Jubel for landslaget: Spillerne nyter masse tillit rundt om i Europa

Jubel landslaget spilletid

Lars Lagerbäck er klar på at de spillerne som spiller regelmessig for sine representative klubblag er foran i køen når det kommer til spilletid på landslaget, samtidig som at også tidligere prestasjoner for landslaget spiller inn i vurderingen. De fleste spillerne i troppen spiller regelmessig for sine klubber, men tre av spillerne på bildet ovenfor har slitt med spilletid de siste ukene.

Slik har det gått med landslagsguttene de siste ukene:

Rune Almenning Jarstein – Var skadet under den forrige landslagssamlingen, men er tilbake igjen nå. Har stått alle kampene for Hertha Berlin i sesongstarten i Bundesliga, men har til gode å holde nullen etter tre kamper. Etter 2-2 borte mot Bayern München i sesongåpningen har det blitt tre mål i sekken både mot Wolfsburg og nå sist mot Schalke 04. Men så lenge han er frisk er han fortsatt selvskreven i Lagerbäcks førsteellever.

Sten Grytebust – Skiftet i sommer til Ståle Solbakken, der han ser ut til å være førstevalget foran en annen skandinavisk landslagskeeper, svenske Karl-Johan Johnsson. Har stått det meste både i Superligaen, Champions League-kvalifiseringen og Europa League-kvalifiseringen. Har sett meget habil ut, bortsett fra en svært dårlig straffesparkkonkurranse mot Røde Stjerne, der København tapte og ble slått ut av CL-kvaliken. Sto hele kampen når FCK tapte borte mot AaB søndag.

Sondre Rossbach – Med Ørjan Nyland langt bak i køen i Aston Villa-målet etter et langt skadeavbrekk, og en Andre Hansen som ikke ønsker å være med landslaget så lenge han er tredjevalg, er det Odd-keeper Sondre Rossbach som blir foretrukket som nummer tre av Lagerbäck. 23-åringen har stått godt for Odd i flere sesonger nå, og kan raskt bli førstevalget om noen år.

Kristoffer Ajer – 21-åringen har etter hvert blitt en av de første spillerne Neil Lennon skriver ned når han tar ut sin Celtic-førsteellever. Har på grunn av salget av Kieran Tierney til Arsenal figurert mye på back-plass i starten av denne sesongen, der han har gjort en OK figur. Spilte ikke Old Firm mot Rangers søndag på grunn av skade, og nå mandag er det klart at han dessverre ikke rekker landskampene heller.

Ruben Gabrielsen – Ble hentet inn noen dager etter at troppen ble annonsert, trolig på grunn av Ajers skade, for å ha et større utvalg på stopperplass. Har hatt en god sesong for serielederne, der han også er kaptein. Spilte hele kampen for Molde i deres 3-1-seier over Mjøndalen på bortebane søndag.

Even Hovland – Den høyreiste sogningen har spilt samtlige Eliteserie-kamper for Rosenborg denne sesongen, og det meste av kvalifiseringskamper i Europa. Har fått litt kritikk for en del personlige feil, blant annet i avgjørende kvalifiseringskamper, men er alt i alt en mann med masse rutine fra internasjonal fotball, ikke minst med 25 kamper med flagget på brystet.

Tore Reginiussen – Danner stopperparet i Rosenborg med mannen over, og er en av Norges klart beste stoppere når han er skadefri. Har vært en bauta, også denne sesongen, ikke minst i Europa. Er i tillegg et farlig våpen på offensiv dødball, med fem mål så langt denne sesongen. Spilte hele kampen for Rosenborg i deres uavgjort borte mot Vålerenga søndag.

Håvard Nordtveit – Mannen som kan få sin landskamp nummer 50 denne uken har hatt noen svært turbulente sesonger de seneste årene. Var i vårsesongen i år på utlån i Fulham, hvor han fikk fem kamper for London-laget, uten å hjelpe dem i å unngå å rykke ned. Fulham tapte alle fire kampene Nordtveit startet. Er i sommer kommer tilbake til Hoffenheim, men har enda til gode å få spilletid. To kamper på benken er status så langt. Var ikke med i troppen til bortemøtet med Bayer Leverkusen nå i helgen.

Jonas Svensson – Bortsett fra en liten skade i starten av sesongen er Jonas Svensson selvskreven på høyrebacken i nederlandske AZ Alkmaar. Blir sett på som en av de bedre høyrebackene i Eredivisie, men kunne ikke forhindre 1-2-tap borte mot Vitesse i helgen. Fikk gult kort etter 40 minutters spill.

Haitam Aleesami – Etter to sesonger i Serie B for kriserammede Palermo, skiftet Aleesami i sommer beite til franke Ligue 1, som man trygt kan si er en liga som får en smule mer oppmerksomhet her hjemme i Norge. Ser ut til å ha blitt hentet for å spille i Amiens, da han har spilt samtlige minutter for klubben så langt. Det har resultert i én seier og tre tap, inkludert 0-2 borte mot Toulouse nå i helgen.

Omar Elabdellaoui – Begynner å bli en veteran i Olympiakos nå, og har spilt samtlige kamper for den greske storklubben i starten av sesongen. I fem av seks CL-kvalifiseringskamper har han i tillegg vært kaptein, og bidratt til at klubben har kvalifisert seg til gruppespillet. Klubben vant 1-0 borte mot Larisa søndag, og står med to seire av to mulige så langt i Super League.

Birger Meling – Blir sett på som Rosenborgs kanskje største salgsobjekt, men klubben ser ut til å klare å beholde han også denne høstsesongen. Har kun gått glipp av en seriekamp så langt denne sesongen, på grunn av suspensjon. Spilte hele kampen borte mot Vålerenga søndag.

Sander Berge – Sa farvel med klubben ved sesongslutt før sommeren, og alt så ut til å være klart for en overgang til en større klubb. Men det riktige budet kom aldri, og midtbanespilleren sa blant annet nei til Sheffield United og Brighton i Premier League. Men nå skal Genk ut i Champions League-gruppespill, hvor det blir nok av sjanser for supertalentet å tiltrekke seg oppmerksomheten til storklubbene. Er selvskreven i Genk-elleveren, og spilte hele 1-1-kampen mot Club Brugge søndag.

Sander Berge Genk Samir Nasri Anderlecht

Sander Berge nyter stor tillit i Genk. Her i duell med Anderlechts Samir Nasri 23. august. Foto: BRUNO FAHY/Belga/PA Images

Markus Henriksen – Er helt ute i kulden hos Hull, som forgjeves prøvde å selge han i dette overgangsvinduet. Men er en yndling hos Lars Lagerbäck, og er med i denne troppen, til tross for null spilleminutter i starten av den nye sesongen. Svært usikker fremtid på landslaget om ikke situasjonen i Hull forbedrer seg utover høsten.

Fredrik Midtsjø – Er akkurat som Jonas Svensson selvskreven på AZ Alkmaar-laget.

Stefan Johansen – Det ble en skuffende Premier League-erfaring for landslagskapteinen, som halvveis ut i sesongen ble utleid fra Fulham til West Bromwich i Championship. Nå er Fulham tilbake på Englands nest øverste nivå, og Johansen er igjen et verdifullt medlem av førstelaget. Har fått spilletid i alle seks kampene så langt, med kun 19 minutter som innbytter i 1-1-kampen borte mot Cardiff lørdag. Null mål og målgivende så langt denne sesongen.

Ole Kristian Selnæs – Spiller stort sett alt for Shenzhen FC, som ligger nest sist i den kinesiske Superligaen. Både klubben og Selnæs startet sesongen i vår godt, og Selnæs bidro blant annet med fire mål på sine seks første kamper. Har ikke scoret siden, men har bidratt med assists i de to siste kampene, senest i 4-0-seieren mot Guangzhou for to uker siden.

Mathias Normann – Den største overraskelsen i dette uttaket har gått litt under radaren etter at han gikk fra Brighton til russiske Rostov. Hadde et godt lån for Molde fra sommeren 2017 til sommeren 2018, før han gikk til Rostov i januar i år. Gikk rett inn på laget, som havnet på niendeplass i den russiske ligaen forrige sesong. Har spilt fast i starten av denne sesongen også, og laget ligger på tredjeplass etter åtte spilte kamper, i det som er den sjette beste ligaen i Europa. Spilte 90 minutter i 2-1-seieren borte mot Lokomotiv Moskva i helgen, laget som havnet på andreplass i ligaen forrige sesong.

Tarik Elyounoussi – Har nok en meget god sesong i Allsvenskan for AIK. Står med 10 scoringer på 19 kamper så langt for de regjerende svenske mesterne. Spilte offensiv midtbane mot byrival Djurgården søndag, en posisjon han har spilt i flertallet av kampene denne sesongen, i tillegg til spiss. Har kun én scoring på de siste elleve kampene i Allsvenskan.

Martin Ødegaard – Har fått en meget god start på La Liga-sesongen for Real Sociedad. Var meget frisk i første kamp borte mot Valencia, før han ble matchvinner borte mot Mallorca i runde to. I runde tre, der man møtte rivalene Athletic Bilbao på bortebane ble det derimot tap for Martin Ødegaard og co, uten at nordmannen gjorde deg bort. Har allerede motbevist de som mente han ikke ville ta nivået i La Liga.

Erling Haaland – Norges nye angrepsstjerne. For en start han har hatt på den nye sesongen i østerriksk Bundesliga. Fikk begrenset med spilletid i sin første halve sesong hos Red Bull Salzburg, men har blitt satset på for fullt denne sesongen. Elleve mål på syv kamper har det blitt så langt, åtte av dem på seks ligakamper. I tillegg har det blitt tre assists. Scoret ett i 5-1-seieren morte mot WSG Tirol lørdag. Bør være svært nær en startplass mot Malta med den formen han er i nå.

Bjørn Maars Johnsen – Etter en fantastisk sesong for ADO Den Haag i 2017/18, ble det begrenset med suksess forrige sesong for AZ Alkmaar. Seks mål på totalt 22 kamper ble det for den høyreiste norsk-amerikaneren. Og med lang vei til startelleveren denne sesongen har 27-åringen sett etter ny arbeidsgiver. Det endte til slutt med utlån til Rosenborg ut sesongen, hvor han fikk sin debut i form av 25 minutter mot Vålerenga i helgen, uten at han markerte seg stort. Har vært en favoritt for Lagerbäck siste året, og har vist seg tilliten verdig.

Joshua King – Landslagets største stjerne er inne i sin femte sesong i Premier League for Bournemouth. Har 42-Premier League-mål på de fire foregående sesongene, men har kun notert seg for ett så langt denne sommeren, fire kamper inn i sesongen. Spilte 79 minutter i 1-3-tapet borte mot Leicester i helgen.

Alexander Sørloth – Overgangen til Crystal Palace har vært en fiasko for Sørloth, som dro for omkring 100 millioner kroner fra Midtjylland januar 2018. Ett mål på 20 kamper ble det før han ble lånt ut til Gent i vinter, hvor han noterte seg for fem scoringer på 22 kamper. Nå er han på et nytt utlån, i tyrkiske Trabzonspor, hvor han har fått en god start. Tre mål på syv kamper i alle turneringer er status så langt, og søndag spilte han 82 minutter i 1-1-kampen borte mot Fenerbahçe.

Hvem bør starte for Norge mot Malta?

Vi mener spilletid på høyest mulig nivå bør vektlegges klart høyest foran disse to utrolig viktige kampene for Norge, samtidig som det bør satses på de unge spillerne som skal være dette laget i mange kvalifiseringer de neste årene. Derfor ser vi for oss denne lagoppstillingen mot Malta torsdag:

Norge (4-4-2): Rune Jarstein; Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Tore Reginiussen, Haitam Aleesami; Martin Ødegaard, Ole Kristian Selnæs, Sander Berge, Tarik Elyounoussi; Erling Braut Håland, Joshua King

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler