Island vant kvalifiseringsgruppen sin og er klar for VM

Island trengte bare å slå Kosovo hjemme i går kveld for å kvalifisere seg til neste års VM. Det klarte de greit og er nå klare for sitt første VM noensinne.

Imponerende seier på fredag

De islandske landslagsguttene samlet seg før de to siste kvalifiseringskampene forrige uke i visshet om at de burde vinne begge kampene for å ha mulighet til å vinne gruppen.

Og når gruppen besto av lag som Tyrkia, Ukraina og Kroatia var det imponerende i seg selv at de hang så godt med etter åtte kamper spilt.

Nest siste kamp var fredag og en av de tøffeste på papiret i hele kvalifiseringen for Island. Resultatet ble 04 etter scoringer av Gudmundsson, Bjarnason og Árnason. Og når Kroatia i tillegg kun spilte uavgjort hjemme mot Finland var det klart at Island bare trengte å slå Kosovo hjemme for å kvalifisere seg.

Ikke den vakreste kampen

Laygardalsvöllur stadion i Reykjavik bydde på kaldt og forblåst regnvær, Og spillet Island tilbudte ett fullsatt stadion sto i stil med det islandske været, rufsette.

Men det var nok for å slå et svakt Kosovo som kun har tatt et fattig poeng i denne kvalifiseringen og kun scoret tre mål.

Everton-stjernen Gylfi Sigurdsson sørget for ledelse rett før pause når han settet ballen sikkert i mål alene med keeper, før Johann Berg Gudmundsson scorer fra kort hold etter 68 minutter etter assist av nevnte Sigurdsson.

Under kan du se høydepunktene fra kampen:

Tabellen og resultatene mandag i gruppe I:

K

S

U

T

Mål

Poeng

1

Island

10

7

1

2

16 – 7

22

2

Kroatia

10

6

2

2

15 – 4

20

3

Ukraina

10

5

2

3

13 – 9

17

4

Tyrkia

10

4

3

3

14 – 13

15

5

Finland

10

2

3

5

9 – 13

9

6

Kosovo

10

0

1

9

3 – 24

1

Island 2 – 0 Kosovo
Finland 2- 2 Tyrkia
Ukraina 0 – 2 Kroatia

Første VM noensinne

Island har de siste fem årene hatt stødig progresjon og klarte også play-off i den forrige VM-kvalifiseringen. Den gang ble det tap for Kroatia etter 0-0 hjemme og 0-2 borte.

Mange trodde at toppen var nådd når laget klarte å kvalifisere seg til EM i Frankrike i fjor, men også here imponerte laget stort og slo blant annet England i 16-delsfinalen før Frankrike ble for sterke i kvartfinalen.

Men nå er altså Island klar for sitt første VM, en enda større prestasjon og med en god plass på FIFA-rankingen når gruppene til neste års mesterskap blir trukket er det langt fra sikkert at vi har sett det siste mirakelet fra sagaøyen i nord.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler