Norge – Aserbajdsjan, VM-kvalifiseringen

Fredag tar det norske landslaget i fotball imot Aserbajdsjan for å revansjere det sure tapet fra kvalifiseringen i fjor høst.

Glissent Ullevål

Fredagens kamp mot Aserbajdsjan får ikke nordmenn til å gå mann av huse i billettlukene. På tirsdag var det solgt 6000 billetter til VM-kvalifiseringskampen, noe som betyr at vi neppe vil se 5-sifrede tall fredag.

Grunnen er selvsagt at Norge har spilt seg ut av kampen om VM-plass i tillegg til at mostanderen ikke er veldig interessant i seg selv.

Ullevål Stadion Oslo

Litt mer folk enn på dette bildet vil det være fredag kveld på Ullevål, men ikke engang i nærheten av halvfullt.

Flere dårlige Aserbajdjan-opplevelser

Norge tapte som sagt bortekampen i denne kvalifiseringen mot Aserbajdsjan forrige høst med 0-1, men vi møtte dem også i den forrige kvalifiseringen, til EM i Frankrike 2016.

Den gangen vant vi bortekampen 1-0, men klarte bare 0-0 hjemme. Et uavgjortresultat i en kamp Norge skulle vinne som mest sannsynlig kostet oss en plass i det mesterskapet.

Norge havnet til slutt på tredjeplass i gruppen, a poeng med Kroatia. To poeng mer mot Aserbajdsjan hadde gitt oss direkteplass til EM, istedenfor måtte vi ut i play-off mot Ungarn, der vi tapte begge kampene.

To debutanter i troppen

Landslagssjef Lars Lagerbäck har tatt med to spillere i troppen som enda står uten landskamper, i tillegg til et par nye ansikter som ikke var med i den forrige landslagstroppen.

Rosenborgs Birger Meling og Sarpsborg 08s Sigurd Rosted har begge imponert i Eliteserien denne sesongen og blitt belønnet med landslagsplass. Sistnevnte kom inn og erstattet en Tore Reginiussen som meldte frafall pga skade.

I tillegg er OB-keeper Sten grytebust, Rosenborgs Anders Konradsen, Midtjyllands Alexander Sørloth og Galatasarays Martin Linnes kalt opp igjen etter å ha vært utelatt i den forrige troppen.

For Aserbajdsjan sin del er det hele ni spillere fra det nasjonale topplaget Qarabag med i troppen. Syv av dem spilte fra start i den siste kvalifiseringskampen til Champions League når dem slo ut Ståle Solbakkens FC København.

Kun teoretiske muligheter for å kvalifisere seg

Lars Lagerbäck kommer til til å bruke både den neste kampen mot Aserbajdsjan og mandagens mot Tyskland til å prøve å sette et lag og finne en stamme til den kommende kvalifiseringen til EM i 2020.

Med fire poeng på seks kamper så langt er det hele fjorten poeng opp til ubeseirede Tyskland på førsteplass. Etter det følger Nord-Irland med tretten poeng og Tsjekkia med ni.

Vinner Norge alle sine resterende fire kamper kan vi ende opp på seksten poeng og i teorien ta andreplassen. Men kun åtte av de ni gruppetoerene får lov til å spille play-off og 16 poeng blir neppe nok til å bli blant dem.

Bjørn Maars Johnsen scoret i den forrige seriekampen for ADO Den Haag.

Bjørn Maars Johnsen scoret i den forrige seriekampen for ADO Den Haag.

Hvor ser du kampen?

Kampen sendes på TVNorge i Norge og starter klokken 20.45. Ønsker du å streame den live er betalingstjenesten Eurosport Player eneste mulighet.

Det er dessverre ingen betting-selskaper som live streamer kampen i Norge.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler