Sveits med en halv fot i VM før returmøtet med Nord-Irland

Sveits – Nord-Irland
St. Jakob Park, Basel
Søndag klokken 18.00

Sveits har en halv fot i VM allerede da de vant det første oppgjøret torsdag 0-1 etter en kontroversiell straffesituasjon. Nå må Nord-Irland vinne på bortebane.

Dommeren har fått hard medfart

Den rumenske dommeren Ovidiu Alin Hategan kom i fokus i den første kampen i Belfast torsdag da han ga Sveits straffespark i en kontroversiell situasjon der ballen blir skutt i skulderen til Corry Evans fra nært hold inne i 16-meteren.

Dommeren sto nært situasjonen og pekte på straffemerket, til store protester fra de nord-irske spillerene og fansen på tribunen. Ricardo Rodriguez satt straffen sikkert i mål og ble dermed matchvinner for Sveits.

Den nord-irske landslagssjefen Martin O’Neill sa følgende til Sky Sports News etter kampslutt:

– Det er helt ubegripelig at dommeren ga straffespark i den situasjonen. Ballen treffer spilleren i ryggen, så det er ikke til å tro.

Sveits var klart best

Det var kun uflaks at Sveits ikke hadde fått ballen i nettet før, og når kampen var ferdig hadde sveitserene vunnet sjansestatistikken hele 16-5.

Nord-Irland klarte aldri å reise seg igjen etter straffemålet i mot dem og Sveits var det beste laget gjennom hele kampen og kunne vunnet med både to og tre mål.

Nøkkelspillere

Nord-Irland er et typisk kollektiv uten noen særlige stjernespillere som utmerker seg, men laget må håpe at toppscorer Kyle Lafferty er bedre enn han var i den første kampen, sammen med Josh Magennis som har vært svært bidragsytende i kvalifiseringen.

For Sveits sin del er det en meget god årgang med spillere landlsagstrener Mladimir Petkovic har tilgjengelig. Troppen består av stjernespillere som Stephan Lichtsteiner, Granit Xhaka og Haris Seferovic. Sistnevnte er Sveits toppscorer i kvalifiseringen med sine fire mål på ti kamper. Valon Behrami sto over den første kampen grunnet skade men kan være tilbake til returmøtet.

Slik startet lagene torsdag:

Nord-Irland: McGrovern – McLaughlin, McAuley, J. Evans, Brunt – Norwood, C. Evans, Davis, Magennis – Lafferty, Dallas.

Benken: Mannus, Carroll, Hodson, McNair, Hughes, McArdle, Ferguson, Jones, Lund, Ward, Saville, Washington.

Sveits: Sommer – Lichtsteiner, Akanji, Rodriguez, Schar – Xhaka, Zuber, Dzemaili, Zakaria – Shaqiri, Seferovic.

Benken: Hitz, Burki, Lacroix, Elvedi, lang, Freuler, G Fernandes, Frei, Embolo, E Fernandes, Mehmedi, Gavranovic.

Tidligere møter

De to lagene har møtt hverandre kun fire ganger før dette dobbelmøtet, to ganger i VM og to vennskapskamper. Nord-Irland har vunnet to av dem, én har endt uavgjort og én med Sveits-seier.

Forrige gang var i 2004 da det endte 0-0 i en treningskamp i Sveits, mens Nord-Irland vant 1-0 på hjemmebane i 1998, også det en vennskapskamp.

Når spilles kampen?

Kampen skal spilles på FC Basel sin hjemmebane, St. Jakob-Park i Basel, som har en kapasitet på 37.500 tilskuere. Kampstart er klokken 18.00 søndag.

Hvordan ser du kampen med live stream?

Det er Discovery Networks som har rettighetene til å sende VM-kvalifiseringen i Norge, og kampen vil derfor være tilgjengelig på deres kanaler.

Om du ønsker å se den på tv er det tv-kanalen Eurosport Norge du skal tune inn på. Ønsker du å live streame kampen vil den være tilgjengelig på live-streamingstjenesten Eurosport Player.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler