kunstgress eliteserien

Kunstgress blir mer og mer vanlig i toppfotballen, og Eliteserien spesielt. Les om kunstgress i Eliteserien og se listen over hvilken lag som har kunst og naturgress.

Kun fem stadioner med naturgress igjen i Eliteserien

Fra den første fotballbanen som fikk kunstgress i 1977, Harstad stadion, har utviklingen sakte men sikkert fått oss dit vi er i dag, der flertallet av norske toppfotballbaner er kunstgressbaner. Og med klimaet vi har i Norge er det ikke spesielt rart at såpass mange klubber har satset på kunstgress, spesielt nord i landet. 

Viking stadion

Viking stadion i Stavanger byttet vinteren 2017/18 fra natur til kunstgress. Forrige sesong var stadionet igjen å finne i Eliteserien.

Men det var først i 2005, når FIFA endelig godtok at det ble spilt internasjonale kamper på kunstgress at utviklingen virkelig eskalerte.

Lag og arenaer med kunstgress i Eliteserien 2021

De fleste stadionene i Eliteserien som har kunstgress idag bruker den aller seneste teknologien, som ikke kan sammenlignes med den som fantes for 10-15 år siden.

Nedenfor kan du se alle stadionene med kunstgress i Eliteserien og deres respektive lag:

 • Aker Stadion – Molde
 • SR-Bank Arena - Viking
 • Aspmyra Stadion - Bodø/Glimt
 • Kristiansund Stadion – Kristiansund
 • Marienlyst Stadion – Strømsgodset
 • Sarpsborg Stadion – Sarpsborg 08
 • Skagerak Arena – Odd
 • Intility Arena – Vålerenga
 • Consto Arena - Mjøndalen
 • Alfheim Stadion - Tromsø

Sarpsborg stadion

Sarpsborg stadion i Sarpsborg har kunstgress.

Lag og arenaer med naturgress i Eliteserien 2021

Det er nok fortsatt sånn at flertallet av dem som bryr seg om fotball, mener at fotball skal spilles på ekte gress. Men det blir færre og færre arenaer i norsk toppfotball som har det tradisjonelle underlaget.

Flertallet av landets profesjonelle spillere deler den samme oppfatningen. En undersøkelse NISO (spillerenes interesseorganisasjon) utførte i 2014 fiste at 77% av spillerene i Eliteserien foretrekker naturgress.

En av de mest klassiske naturgressstadionene, Åråsen, er tilbake i Eliteserien denne sesongen, og dermed øker antall lag med naturgress på sitt stadion fra fem til seks i år.

Les om de største stadionene i verden.

Brann stadion

Brann stadion i Bergen har hatt kunstgress oppe til vurdering. Men ser ut til å beholde naturgress i fremtiden også.

Nedenfor kan du se alle stadionene med naturgress i Eliteserien 2020 og deres respektive lag:

 • Brann Stadion – Brann
 • Haugesund Stadion – Haugesund
 • Lerkendal Stadion – Rosenborg
 • Nadderud Stadion – Stabæk
 • Sandefjord Stadion - Sandefjord
 • Åråsen Stadion - Lillestrøm

Kunstgress stoppet av supporterne

Klubbene har vært veldig delt i synes på kunstgress i Eliteserien, men de mindre klubbene møter som regel forståelse for at det økonomisk er mer gunstig med kunstgress da banen da kan brukes mye mer enn om det var naturgress.

Det er spesielt i de store klubbene som Rosenborg, Brann og Vålerenga det har vært størst motstand mot kunstgress, men også her har motstanden avtatt de seneste årene. I Bergen bestemte ledelsen i Brann seg for å legge kunstgress før denne sesongen, men etter massiv mobilisering av supporterne ble det arrangert et ekstraordinært årsmøte om saken, og der gikk et flertall av medlemene i klubben for å beholde neturgresset på Brann stadion.

Men med Vålerenga sitt nye stadion er vi kommet til et veiskille, da Vålerenga ble den første av de tradisjonelt store byklubbene som spiller på kunstgress. Stabæk planlegger å bygge ny arena på Nadderud, og alt tyder på at nye Nadderud stadion vil få kunstgress, så trenden i Norge er veldig tydelig, kunstgress foretrekkes på nye stadioner. Også Viking valgte foran 2018-sesongen å skifte til kunstgress, mye på grunn av at økonomien i det er bedre.

Den rekordtidlige starten på Eliteserie-sesongen i 2019 har også gjort spørsmålet om hva som er best for norsk fotball aktuelt. Da ble flere kamper i de første serierundene avlyst, men faktum er at 2 av de 4 kampene som ble avlyst faktisk var kamper som skulle bli spilt på kunstgress (Ranheim - Brann og Tromsø - Strømsgodset).

Miljøfarlig

Gummibiter brukt på kunstgressbaner utgjør en risiko for nærmiljøet fordi de veldig lett kommer på avveie og havner i naturen. Granulatet gir bedre demping mot underlaget i tillegg til at det gir bedre ballkontroll og ballfølelse for spillerne.

Bra og vitkig for spillerne og spillet, men dessverre ikke for miljøet. Og ikke bare nærmiljøet kan bli berørt, i verste fall kan store mengder havne på avveie hvis de transporteres med nedbør via små bekker og elver og ut i verdenshavene.

I en ny rapport forskere kartlagt granulat i jord i nærheten av flere kunstgressbaner i Oslo-området. Resultatene viste at gummibitene fra kunstgressbaner har en tendens til å hope seg opp i jorden – ofte opptil flere meter fra banegrensene. og derfor trengs det store mengder påfyll hver sesong.