Sjefssupporterens puslespill

Moss supportere

Roy Kenneth «Hjælmen» Nilsbakken (37) har ikke misset en obligatorisk Moss-kamp siden 2001. Hjemme på Melløs har han krydret tribunen som fast inventar siden 1989.

Det finnes mange varianter av det å være supporter. For Roy Kenneth sin del handler det om langt mer enn å heie på laget sitt og se en kamp nå og da, noe den fantastiske rekken av kamper indikerer.

Fikk NFF til å flytte kampdato

Nilsbakken er berømt for å ha påvirket Norges Fotballforbund (NFF) til å flytte en kampdato for at han selv kunne gå i brorens bryllup. En sak som ble hyppig omtalt i landets største medier. Vi spurte rett ut om han virkelig, innerst inne, hadde valgt Moss-kamp foran broren sitt bryllup. Det viser seg at han faktisk hadde en plan B i ermet;

– En pilot med helikopter tok kontakt, og for 12.500 kroner kunne han fly meg til og fra kampen med helikopter. Jeg hadde mistet et par timer og gått glipp av vielsen, men det var det beste jeg kunne få til.

Hans enestående «passion» som supporter var nok medvirkende til at NFF og de respektive klubbene kom til enighet om ny kampdato, for slike unike supportere fortjener å bli tatt vare på. Roy Kenneth prøver å forklare litt hva dette faktisk dreier seg om;

– Jeg ser på meg selv som et puslespill for at livet skal fungere, og mangler en brikke er jeg ikke meg selv. Gjennom årenes løp blir vi stadig færre som drar på tur og engasjerer seg. Det var ikke akkurat gøy å kjøre alene, tur/retur Sola denne sesongen, men jeg må liksom se alle kampene. Hvis ikke er det en bit som mangler, og jeg er ikke meg selv. For meg handler det ikke om oppmerksomhet eller cred, men om å være i balanse i livet.

Når han kom innpå dette med balanse i livet ble «Hjælmen» veldig dyp. Lidenskapen hans for Moss handler om å trylle for å få hverdagen til å gå opp. Både i forhold til familien, arbeidsgiveren, samt det å tilfredsstille sin egen lidenskap og nødvendighet her i livet. Nemlig fotballkamper med Moss FK.

Oversikt: Stadionutbygginger i Eliteserien og OBOS-ligaen.

Ungene går foran alt

Nilsbakken har en målsetting om å klare 20 år til uten å misse en eneste Moss-kamp. Han har blitt avhengig av det og forteller at det handler om å være i den berømte balansen, men når han blir spurt om hva som skal til for at den fantastiske rekken med kamper stoppes er han tydelig og kontant i svaret;

– Det må være et eller annet med ungene mine. Vi har to jenter på 8 og 3 år. De kommer først og skulle det skje noe med dem, enten fysisk eller psykisk, så ryker en eventuell Moss-kamp.

Ellers forteller han at det går relativt rolig for seg rundt middagsbordet. Den gode følelsen fikk han senest i oktober. Moss slo Fredrikstad på bortebane, og skrinla alle forhåpninger om opprykk for FFK.

Ved dårlige prestasjoner av Moss har familien imidlertid lært seg at han trenger tid for seg selv.

Nilsbakken forteller at det er veldig prestasjonsbasert, men at dersom Moss taper en kamp de burde ha vunnet kan han irritere seg så grønn at han må isolere seg fra omverdenen. Da kommer det opp et rødt skilt på døra, så jentene veit at de ikke skal gå inn.

– Da må jeg roe meg og komme til meg selv igjen. Jeg jager dem jo ikke hvis de kommer inn, men da vil jeg lese avisene og se kampen om igjen via mediebank i ro og mak mens jeg ser om kampen faktisk var slik jeg oppfattet den.

Seriegull ga pant i fortjeneste

Moss hadde sin storhetstid på 80-tallet og under, ikke ukjente, Nils Arne Eggen rykket de I 1986 opp til toppserien. Allerede året etter vant de seriegullet, den eneste gangen Moss har blitt norsk seriemester.

«Hjælmen» var bare 6 år da det skjedde, men en hendelse husker han likevel ekstra godt;

– Det jeg husker best var at fatter’n og naboen kom hjem ganske sent med godt humør kan vi vel si. Jeg husker de vekket huset for å feire, sånn ved 02-03-tiden. De hadde vært på rådhusplassen og feiret seriegullet, og nachspielet var hjemme hos oss. Jeg endte opp med panten.

Pølse i vaffel

Livretten til Nilsbakken er pølse i vaffel, et fast innslag under hjemmekampene på Melløs, men ikke fullt så vanlig i bakgårdsklubbene rundt om i vårt vidstrakte land. Da må «Hjælmen» improvisere;

Det fungerer bare det er søtt og salt, og jeg har prøvd både pølse i svele og pølse i lefse, for det finnes alltid bakst i breddeklubbene.

Nå blir han ekstra engasjert og viser til en jury i TV2 som nylig kåret pinnekjøtt i vaffel som vinneren og altså bedre enn pølse i vaffel.

– Det må ha vært en korrupt jury, en jury uten kunnskap eller kjennskap til historie. Rett og slett særs uprofesjonelt av TV2, forteller «Hjælmen» med et glis om munnen.

Les også:
Dette er fylkene som har produsert flest landslagsspillere i Norge de siste 10 årene.

«Hjælmen» støver ned

Tilnavnet «Hjælmen» fikk Nilsbakken for en mannsalder siden;

– De la jernbane gjennom Rygge. En arbeider hadde glemt hjelmen sin i grøfta. Jeg plukket den opp og malte MFK på den. Jeg engasjerte meg på tribunen fra jeg var 14-15 år, og brukte hjelmen fast de første 5-6 årene.

I dag benyttes hjelmen kun ved store anledninger. Slike «happenings» er dog en sjeldenhet som Moss-supporter, så forrige gang den ble brukt var i direktesendt TV-kamp (Eurosport) mot Østsiden i 3.divisjon.