Norsk ishockey i Pyeongchang 2018

Det norske landslaget vant Gruppe F og det sikret ishockeylandslaget en billett til spill i Pyeongchang i februar. Første kamp for Norge er mot Sverige torsdag 15. februar og det er ingen tvil om at det blir en tøff start.

Ishockeyhistorie

Ishockey er en krevende sport, ikke bare må man være fysisk sterk, men også teknisk. Spillet ble utviklet i Canada på 1800-tallet og ble fra 1920 en olympisk øvelse. Innen ishockey er det OL som er klart størst, selv om NHL kanskje har innvendinger mot akkurat det. NHL har nemlig ikke planlagt pause for sine lag under OL. Dette fordi de mener at NHL spillerne ikke har bidratt nok i OL til å promotere sporten og NHL. 10 år etter begynte også Det Internasjonale Ishockeyforbundet å arrangere årlige VM. Norge startet med NM i ishockey 5 år etter.

Ishockey

Ishockey spilles over tre runder eller perioder a 20 minutter med 15 – 18 minutters pause. Dersom det står uavgjort etter 60 spilte minutter skal kampen avgjøres med sudden death som er fem minutters tilleggstid. Dersom det fortsatt er uavgjort etter sudden death skal kampen avgjøres på tre straffeslag. Laget som scorer flest på disse straffeslagene vinner kampen. Ved fortsatt uavgjort vil det bli tatt ett og ett straffeslag til et lag avgjør kampen.

På hvert lag er det seks spillere, keeper, to backer eller forsvarsspillere og tre angripere. Spillet trekker fra fotbal og har blant annet offsideregel.

Rink

En ishockeybane må være 30 x 60 meter for å tilfredsstille internasjonale krav, men Norges Ishockey Forbund godtar også bredder ned til 26 meter. Banen har avrundede hjørner og er delt i tre soner. Sonene er forsvarssone, nøytral sone og angrepssone.

Offside og icing

Dersom en angrepsspiller befinner seg i angrepssonen før pucken, vil dette bli offside. Icing er når et lag spiller bucken fra sin banehalvdel og over motstanderens mållinje, og en spiller fra de forsvarende laget tar pucken. I disse tilfellene droppes pucken i forsvarssonen til laget som spilte pucken.

Målpoeng

Målpoeng er en statistikk for hver enkelt spiller. Dette er et forholdstall mellom hvor mange mål som eget lag scorer når spilleren er ute på isen, mot hvor mange mål som scores mot laget til spilleren når han er på isen. En spiller som er ute på isen når laget scorer får plusspoeng, mens en spiller som er på isen når det scores mot vil få minuspoeng.

Ishockey i Norge

Selv om Norge er rangert som en av de beste nasjonene når det gjelder ishockey har vi aldri vunnet VM eller OL. Den beste plasseringen i OL er 8. plass i 1972. Tilsammen har Norges ishockeylandslag spilt i 10 av 22 OL. I VM ble den en 4. plass i 1951, og en 5. plass i 1962.

I dag har Norge to spiller i NHL som regnes som den beste ishockeyligaen. Det er Mats Zuccarello som spiller for New York Rangers og Andreas Martinsen som nettopp begynte å spille for Chicago Blackhawks. Opp gjennom historien har det vært åtte norske spillere i NHL. Bjørn Skaare spilte for Detroit Red Wings i sesongen 1978 – 79 og var med det første nordmann som deltok i NHL. Når det kommer til beste norske spiller i NHL, er det ingen tvil om at det er Zucca som nå har spilt over 400 NHL kamper.

Norges ishockeylandslag

På tross av lite overbevisende prestasjoner i både VM og OL er Norge regnet som en av de beste nasjonene når det gjelder ishockey. De siste årene har det vært god utvikling, så sjansene for at Norge endelig skal ta en OL eller VM medalje øker. En sterk prestasjon klarte landslaget i VM 2008 i Vancouver. Her spilte de seg til kvartfinale, men tapte 8 – 2 mot Canada. Likevel gav dette en løft i verdensrankingen og fikk det norske hockeylandslaget opp på en 10. plass.

På A landslaget i hockey finner vi målvaktene Henrik Haukeland som normalt spiller for svenske Leksand, Lars Haugen som spiller for Färjestad og Steffen Søberg som er keeper på Vålerenga.

Av backer har vi Stefan Espeland Jonas Holøs, Christian Kåsastul, Mattias Nørstebø, Dennis Sveum, Ole-Kristian Tollefsen og Henrik Ødegaard.

Helt i front som angripere har vi Anders Bastiansen, kristian Forsberg, Tommy Kristiansen, Andreas Martinsen, Ken Andre Olimb, Mathis Olimb, Niklas Roest, Mats Rosseli Olsen, Martin Røymark, Eirik Salsten, Patrick Thoresen, Mathias Trettenes og selvsagt Mats Zuccarello.

Zucca

Det så lenge ut til at Mats Zuccarello ikke skulle bli med til Vinter OL 2018 siden NHL ikke har planlagt pause når OL kampene spilles. Likevel var Zucca med å sikre 2 – 1 seier til Norge mot Frankrike på hjemmebane i Oslo. Det er ennå ikke bekreftet at Zucca får spille, men han har fortalt at han er i dialog med New York Rangers for å kunne delta i Olympiske Leker 2018. Noen av kravene NHL kommer til å stille er at de ikke skal betale regningene. Flere stjerner i NHL har reagert kraftig på spillenekt, blant annet har russiske Alexander Ovetsjkin som spiller for Washington Capitals sagt at han kommer til å reise selv om han ikke får lov.

Gangneung Hockey Centre

Gangneung Hockey Centre er plassert i tilknytning til Gangneung Curling Centre og er hovedarena for mennenes ishockey kamper og medaljekampene. Under paralympics vil denne også bli brukt til ishockey. Oppføringen av bygget startet i juli 2017 og Gangneung Hockey Centre ble ferdigstilt i mars 2017. Totalt er det plass til 10 000 tilskuere på arenaen.

Kwandong Hockey Centre

Kwandong Hockey Centre er tilknyttet katolske Kwadong Univeristy Gymnasium, og er plassert i Gangneung, Gangwon-do. Byggingen av stadion som har plass til 6 000 tilskuere startet i juni 2014 og ble avsluttet i februar 2017. Komplekset har to rinker, en under bakken og en plassert 4 etasjer over bakken.