne kampen har en enorm prioritet hos begge lagene, da et tap mot erkerivalen smerter mer enn noe annet. De fleste vil nok også si at dette er det største rivaloppgjøret i Europa.

Statistikken taler også for at det som regel er veldig jevnt. Siden 1929 er det blitt spilt nesten 200 kamper mellom lagene, og kun ett par seirer skiller FC Barcelona fra Real Madrid.

Andre store derby og rivalkamper i Europa.

For å gjøre det enklere å finne de derbyene i Europa som vi anser for å være hetest, så har vi samlet de resterende kampene nedenfor her.

Dette er derbyer mellom fotballklubber som spiller i alt fra store ligaer som den nederlandske og tyske til litt mindre som den danske.

Borussia Dortmund – Schalke 04

Schalke dortmund derby

Schalke 04s fanseksjon kalt «Nordkurve» fra Schalkes 2-0-seier over Borussia Dortmund i 2017/18-sesongen av tyske Bundesliga.

I Bundesliga i Tyskland finner vi nok det som er det største derbyet i nord-Europa, nemlig kampene mellom Dortmund og Schalke. Det går under navnet revierderbyet, og har en helt fantastisk ramme med fotballsupportere i verdensklasse.

Det har alltid vært jevnt mellom disse to lagene, men de siste årene har Dortmund etablert seg som det nest beste laget i Bundesliga.

Begge lagene er fra Ruhr-regionen i Tyskland, og bortelaget har alltid en store fanskare med seg på bortekampene i dette derbyet.

Galatasaray – Fenerbache

At fansen tar støtten til sitt eget lag til et nytt nivå i Tyrkias Süper Lig er ingen hemmelighet. Det merkes spesielt når de to Istanbul-klubbene Galatasaray og Fenerbache møtes minst to ganger i sesongen.

Dette derbyet er ofte preget av vold, fyrverkeri og meget hatsk stemning. Og det er ikke spesielt hyggelig stemning iblant fansen til det tapende laget.

Dette er ikke bare et derby som avgjør hvem som er best av asiatisk-tyrkiske Fenerbache og europeisk-tyrkiske Galatasaray, men kan også være utslagsgivende for hvem av lagene som vinner den tyrkiske serien, da disse to lagene nesten alltid kjemper i toppen.

Ajax – Feynoord

I den nederlandske serien finner vi også et stort rivalmøte, dog det ikke helt kan kalles et derby da lagene er fra hver sin by.

Vi snakker selvsagt om «De Klassieker», kampen mellom Feynoord fra Rotterdam og Ajak fra Amsterdam.

Kampen blir ofte beskrevet som en kamp mellom artistene i Amsterdam og arbeiderene i Rotterdam, og spillet til de respektive klubbene representerer dette. I Amderdam har man ofte oppfostret store artister og kunstnere mens Rotterdam alltid har vært en havneby med en hardtarbeidende befolkning. I år var det Feynoord som stakk av med tittelen etter flere års tørke.

Olympiakos – Panathinaikos

Det er nok mange som vil påstå at dette er derbyet over alle derbyer. Og man kan vanskelig motsi dem, kampene mellom disse to Athen-klubbene er intens, hatsk og høylytt på tribunen.

Det er ikke få ganger at lagene sine fans har rykket i tottene på hverandre eller stormet banen, da hatet her er meget sterkt. Og at begge lagene også nesten alltid er helt i toppen av den greske ligaen gjør ikke ting bedre.

FC København – Brøndby

Copenhagen brøndby derby

Derby mellom FC København og Brøndby i Parken i København. Foto: Glenn Andreassen

Det nærmeste vi kommer sydeuropeiske tilstander her i norden er nok i kongens by. De to Københavnlagene FC København og Brøndby kan stå for stor underholdning, både på banen og tribunene når de møtes ett par ganger om året.

Brøndby er den klassiske klubben fra utkant-København med en stor fanskare fra store deler av Danmark mens FC København er den nyere hovedstadsklubben som raskt har blitt den mest meriterte i Danmark.

Det kommer gjerne 30.000 mennesker på derbyene og stemingen er virkelig upåklagelig, men også her kan det bli vel ampert. Det er også her historier om utenomsportslige hendelser som vold, eller som tidligere i år når Brøndby-fansen kastet døde rotter inn på banen.

Lyon – St. Etienne

Den heteste derbykampen i Frankrike er uten tvil «Le derby Rhône-Alpes» mellom Olymique Lyonnais og AS Saint-Étienne.

Selvom de faktisk ikke ligger ved siden av samme elv, er avstanden såpass tett at rivaliseringen er stor.

Lyon er det største og beste laget i moderne tid, men det er faktisk St. Etienne som har flest seire dem i mellom.

Norske derby

På grunn av at Norge er langstraks og befolkningstynt er det dessverre ikke blitt noen skikkelige derbys her til lands. Det nærmeste vi kommer er nok møtene mellom Vålerenga og LSK, som spesielt av politi og media blir omtalt som høyrisikokamper med tanke på hooligans-miljøene til disse to lagene. Det er alltid høy temperatur når de to lagene møtes på enten Åråsen eller på Intility Arena, og ofte bringer supportergrupperingene bannere og såkalte TIFOer med diverse morsomme eller provoserende budskap.

Tilbake i tid hadde vi også «kampen om oslo» mellom Lyn og Vålerenga, men etter Lyn sin konkurs i 2010 vil det bli en stund til dette derbyet igjen blir en gjenganger i norsk fotball.

Av andre rivalkamper i Norge kan kampene mellom SK Brann og Rosenborg BK nevnes, da dette alltid er kamper med intensitet og fulle tribuner.

Det er bare fotball!

Det er lett å glemme når følelsene tar overhånd at det er trossalt bare fotball. Heldigvis har vi i Norge blitt spart for de verste skandalene, og vi håper det fortsetter sånn. Forhåpentligvis kan de bli bedre i de verste derbyene ellers i Europa også, for det er aldri verdt det når mennesker blir skadet eller enda verre, drept.

La oss alle nyte denne sporten vi elsker med lidenskap og kjærlighet.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler