Da Godset filleristet seriemesterne Lyn

Når Godset filleristet seriemester Lyn

Lyn-laget, med Harald «Dutte» Berg i spissen, er legendarisk i norsk målestokk. De ble i ’68 det første laget som vant «The Double» i Norge. De var også med i Cupvinnercupen. Lyn gikk helt til kvartfinalen og var nære ved å slå ut selveste Barcelona. På grunn av den norske vinteren ble begge kampene spilt på Camp Nou. Lyn tapte 4-5 sammenlagt (2-3 og 2-2).

I kamp to sjokkerte de spanjolene og ledet 2-0 med et kvarter igjen å spille. Sensasjonen var nær. Uansett en av de beste prestasjonene av et norsk lag i Europa noensinne.

Lyn ble seriemester foran Rosenborg dette året. Midtveis i sesongen reiste de til Drammen og bortekamp mot Strømsgodset. Et lag som kunne slå hvem som helst på en god dag, men samtidig tape for bunnlagene. Med over 8000 tilskuere i ryggen kjørte hjemmelaget over Lyn som små fluer. De ga seg ikke før det sto 10-1.

Skremte fuglene

Underveis i kampen tok Lyn-backen Jan «Baker’n» Rodvang (6 landskamper) ballen og dundret den så høyt opp i lufta han klarte. Uttalelsen hans har blitt legendarisk;

«Der får de i hvert fall ikke tak i den!». Det forteller samtidig at Lyn tok kampen seriøst. De ble helt enkelt overkjørt. Som det skulle vært et godstog som pløyde over dem.

Etter det sviende 1-10 nederlaget i Drammen, slo de for øvrig momentant tilbake og knuste Viking 11-2 i neste kamp. Viking tok bronse. Forstå det den som kan.

Les også:
For seks år siden vant Hønefoss 1-0 på Lerkendal, nå spiller de på nivå fire. Derfor gikk det galt for HBK.

Ydmyket på nytt

I motsatt oppgjør mot Strømsgodset gikk det ikke mye bedre for gullgrossisten fra Oslo. Det var siste serierunde. Gullet var sikret og skulle feires foran egne supportere. Samtidig skulle skammen fra tidligere i sesongen revansjeres.

Så blir de maltraktert nok en gang. 1-6 hjemme og 2-16 totalt mot et lag som ble nummer fire. Rett og slett tragikomisk og en gullfeiring for historiebøkene. Dog med negativt fortegn.

Lyn slapp inn 17 mål på de resterende 16 kampene den sesongen. Tapene mot Strømsgodset er rett og slett uforklarlige. Vi snakker om et av de beste lagene i norsk fotballhistorie. Et lag som hadde mektige Barcelona i knestående.

Stortap også i moderne fotball

Vi har dykket i historiebøkene og gravd etter lag som har vunnet Eliteserien til tross for knusende nederlag underveis. Er dette mulig i moderne tid?

På 2000-tallet har vinneren av Eliteserien ved tre anledninger gått på braktap;

2011: Gull: Molde (tapte 0-5 borte mot Haugesund)

2007: Gull: Brann (tapte 0-6 borte mot Lyn)

2003: Gull: Rosenborg (tapte 1-6 hjemme mot Stabæk)

Det kommer definitivt ikke opp mot Lyn-fadesene i ’68, men det viser likevel at fotballen fortsatt er rund og uforutsigbar. I hvert fall i norsk toppfotball.

Den gangen ble det spilt på gress i Norges toppserie, og så vidt det. Men nå til dags er det plast som gjelder for brorparten av lagene i Eliteserien.

Bildet øverst i artikkelen er av gullaget til Lyn i 1968. Foto: Dagbladet/digitalmuseum.no