Sarpsborg 08 debuterer i Europa – Møter islandske ÍBV torsdag kveld

Sarpsborg 08 debuterer i Europa – Møter islandske ÍBV torsdag kveld

ÍBV vant den islandske cupen 1-0 over FH i fjor takket være mål av tidligere Vålerenga- og Fredrikstad-spiller Gunnar Heiðar Þorvaldsson. Det sørget for at klubben ble klar for kvalifisering til en Europacup for nittende gang.

ÍBV Vestmannaeyjar – Sarpsborg 08
Hásteinsvöllur stadion
Europa League-kvalifisering, runde 1
Torsdag klokken 20:00

Det har som oftest endt med tap i den første kvalifiseringsrunden, som tilbake i 1974 da Viking vant 1-0 sammenlagt etter et dobbeltoppgjør i det som den gang het UEFA-cupen. Man må to sesonger tilbake for å finne forrige deltakelse, den gangen ble det 2-1 sammenlagt mot færøyske HB Tórshavn i den første runden før de holdt Røde Stjerne til 0-0 på hjemmebane i den andre kvalikrunden. Dessverre for islendingene ble det et 0-2-tap på bortebane og dermed exit fra turneringen.

Men der ÍBV har masser av erfaring i å rykke ut av den første kvalifiseringsrunden er dette første gang Østfolds for tidens beste fotballag prøver seg ute i Europa. Sarpsborg 08 får lov til å prøve seg mot europeisk motstand takket være den imponerende tredjeplassen i Eliteserien forrige sesong. Denne sesongen har vært litt mer berg og dalbane, men med 4-1 over Ranheim i helgen og sjetteplass i ligaen, kun tre poeng bak bronseplassen, er Sarpsborg også i år å regne med.

Sarpsborg må uansett prestere bedre enn de to andre norske lagene som har spilt Europacup denne uken. Igår tapte Molde 1-2 mot Glenavon i Nord-Irland mens Rosenborg tapte 0-1 for Valur på Island.

ÍBV kommer fra øyen Heimaey sør for Island. En liten vulkansk øy med rett over 4000 innbyggere. I 1973 hadde vulkanen Eldfell, som ligger øst på øyen, et utbrudd som raserte over halve byen. Ved hjelp av kaldt sjøvann klarte man å stoppe lavaen fra å ødelegge havnen, som er befolkningens hovedinntektsskilde.

Lagnyheter

Det er så langt ingenting å melde om fra kampens hjemmelag. Fotballkanalen kommer tilbake med mer info når det er tilgjengelig.

For Sarpsborg sin del er hele troppen skadefri etter at Joackim Jørgensen er blitt meldt spilleklar, og med tanke på at det er flere ukers pause i Eliteserien for øyeblikket stiller trolig Geir Bakke med toppet førsteellever i dette oppgjøret. Ronnie Schwartz er dog ikke tatt med i 18-mannstroppen som reiste til Island.

Vinneren av dette dobbeltoppgjøret møter sveitsiske St. Gallen i den neste kvalifiseringsrunden.

TV og live stream

Det er dessverre ingen distributører som har kjøpt rettighetene til å sende dette oppgjøret fra periferien i Nord-Irland på TV i Norge, og det er heller ingen bookmakere som kommer til å live streame. men Sarpsborg Arbeiderblad kommer til å sende kampen på deres nettsider for deres abonnementer.

Unibet kommer til å live oppdatere og tilby gode liveodds under hele oppgjøret.

Har du ikke en aktiv konto hos Unibet følger du disse enkle stegene:Oddstips til oppgjøret

Kampens hjemmelag har ikke gjort det særlig godt i serien denne sesongen, og etter tre seire, tre uavgjorte og seks tap ligger klubben så langt på fjerde sisteplass i den islandske toppserien.

Men i det minste er laget i sesong, som ikke særlig mange andre lag er på dette tidspunktet i kvalifiseringen.

Og med tanke på at dette er Sarpsborgs første kamp noensinne i Europacup kan det godt være det er mer nerver i laget enn det ellers er.

Vi tror ÍBV kan skape litt trøbbel for nordmennene oppe på Island, men ikke mer enn at Sarpsborg fikser biffen på hjemmebane neste uke.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler