Oppsummering av norske utenlandsproffers innsats i uke 18

Vi begynner på torsdag, der Fredrik Gulbrandsen og Valon Berishas Red Bull Salzburg tok imot Marseille hjemme i en kamp der de måtte ta igjen et 0-2-tap i det første oppgjøret av Europa Leagues semifinaler.

Og med comebacket fra 2-4 til 2-0 og avansement i kvartfinalen mot Lazio friskt i minne var det en motivert Salzburg-gjeng som entret gressmatten på Red Bull Arena. Hjemmelaget førte fra start av og når dommeren blåste for full tid sto det 2-0 på måltavlen.

Begge nordmennene spilte fra start, men Gulbrandsen var byttet ut før det var klart for ekstraomganger. Valon Berisha var en av kampens beste spillere, men kunne ikke forhindre at Marseille scoret på en feil dømt corner like før kampen ebbet ut i straffesparkkonkurranse.

Fredag var Sigurd Rosted nok en gang å finne i førsteelleveren til Gent i belgiske Eerste Klasse A, og den tidligere Sarpsborg 08-spilleren har dermed vært på banen i tre ligakamper på rad. Dessverre endte det med nok et tap, 0-1 hjemme mot Charleroi.

Fortsatt ingen Alexander Sørloth for Crystal Palace

Beveger vi oss til lørdag var Joshua King på banen i 90 minutter for Bournemouth uten å notere seg for mål i deres 1-0-seier over Swansea. Bournemouth er dermed sikret Premier League-spill også neste sesong.

Med full runde i Bundesliga var det flere nordmenn på banen i Tyskland lørdag, og både Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred spilte hele kampen for Hertha Berlin i deres 1-3-tap borte mot Hannover. Iver Fossum var ubenyttet reserve for hjemmelaget.

Håvard Nordtveit ble byttet ut etter 50 minutter da også Hoffenheim tapte lørdag. Men til tross for 0-2 borte mot Stuttgart er Hoffenheim fortsatt fjerdeplassert i Bundesliga med én kamp igjen å spille.

Lillebror Berisha, Veton, spilte hele kampen da Sturm Graz tok et stort steg mot andreplass i den østerrikske Bundesligaen med 2-0 borte mot LASK Linz.

I MLS var Jo Inge Berget med fra start da hans New York City tapte hele 0-4 borte mot byrival New York Red Bulls, mens Magnus Wolff Eikrem kom inn fra benken da Seattle Sounders spilte 0-0 hjemme mot Columbus Crew.

Gyllen sjanse for direkte opprykk glapp

Stefan Johansen og Fulham har hatt en helt eventyrlig vår og hadde siden desember gått hele 22 ligakamper på rad uten å tape før de søndag møtte Birmingham på bortebane. Og når utfordrer om andreplassen Cardiff, kun klarte 0-0 hjemme mot Reading kunne Fulham rykke direkte opp ved seier.

Men et Birmingham-lag som potensielt kunne rykke ned viste seg å bli for tøft for Stefan Johansen og co, og det endte til slutt med 3-1-seier til hjemmelaget.

I Frankrike startet Ole Kristian Selnæs for Saint-Étienne søndag da de tapte 1-3 hjemme mot Bordeaux, og dermed falt ned fra kvalifisering til Europa League på tabellen.

Men Europa League-spill neste sesong blir det på Fredrik Midtsjø og Jonas Svenssons AZ Alkmaar neste sesong. Jonas Svensson noterte seg for to målgivende, det ene til Fredrik Midtsjø, da de overbevisende sikret tredjeplassen i Eredivisie med hele 6-0 hjemme mot PEC Zwolle.

Morten Thorsby og Heerenveen tapte 2-3 hjemme mot Feyenoord, men takket være Feyenoord sin seier i den nederlandske cupen gikk Heerenveen videre til playoff om Europa League via sin åttendeplass i ligaen. Her møter de Utrecht til dobbeltoppgjør, og første kampen er i kveld, onsdag.

  • Her finner du listen over alle skandinaviske spillere i de fem største ligaene.

To tomålscorere

En annen klubb som også er klar for playoff om Europa League i Eredivisie er ADO Den Haag etter 3-2 borte mot Roda. Og som tomålsscorer i kampen sikret Bjørn Maars Johnsen seg andreplass på toppscorerlisten i ligaen.

Tomålsscorer ble også Mohamed Elyounoussi søndag. I tillegg assisterte han to mål og var dermed delaktig i alle målene da Basel fant 4-2 borte mot St. Gallen i den sveitsiske superligaen. Basel kunne uansett ikke hindre Young Boys i å bli ligamestre, og det ble dermed andreplass i ligaen for de regjerende mesterne.

Kristoffer Ajer spilte hele kampen for Celtic i deres 3-1-seier borte mot Hearts, mens Martin Linnes var å finne i startoppstillingen til Galatasaray når de vant 2-1 borte mot Akhisar Belediye.

Jørgen Skjelvik og Ola Kamara startet for LA Galaxy når de tapte 2-3 borte mot Houston Dynamo, Kamara scoret andremålet til bortelaget.

Mandag spilte Gustav Wikheim hele kampen for Midtjylland i deres 2-1-seier hjemme mot Nordsjælland, og drømmen om dansk ligagull lever dermed enda for jydene. Tirsdag kom Fredrik Oldrup Jensen inn fra benken da Zulte Waregem banket Waasland-Beveren hele 8-0.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler