Slik kommer Norge til Europamesterskapet 2020

Norge landslaget møte lars lagerbäck

Det har kun blitt ett tap på åtte kvalifiseringskamper i år, noe som i seg selv er meget sterkt. Men når hele fem av kampene har endt med uavgjort blir det vanskelig å kapre en topp-to plassering i gruppen.

Nå venter kamper mot Færøyene på hjemmebane og Malta på bortebane, og til tross for at det sannsynligvis ender med seks poeng, er sjansene for en direkteplass til EM ørsmå.

Slik kvalifiserer Norge seg direkte via gruppespillet

For før disse to kampene skal spilles ligger Norge på fjerdeplass i gruppe F, tre poeng bak Romania og fire poeng bak Sverige.

Pos Land K S U T MF MO MF P
1 Spania 8 6 2 0 19 5 +14 20
2 Sverige 8 4 3 1 18 9 +9 15
3 Romania 8 4 2 2 17 8 +9 14
4 Norge 8 2 5 1 13 10 +3 11
5 Færøyene 8 1 0 7 4 23 -19 3
6 Malta 8 1 0 7 2 18 -16 3

Romania og Sverige møter hverandre samtidig som Norge møter Færøyene på fredag, og allerede der kan Norges håp om en direkteplass være ute, om en av de to nasjonene tar alle tre poengene.

Om Sverige vinner har vi ikke mulighet til å ta dem igjen på poeng, og om Romania vinner har vi ikke mulighet til å ta dem igjen på innbyrdes oppgjør, uansett hvordan det går i mandagens kamper.

Ender det derimot uavgjort, kan Norge enda kapre andreplassen på mandag. Problemet er at både Romania og Sverige da skal tape sine siste kamper, henholdsvis borte mot Spania og hjemme mot Færøyene.

Færøyene ga Norge god motstand i sommer, men at de skal stikke av med seieren på Friends Arena er nok for mye å håpe på, selv for de mest optimistiske norske supporterne.

Vi ser nå konsekvensene av kollapsene hjemme mot Sverige og Romania i mars og juni. Det hadde sett betydelig lysere ut nå, hadde vi beholdt ledelsen i bare én av de to kampene.

Les også:
Vi har sett på formen til alle landslagsspillerne før de to siste kampene i EM-kvaliken.

Slik kvalifiserer Norge seg via Nations League playoff

Som gruppevinner i fjorårets Nations League er Norge garantert en plass i playoff-runden i mars om ikke en direkteplass er sikret via årets EM-kvalifisering.

Norge vant sin gruppe i C-ligaen, og møter etter alle solemerker Serbia i semifinalen i playoffen. Det om ikke Portugal går på noen saftige smeller nå på tampen av kvalifiseringen.

Portugal er andreplassert, ett poeng foran Serbia i EM-kvalifiseringens gruppe B, og har Litauen og Luxembourg i sine to siste kamper. Serbia møter Luxembourg og gruppevinner Ukraina, og er avhengig av at Portugal avgir poeng i sine to siste kamper.

Om det skjer, vil altså Serbia kvalifisere seg direkte til EM, og da går deres ledige plass i Nations League playoffen mot Norge til Bulgaria.

I den andre semifinalen i Nations Leagues C-liga er Skottland klare, og de møter trolig Bulgaria. Skulle ovenfor nevnte scenario i gruppe B skje, vil det bli Israel som møter Skottland.

Vinneren av Skottlands semifinale møter vinneren av Norges semifinale. Norge er som gruppevinner garantert hjemmebane i semifinalen, mens det blir trukket hvem som får hjemmebane i finalen.

Semifinalen blir spilt 26. mars.

Finalen blir spilt 31. mars.

Vinneren er klar for EM.

Nations League playoffs 2020:

Playoff Nations League 2020

Vinnerne av de fire playoff-finalene blir seedet på fjerdenivå i gruppespillet i EM. Gruppene til EM blir trukket allerede i desember, så det vil allerede være klart hvilken gruppe Norge eventuelt blir fjerdelag i når playoff-finalene blir spilt i mars.

Foto øverst i artikkelen: JOEL MARKLUND via www.imago-images.de/Imago/PA Images

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler