Trekning av Europa League-playoff: Rosenborg heldige og Molde med skrekktrekning

Lillestrøm var det eneste norske laget som ikke klarte å avansere fra runde to av sommerens Europacup-kvalifiseringer, etter at de tapte sammenlagt mot østerrikske LASK Linz. Rosenborg tapte riktignok sammenlagt mot Celtic, men det var i Champions League-kvalifiseringen, og Rosenborg er derfor nå klar for den tredje kvaik-runden av Europa League-kvalifiseringen. Sarpsborg 08 slo ut sveitsiske St. Gallen, mens Molde fikk det veldig enkelt mot albanske Laci.

Dermed venter det minst to kamper til i Europa for alle de tre lagene. Den tredje kvalifiseringsrunden starter allerede på torsdag, og Rosenborg skal møte Cork City med bortekamp først. Sarpsborg på sin side skal opp mot det kroatiske storlaget Rijeka mens Molde skal opp mot skottene Hibernian.

Rosenborg møter trolig overkommelig motstand

Potensielle motstandere for de norske lagene:

Rosenborg mot Red Bull Salzburg (Østerrike)/Shkëndija (Makedonia)

Ved seier sammenlagt mot Cork City skal Rosenborg potensielt bryne seg på den østerrikske storklubben Red Bull Salzburg. Salzburg kom til semifinale i denne turneringen så sent som i fjor, der Marseille ble for sterk over to kamper. Shkëndija er et litt mer uskrevent blad, og har aldri klart å kvalifisere seg til et europeisk gruppespill, de har blitt slått ut i playoffen de to siste sesongene mot henholdsvis Gent og AC Milan. Red Bull Salzburg og Shkëndija møtes i Champions League-kvalifiseringen, det er derfor taperen av dette oppgjøret Rosenborg potensielt møter.

Sarpsborg 08 – Pyunik (Armenia)/Maccabi Tel-Aviv (Israel)

Sarpsborg skal først og fremst konsentrere seg om å gjøre det best mulig mot Rijeka, men om de skulle gjøre kunststykket å slå de sammenlagt er det overkommelig motstand som venter i den siste og avgjørende playoffen. Der venter Pyunik fra Armenia eller Maccabi Tel-Aviv fra Israel. Pyunik tapte mot Molde i den andre kvaikrunden for to sesonger siden, og tredje runde som de er i nå er det lengste de noensinne har klart å komme i Europacupene. Maccabi Tel-Aviv er et litt mer kjent navn, og deltok i gruppespillet i Europa League forrige sesong. Tel-Aviv har også flere sesonger deltatt i Champions League-gruppespillet.

Molde – Dinamo Minsk (Hviterussland)/Zenit Saint Petersburg (Russland)

Mnage vil si at Molde har vært heldige i trekningene så langt, og også Hibernian er en overkommelig motstander for Ole Gunnar Solskjærs menn. Men ved sammenlagtseier over skottene venter det trolig betydelig bedre motstand. Zenit er en gigantklubb som har deltatt i europeiske gruppespill hvert år siden 2005. I 2008 gikk de helt til topps i forgjengeren ti lEuropa League, UEFA-cupen. Det ble tap i åttendedelsfinalen i Europa League forrige sesong, etter å først ha vunnet 3-1 hjemme og spilt 1-1 borte mot Rosenborg i gruppespillet. Dinamo Minsk er også en gjenganger i europeisk football, selv om det nå er tre sesonger siden sist de klarte å kvalifisere seg for et gruppespill. I fjor røk de mot AEK Larnaca i den tredje kvalikrunden, og skal nok få det vel så tøft i samme kvalikrunde denne sesongen.

Playoff er siste hinder før man er klar for gruppespillet i Europa League. Dermed er det potensielt fire kamper igjen for de tre norske lagene før de kan juble for gruppespill og betydelige summer Euro inn på konto.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler