VM-kvaliken over – Se hvem som er klar og hvem som skal i play-off

I går kveld ble de siste tre gruppene av VM-kvalifiseringen for Europa ferdigspilt, og det er nå klart hvem av de europeiske landene som er klar for VM og hvem som skal i play-off.

Sverige holdt unna

I Gruppe A var det på forhånd klart at Nederland måtte vinne sin hjemmekamp mot Sverige med minst syv mål for å kunne ta playoff-plassen fra svenskene. Det ble med to mål til de oransje, og Nederland vil ikke bli å se i neste års VM.

Sverige hadde muligheten for å ta gruppeseieren med seier i tillegg til at Frankrike snublet hjemme mot Hviterussland. Det ble hverken eller og Frankrike er derved klar for VM etter en 2-1 seier mens Sverige skal ut i play-off.

Ellers måtte Luxembourg og Bulgaria i den siste kampen i gruppen, Og Luxembourg sørget for å ikke havne på jumboplassen ved å spille uavgjort 1-1.

Emil Forsberg

Skuffende Sveits

Sveits hadde vunnet alle sine ni kvalifiseringskamper i gruppe B før bortemøtet med Portugal og ville vært klar for VM med uavgjort eller seier. Portugal på sin side måtte vinne for å ta gruppeseieren forann Sveits, men var uansett garantert play-off om ikke.

Det ble til slutt 2-0 til Portugal over et overraskende tafatt Sveits-lag som nesten ikke hadde målsjanser. Målene kom etter et selvmål av Sveits Johan Djourou og André Silva.

De fire andre lagene i gruppen hadde ingenting annet å spille for enn æren, og Ungarn sørget for å beholde sin tredjeplass ved å slå Færøyene 1-0 hjemme, mens Latvia knuste sisteplassen i gruppen Andorra med 4-0.

Ronaldo

Belgia ubeseiret

Den siste gruppen som ble ferdigspilt tirdag var gruppe H, og her hadde Belgia sikret gruppeseieren allerede for to runder siden. Men det belgiske stjernegalleriet avsluttet med stil og vant 4-0 hjemme over Kypros. Derved går Belgia gjennom kvalifiseringen uten å tape en eneste kamp.

Hellas skulle bare vinne hjemme over Gibraltar for å sikre andreplassen, og grekerene vant greit 4-0 over miniputtnasjonen. Da hjalp det lite for Bosnia-Herzegovina at de vant sin bortekamp mot Estland 1-2.

Eden Hazard

Seedingen for playoff-runden klar

Det var som kjent kun de åtte beste av totalt ni gruppetoere som får mulighet for play-off, og Slovakia er den uheldige nasjonen som er ute selv med en imponerende andreplass i gruppe F.

Selv om den oppdaterte FIFA-rankingen ikke kommer før starten av neste uke er det allerede nå mulig å regne seg ut til hvilken fire lag som blir seedet og hvem som blir useedet i trekningen tirsdag neste uke.

De fire seedede lagene er:

  • Italia
  • Sveits
  • Kroatia
  • Danmark

De fire useedede lagene er:

  • Sverige
  • Hellas
  • Nord-Irland
  • Irland

Når spilles playoff-runden?

Trekningen er tirsdag 17. oktober klokken 14. Det første møtet mellom lagene blir spilt mellom 9. og 11. november mens returmøtene skal spilles de tre påfølgende dagene.

De fire vinnerlagene slutter seg til de ti allerede VM-klare europeiske lagene, som igjen samles med alle VM-klare lag til trekning av VM-gruppene den 1. desember.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler