Luksusproblem for Lagerbäck: Spilletid over hele røkla i landslagstroppen

Kampene mot Kypros og Bulgaria kan vise seg å bli svært viktige for Norge, da en gruppeseier i Nations League kan bli avgjørende for om Norge blir å se i EM 2020 eller ikke.

Kun de to beste lagene i hver gruppe i EM-kvalifiseringen får en plass i mesterskapet, noe som kan vise seg å bli tøft for Norge som etter alle solemerker får minst to bedre rangerte lag i gruppen sin når kvalifiseringen starter på nyåret.

Derfor kan Nations League vise seg å bli den enkleste veien til EM for Norge. Vinner Norge sin gruppe som består av Norge, Kypros, Bulgaria og Slovenia, skal Norge ut i utslagsrunde mot vinneren av en av de andre gruppene i C-ligaen i Nations League. Vinner man den er man klar for finale, og vinneren av den finalen igjen får altså EM-billett.

Troppens prestasjoner i helgen

Norges for tiden ubestridte nummer én-keeper Rune Almenning jarstein har fått en flying start på Bundesliga-sesongen i Hertha Berlin. Søndag holdt 33-åringen nullen da Hertha tok en sterk 2-0-seier borte mot forrige sesongs sølvvinnere Schalke 04, og i likhet med forrige helg reddet han også straffe denne helgen. Dermed har Jarstein enda ikke sluppet inn mål i ligaen etter at to serierunder er spilt.

Ørjan Nyland på sin side har ikke fått den beste starten på sesongen i sin nye klubb Aston Villa. Lørdag måtte han se hele fire mål passere i nettmaskene da opprykksfavorittene gikk på et pinlig 1-4-tap borte mot Sheffield United. Sten Grytebust holdt nullen da OB spilte 0-0 hjemme mot Nordsjælland søndag.

De to eneste spillerne fra Eliteserien som er med i denne troppen, Birger Meling og Tore Reginiussen hos Rosenborg, spilte begge søndag. De sørget for at serielederne holdt nullen da et annet formlag, Haugesund, ble slått 1-0 på Lerkendal.

Ajer får ros fra BBC-kommentator

En annen som holdt nullen var Kristoffer Ajer. Han spilte hele kampen når Celtic slo Rangers 1-0 i Old Firm-derbyet. Etter kampen høstet 20-åringen ros fra BBC-veteranen Liam McLeod, som mener at unggutten allerede har dratt til seg oppmerksomhet fra Premier League.

Great feeling to score my first goal for Celtic! ?

A post shared by Kristoffer Ajer (@kristoffer.v.ajer) on

Håvard Nordtveit kom inn i Hoffenheims midtforsvar til andre omgang og sørget for at hjemmelaget ikke slapp inn mål i den andre omgangen mot Freiburg i en kamp de til slutt vant 3-1. Omar Elabdellaoui åpnet målfesten da han satt inn 1-0 for Olympiacos hjemme mot PAS Giannina, Olympiacos vant til slutt 5-0.

Sigurd Rosted spilte i en noe uvant rolle på venstre back for Gent da de vant hele 3-0 borte mot Cercle Brugge i Jupiler League i helgen, mens Sander Berge spilte 90 minutter på midtbanen til Genk når de spilte 3-3 borte mot Kortrijk.

Bjørn Maars Johnsen ble byttet inn i det 63. minutt for AZ Alkmaar i deres møte borte mot Heracles søndag, og 20 minutter senere reduserte han for AZ. Det var dessverre ikke nok, AZ tapte 2-3 i en kamp der Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte alle 90 minuttene.

Eredivisie er hjem til flere norske landslagsspillere, og også denne sesongen holder Martin Ødegaard til her. Søndag kom han inn etter pause for Vitesse, men klarte ikke å bidra stort i kampen mot Ajax som endte hele 0-4.

Mye spilletid på Norges midtbane

Ole Kristian Selnæs fikk gult kort etter 70 minutters spill, og ble byttet ut helt på tampen da Saint Étienne spilte 0-0 hjemme mot Amiens i Ligue 1 søndag. Også Iver Fossum spilte hele kampen da hans Hannover 96 tok et sterkt poeng hjemme mot Borussia Dortmund, kampen endte 0-0.

⚽️

A post shared by Iver Fossum (@iverfossum) on

Norge kan glede seg over flere midtbanespillere som får starte i de aller største ligaene i Europa. Lørdag startet Mohamed Elyounoussi for Southampton mot Crystal Palace. Han ble byttet ut i det 73. minuttet, mens Alexander Sørloth kom inn for Crystal Palace etter 76 minutter. Kampen endte med en 2-0-seier til Southampton. Sørloth fikk i midtuken forrige uke sin første nettkjenning da han scoret mot Swansea i Ligacupens første runde.

Også Joshua King og Stefan Johansen fikk spilletid i Premier League lørdag. King spilte en god kamp for Bournemouth når de tapte 0-2 borte mot Chelsea mens Stefan Johansen ble byttet inn etter 73 minutter for Fulham da de spilte 2-2 borte mot Brighton.

I divisjonen under i England kunne var det ikke mye å juble for, for Hull-kaptein Markus Henriksen. Midtbanespilleren spilte hele kampen da de tapte 1-2 hjemme mot Derby.

Ellers fastsatte Tarik Elyounoussi sluttresultatet til 3-0 for AIK hjemme mot Häcken. Han startet kampen på topp for Stockholmslaget, før han ble byttet ut når det gjensto seks minutter av kampen.

Den eneste spilleren i den norske troppen som ikke fikk spilletid denne helgen var Martin Linnes. Det er spilt fire seriekamper i den tyrkiske Superligaen så langt, og Linnes har enda ikke vært funnet i Startoppstillingen. Galatasaray tapte for øvrig hele 0-4 borte mot Trabzonspor.

Hvem bør starte mot Kypros?

Jarstein er selvsagt bankers mellom stengene, spesielt etter den gode starten i Bundesliga denne sesongen. Ellers er vi sikker på at Ajer kommer til å starte i én av de to midtstopperposisjonene. Den andre er litt mer usikker, kommer Lagerbäck til å gå for rutinen til Håvard Nordtveit, til tross for lite spilletid. En som også har rutine, i tillegg til å spille fast er Tore Reginiussen. Vi derimot, håper han går for Sigurd Rosted, som har etablert seg i forsvaret til et av de beste belgiske klubblagene. Men Lagerbäck liker kontinuitet, og tror derfor han går for en av de to førstnevnte.

Sentralt på midtbanen er Sander Berge selvskreven, og vi tror Stefan Johansen får plassen ved siden av til tross for at han enda ikke har startet en Premier League-kamp for Fulham denne sesongen. På høyre kant tror og håper vi Fredrik Midtsjø får starte til fordel for Martin Ødegaard som mangler kamptrening. Midtsjø trives opprinnelig best sentralt, men leverer bra i en rolle mer på høyresiden i en treer på Alkmaars midtbane. Moi Elyounoussi er selvskreven på venstrekanten.

På topp går trolig plassene til Premier League-proffene Joshua King og Alexander Sørloth, mens Bjørn Maars Johnsen er en meget sterk joker på benken. Han har scoret to mål på fire innhopp for AZ i Eredivisie så langt denne sesongen. Du kan se hele den norske troppen her.

Fotballkanalens foretrukne startellever (4-4-2): Jarstein; Svensson, Rosted, Ajer, Meling; Midtsjø, Berge, Henriksen, Moi; Sørloth, King