Kunstgress i Eliteserien

Kunstgress blir mer og mer vanlig i toppfotballen, og Eliteserien spesielt. Les om kunstgress i Eliteserien og se listen over hvilken lag som har kunst og naturgress.

NordicBet Oddsbonus

Kun seks stadioner med naturgress igjen i Eliteserien

Fra den første fotballbanen som fikk kunstgress i 1977, Harstad stadion, har utviklingen sakte men sikkert fått oss dit vi er i dag, der flertallet av norske toppfotballbaner er kunstgressbaner. Og med klimaet vi har i Norge er det ikke spesielt rart at såpass mange klubber har satset på kunstgress, spesielt nord i landet. 

Viking Stadion Stavanger

Viking stadion i Stavanger har i vinter byttet fra natur til kunstgress. Neste sesong blir stadionet igjen å finne i Eliteserien.

Men det var først i 2005, når FIFA endelig godtok at det ble spilt internasjonale kamper på kunstgress at utviklingen virkelig eskalerte.

Lag og arenaer med kunstgress i Eliteserien

De fleste stadionene i Eliteserien som har kunstgress idag bruker den aller seneste teknologien, som ikke kan sammenlignes med den som fantes for 10-15 år siden.

Nedenfor kan du se alle stadionene med kunstgress i Eliteserien og deres respektive lag:

 • Aker Stadion – Molde
 • Alfheim Stadion – Tromsø
 • Sør-Arena - Start
 • Extra Arena - Ranheim
 • Aspmyra Stadion - Bodø/Glimt
 • Kristiansund Stadion – Kristiansund
 • Marienlyst Stadion – Strømsgodset
 • Sarpsborg Stadion – Sarpsborg 08
 • Skagerak Arena – Odd
 • Intility Arena – Vålerenga

Sarpsborg stadion

Sarpsborg stadion i Sarpsborg har kunstgress.

Lag og arenaer med naturgress i Eliteserien

Det er nok fortsatt sånn at flertallet av dem som bryr seg om fotball fortsatt mener at fotball skal spilles på ekte gress, og dem har fortsatt en god del stadioner dem kan gå på i Eliteserien for å se nettopp det.

Flertallet av landets profesjonelle spillere deler den samme oppfatningen. En undersøkelse NISO (spillerenes interesseorganisasjon) utførte i 2014 fiste at 77% av spillerene i Eliteserien foretrekker naturgress.

Les om de største stadionene i verden.

Brann Stadion Bergen

Brann stadion i Bergen har hatt kunstgress oppe til vurdering. Men ser ut til å beholde naturgress i fremtiden også.

Nedenfor kan du se alle stadionene med naturgress i Eliteserien og deres respektive lag:

 • Brann Stadion – SK Brann
 • Haugesund Stadion – haugesund
 • Lerkendal Stadion – Rosenborg
 • Nadderud Stadion – Stabæk
 • Åråsen Stadion – Lillestrøm
 • Komplett Arena – Sandefjord Fotball (Rykker ned til OBOS-ligaen)

Kritikk mot kunstgress

Klubbene har vært veldig delt i synes på kunstgress i Eliteserien, men de mindre klubbene møter som regel forståelse for at det økonomisk er mer gunstig med kunstgress da banen da kan brukes mye mer enn om det var naturgress.

Det er spesielt i de store klubbene som Rosenborg, Brann og Vålerenga det har vært størst motstand mot kunstgress, men også her har motstanden avtatt de seneste årene. I Brann har ledelsen lenge vurdert å bytte men har den senere tiden lagt fra seg den tanken.

Men Med Vålerenga sin nye stadion er vi kommet til et veiskille, da Vålerenga ble den første av de tradisjonelt store byklubbene som spiller på kunstgress. Stabæk planlegger å bygge ny arena på Nadderud, og alt tyder på at nye Nadderud stadion vil få kunstgress, så trenden i Norge er veldig tydelig, kunstgress foretrekkes på nye stadioner. Også Viking, som nå spiller i OBOS-ligaen, vil fremover spille på kunstgress.

Den rekordtidlige starten på Eliteserie-sesongen i år har også gjort spørsmålet om hva som er best for norsk fotball aktuelt. Men status etter to spilte serierunder er at to av fire avlyste kamper faktisk var kamper som skulle spilles på kunstgress (Ranheim - Brann og Tromsø - Strømsgodset).

Miljøfarlig

Gummibiter brukt på kunstgressbaner utgjør en risiko for nærmiljøet fordi de veldig lett kommer på avveie og havner i naturen. Granulatet gir bedre demping mot underlaget i tillegg til at det gir bedre ballkontroll og ballfølelse for spillerne.

Bra og vitkig for spillerne og spillet, men dessverre ikke for miljøet. Og ikke bare nærmiljøet kan bli berørt, i verste fall kan store mengder havne på avveie hvis de transporteres med nedbør via små bekker og elver og ut i verdenshavene.

I en ny rapport forskere kartlagt granulat i jord i nærheten av flere kunstgressbaner i Oslo-området. Resultatene viste at gummibitene fra kunstgressbaner har en tendens til å hope seg opp i jorden – ofte opptil flere meter fra banegrensene. og derfor trengs det store mengder påfyll hver sesong.

Nye Vålerenga Stadion

Intility Arena, Vålerengas nye stadion med kunstgressdekke.

NordicBet Oddsbonus

Sarpsborg vinner EL-gruppen

13.00 i odds!

200% bonus opp til 1000 KR

1. Unibet

100% bonus opp til 1000 KR

2. MrGreen

100% opp til 5000 KR + 200 KR

3. Betsson

100% opp til 2000 KR

4. Rizk

100% opp til 1000 KR

5. Guts

100% opp til 600 KR

6. ComeOn

Sponset innhold | Regler og vilkår gjelder | 18+ | Bonus kun for nye kunder