TO TIDLIGERE TIPPELIGASTJERNER KAN HENTES GRATIS

Foto: Digitalsport

De har begge vært toppscorer for hver sin klubb i Tippeligaen. Nå kan nigerianerne Chinedu «Edu» Obasi Ogbuke og John Chibuike hentes gratis av norske klubber. Begge spissene er på utgående kontrakt hos svenske AIK, men bare en av dem har levert varene i Sverige denne høsten.

De fleste som følger med på norsk fotball husker de to spillerne som store profiler som var med å prege Tippeligaen for henholdsvis Lyn og Rosenborg. I Sverige har Chibuike slitt benken for AIK i hele høstsesongen. 0 mål, 0 målgivende pasninger og en tilværelse på innbytterbenken ble fasiten for den tidligere RBK-toppscoreren i årets sesong.

Derfra har han fulgt landsmannen «Edu» gjøre et forrykkende comeback på fotballbanen. 6 mål på 10 kamper noterte den tidligere Bundesliga-proffen seg for etter å ha vært borte fra fotballen med skader i flere år. I tillegg leverte han tre målgivende pasninger og har med det for alvor gitt beskjed om at han er tilbake på fotballbanen.

Både Chibuike og «Edu» står nå fritt til å velge ny klubb som følge av at kontrakten med AIK utløper. Og de har begge gode minner fra tiden i Norge.

Chibuike ble hentet til Rosenborg fra Häcken i 2011 men trønderne måtte vente helt til 2013-sesongen før nigerianeren leverte som forventet, og ble klubbens toppscorer med 9 mål i en sesong der Strømsgodset ble for sterke og RBK måtte ta til takke med sølv. Påfølgende sesong ble ikke som verken RBK eller Chibuike forventet og han forsvant til Tyrkisk fotball.

Der har det heller ikke blitt noen stor suksess for Chibuike som dro til AIK for å få fart på sakene i sommer. Nå har han blitt enig med svenskene om å finne seg en ny arbeidsgiver, og spissen må sammen med sin agent trolig jobbe hardt for å finne en ny klubb som er villig til å betale den relativt høye lønna han har hatt.

John Chibuike har ikke hatt noen god høst i Sverige. Her i aksjon mot landslagets Even Hovland og Molde i cupfinalen 2013. John Chibuike (til venstre) har ikke hatt noen god høst i Svenske AIK. Her i aksjon mot landslagets Even Hovland og Molde i cupfinalen 2013. (foto: Digitalsport)

Brennhete «Edu»

Det blir neppe noe problem for Chinedu Obasi Ogbuke, som er tilbake med et smell, en god stund etter han måtte ta helt pause fra fotballbanen. AIK har ikke gitt opp å beholde superspissen, men sportssjef Björn Wesström vet at det blir en vanskelig oppgave.

– For oss finnes det håp, så lenge han ikke skriver under for en annen klubb, og det har han ikke gjort, sier Wesström till fotbolldirekt.se.

AIKs sportssjef Björn Wesström håper å få beholde "Edu" i Sverige AIKs sportssjef Björn Wesström har ikke gitt opp å beholde «Edu» i Sverige. (foto: Digitalsport)

AIK jobber nå med å selge stortalentet Alexander Isak(17). Et eventuelt salg av spilleren som blir kalt «den nye Zlatan» kan gjøre det lettere å sørge for at «Edu» kan bli i den svenske hovedstaden.

Selv utelukker ikke den tidligere nigerianske landslagsspissen at han kan bli værende i AIK.

– Jeg kommer til å vente å se hva som hender. Vi prater sammen og AIK vil alltid være mitt første alternativ, men jeg venter bare og ser hva som skjer, sier han til svenske Fotbollskanalen.

Kunne havnet i Lillestrøm

«Edu» var veldig nære å signere for Lillestrøm før han havnet i Sverige i sommer. På Åråsen fikk han tid til å bygge seg opp igjen etter et langt skademareritt i Tyskland med påfølgende operasjon og opptrening. Etter noen måneder i USA hvor den tidligere Lyn-spilleren tok seg helt fri fra fotball, dukket han opp på LSK-trening i sommer med intensjoner om å spille seg til kontrakt med kanarifuglene.

Han brukte ikke lang tid på å overbevise LSK-ledelsen om at han var i god nok form til å kunne bidra til å hjelpe Lillestrøm i en tøff høstsesong, og etter noen uker på treningsfeltet dro «Edu» hjem til Tyskland med et kontraktsforslag i bagen.

Sportssjef i LSK Torgeir Bjarman var mannen som solgte «Edu» fra Lyn til Hoffenheim for 40 millioner tilbake i 2007. Han ble derfor mildt sagt overrasket da nigerianeren dukket opp i Sverige og kort tid etter skrev under for AIK istedenfor.

Nigerianeren forklarte situasjonen med at han syntes det hadde tatt for lang tid før LSK bestemte seg for å tilby han kontrakt, og at han følte seg sterkere ønsket i AIK. I ettertid har både LSK og spissen klart seg bra uten hverandre, men det blir det neppe noen retur til Åråsen for Obasi Ogbuke med det første.

 Chinedu Obasi Ogbuke eller "Edu" som farvel med supporterne / fansen etter sin overgang til tyske 1899 Hoffenheim Foto - Kasper Wikestad
Chinedu Obasi Ogbuke eller «Edu» som han var bedre kjent som tar farvel med fansen i Lyn etter sin overgang til tyske 1899 Hoffenheim i 2007. (foto: Digitalsport)

Fotballkanalen

268 Artikler