Det er stille før stormen på Vodafone Arena – Besiktas hjemmebane

OBS: For hjemmekampen mot Besiktas, TRYKK HER!

Dette er en tøff oppgave for førstereisguttene fra Østfold. Det kommer til å være en opplevelse uten like, foran et publikum som er kjent for å gi spillere både tinnitus og til å ville bli byttet ut på grunn det ekstreme lydnivået. Det blir spennende å se hvordan spillerne takler det, men Rijeka og Maccabi Tel Aviv borte har i det minste gitt dem en liten forsmak.

Beşiktaş– Sarpsborg 08
Vodafone Arena, Istanbul
Europa League, gruppe I
Torsdag klokken 18:55

Sarpsborg 08 har stått for en av tidenes største norske prestasjoner i Europa denne sommeren ved å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League.

Det har vært flere store norske prestasjoner i Europa opp gjennom, og man trenger ikke en gang nevne alle bombene Rosenborg har stått for de siste 25 årene. Også flere andre norske lag har nådd gruppespill, spesielt Molde, men også Brann, Tromsø, Viking og Vålerenga.

Men prestasjonen til Sarpsborg i sommer er helt der oppe blant de absolutt mest imponerende. Først og fremst fordi Sarpsborg er en liten klubb, selv i norsk målestokk, som blir drevet ekstremt godt med sportssjef Thomas Berntsen i spissen.

For det andre har kvalifiseringen til Europa League i år vært tøffere og lengre enn noensinne. Hele fire kvalifiseringsrunder, åtte kvalifiseringskamper, har Sarpsborg måtte kjempe seg igjennom ved siden av Eliteseriespill.

Første hump var en relativt liten en, islandske ÍBV Vestmannaeyjar ble overvunnet enkelt med 6-0 sammenlagt. Men allerede i den andre kvalifiseringsrunden ventet motstand ansett som bedre enn særpingene, sveitsiske St. Gallen.

Når bortetap mot 10 spillere føles som en seier

Og det var i Sveits eventyret startet for 08. Man scoret det første målet, på bortebane, og gikk inn i returmøtet med en positiv følelse. I visshet om hvor viktig bortemål er i disse kvalikene, til tross for at det ble et 1-2-tap mot et ti mann sterkt St. Gallen-lag.

Returmøtet ble vunnet 1-0, og Sarpsborg var klar for tredje kvalikrunde mot forrige sesongs sølvvinnere i den kroatiske toppserien, Rijeka. 1-1 hjemme ble etterfulgt av et sent vinnermål på bortebane og 2-1 sammenlagt.

I gruppe med Besiktas, Malmö FF og Genk

I den siste og avgjørende playoff-runden ventet israelske Maccabi Haifa. Et meget godt lag som spiller regelmessig i Europaligaene. Men på dette tidspunktet var selvtilliten i Sarpsborg-troppen og troen rundt klubben så stor at det føltes nesten som en selvfølge når de til sto igjen som vinnere sammenlagt og klar for gruppespill etter 3-1 hjemme og et 1-2-tap på bortebane.

Nå venter premien for Sarpsborgs spillere, trenere, støtteapparat og ikke minst supporterne. Seks fotballfester i Sverige, Belgia, Tyrkia, og ikke minst hjemme på Sarpsborg stadion som er bygget ut for å møte UEFAs stadion krav.

Først ut er en av fotballgale Tyrkias største klubber, Besiktas, som er rangert som det 24. beste laget i Europa, foran lag som Monaco og AS Roma. Klubben havnet på en noe skuffende fjerdeplass i den tyrkiske ligaen forrige sesong, og har åpnet denne sesongen med tre seire, én uavgjort og ett tap på sine første fem seriekamper.

Sesongen før der igjen endte derimot med seriegull, og ikke minst kvartfinale i samme turnering som Sarpsborg møter dem i nå. Lyon ble den gang for sterke etter 3-3 sammenlagt og tap på straffesparkkonkurranse.

Besiktas er kanskje mest kjent for å være tidligere arbeidsgiver for John Carew. Den tidligere Vålerenga, Rosenborg, Valencia, Lyon og Aston Villa-spissen spilte for tyrkerne i 2004/05-sesongen og scoret 13 mål på 24 kamper.

Har prioritert Europa

I helgen ble det et skuffende 1-2-tap for Odd hjemme på Sarpsborg stadion, og det er tydelig at Europa League-kvalifiseringen har kostet mye krefter. Det var klubbens fjerde strake Eliteserie-tap.

Klubben er dog helt klar på at Europa har vært prioritert, og at Eliteserien de siste ukene har vært i andre rekke. Så får vi se om man klarer å kjempe på begge fronter i høst, eller om man prioriterer å imponere i gruppespillet eller å prøve å kvalifisere seg for nok et Europa-eventyr via topp fire i Eliteserien.

Med åtte seriekamper igjen befinner klubben seg på syvendeplass, med fem poeng opp til Molde på fjerdeplass, og seks opp til Haugesund på tredje.

Lagnyheter

Besiktas må klare seg uten Mertcan Acikgöz som er ute helt frem til mars med en kneskade, mens keeper Utku Yuvakuran er uten på ubestemt tid. Liverpool-utlånte Loris Karius og andre kjente navn som Pepe, Ryan Babel og Negrado er meldt frisk og klar.

En spiller Sarpsborg derimot slipper å møte er Alvaro Negredo. Den tidligere spanske landslagsspissen er solgt til klubben Al Nasr i De Forente Arabiske Emirater.

For Geir Bakke sin del er troppen med ned til Istanbul på hele 23 spillere, til tross for at kun 18 spillere kan være med i kamptroppen. Den eneste som er usikker er John-Helge Tveita, som har slitt med en lårskade.

TV og live stream

Kampen kommer ikke til å bli sendt på åpen TV-kanal. TV2 har rettighetene til Europa League, og kampen er tilgjengelig på TV2 Sport 1 og på deres strømmetjeneste TV2 Sumo.

Oddstips

Dette skal bli i tøffeste laget for Sarpsborg, men med sommerens resultater friskt i minne har vi en smule tro på Sarpsborg. Tromsø spilte her i playoffen for fire år siden og kom fra det med 0-2 i bagasjen, og dette Sarpsborg-laget er bedre enn den Tromsø-utgaven.

Sarpsborg har scoret i alle sine fire europeiske bortekamper så langt i år, og vi tror de kan gjenta den suksessen.

Vi går for at begge lag scorer til 2.08 i odds hos Unibet.

Spill her!

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler