Confederations cup - Det du trenger å vite om prøve-VM 2017 i Russland

image-2

På lørdag starter årets prøve-VM i Russland, landet som skal ha VM neste år.

Hovedformålet med turneringen er å teste at alt fungerer som det skal arrangementsmessig for vertsnasjonen og for å avdekke eventuelle feil og mangler i god tid før VM neste år.

Det deltar 8 land i turneringen, Vertsnasjonen, regjerende mestere i de 6 konføderasjonene og regjerende verdensmester. Om et land er dobbelt kvalifisert vil plassen gå til det andre finalelaget i siste konføderale mesterskap. De 8 landene som er med i år er; Russland (vertsnasjon), Tyskland (regjerende verdensmester), Australia (vinner av AFC Asiacupen), Chile (regjerende Copa América-mester), Mexico (regjerende CONCACAF-mester), New Zealand (regjerende OFC nasjonscup-mester), Portugal (regjerende EM-mester) og Kamerun (regjerende Afrikamesterskapet-vinner).

Turneringen har ikke samme prestisje som de store mesterskapene, og det er normalt å ta med typiske U23-tropper. Tyskland er et fint eksempel på det, der trener Joachim Löw har valgt å gi alle sine største stjerner sommerfri. Portugal og Chile tar derimot med seg en del stjerner, og vi kan forvente å se både Ronaldo, Bernardo Silva, Alexis Sanchez og Vidal spille.

Ronaldo for Portugal

Formatet på turneringen blir likt som i VM, bare i en mye mindre skala. Det vil bli to grupper med 4 lag som spiller mot hverandre en gang, der de to beste i hver gruppe går videre til semifinale. Kampene vil bli spilt på fire av de totalt elleve VM-stadioene, i St. Petersburg, Kazan, Moskva og Sotsji.

Gruppene er som følger:

Gruppe A:

  1. Russland
  2. New Zealand
  3. Portugal
  4. Mexico

Gruppe B:

  1. Kamerun
  2. Australia
  3. Chile
  4. Tyskland

Gruppevinnerene møter nummer to i motsatt gruppe til semifinale, og de to tapende semifinalistene møtes til bronsefinale.

Saint Petersburg stadion

Første avspark blir på lørdag der vertsnasjon Russland tar imot New Zealand i St. Petersburg klokken 17.00 norsk tid. Deretter blir det totalt 16 kamper før turneringen avsluttes med finale den 2. juli klokken 20.00, også den i St. Petersburg. Laget som står igjen som vinner da tar med seg heder og ære pluss 5 millioner amerikanske dollar i premiepenger.

NRK og TV2 har sammen kjøpt rettighetene til å vise turneringen og du vil få sett alle kampene på TV og nett.