Viktig koeffisientpoeng på spill for Glimt og norsk fotball i kveld

Glimt fans i Roma

[odds data-token=’2ekiL9qjlWQhzlyZhMUTwtV7VJnOTHB3IV6iLm2S’ class=’odds-1-centered’ data-lang=’no’ data-odds-format=’decimal’]

Bodø/Glimt spiller sin siste gruppespillskamp i Conference League i kveld, og har reist langt for å komme til byen Zaporizjzja, som ligger langs elven Dnipro, omtrent 500 kilometer fra hovedstaden Kiev. Byen med nesten 800 000 innbyggere er en viktig industriby, og altså hjemby til fotballklubben Zorya Luhansk.

Hjemmelaget, som ligger som nummer fire i den ukrainske serien etter 17 serierunder, har ingenting annet enn æren å spille for i dette oppgjøret, så det blir spennende å se hvor seriøst de tar kampen, med tanke på at de har en viktig bortekamp mot andreplasserte Dynamo Kiev allerede på søndag.

Men Glimt har også hva man kan kalle en viktig kamp søndag. Etter et skuffende 2-2 hjemme mot Brann i helgen skal Glimt ha poeng borte mot Mjøndalen for å sikre seg sitt andre Eliteserie-gull på rad. Og det behøver ikke å bli en enkel oppgave, Mjøndalen har nemlig muligheten til å sikre kvalikplassen om de vinner.

Ikke store muligheten, men de er der. Og dermed skal Glimt forvente tøff kamp om poengene på Consto Arena søndag ettermiddag.

Kan hoppe over første utslagsrunde

Til tross for at Glimt allerede har sikret seg avansementet til utslagsrundene i turneringen, er det en del på spill i denne kampen, ikke bare for Glimt, men også potensielt for norsk fotball.

Fordi det er stor forskjell på å havne på førsteplass og andreplass i gruppen. Førsteplassen slipper nemlig å spille den første utslagsrunden, hvor de åtte gruppetoerne møter de åtte tredjeplassene fra Europa League. De åtte vinnerne av den første utslagsrunden skal så møte gruppevinnerne, i det som blir 8-delsfinalene.

I tillegg får gruppevinneren to koeffisientpoeng, mens andreplassen kun får ett. Ett poeng mer har mye å si for Glimt sin rangering de neste sesongene, og kan potensielt ha mye å si for Norge sin rangering fremover.

Norge kan få én kvalikplass ekstra

Denne sesongen er Norge rangert som nummer 22 i Europa, men siden vi neste sesong «mister» poengene fra 16/17-sesongen, som var en dårlig sesong, har vi allerede gått opp én plass på listen takket være Glimts prestasjoner. Med to poeng for gruppeseier, og et par ekstra poeng i utslagsrundene (her får man 2 poeng for seier og ett poeng for uavgjort fra runde 2), kan Norge klarte opp på plass 17 til 19.

Tar vi bort 16/17-sesongen er Norge plassert på 15. plass nå, så noen gode prestasjoner fra de norske lagene neste sesong vil sende Norge inn i kampen om denne utrolig viktige rangeringsplassen. Den gir to lag i Champions League-kvalifisering, ett i Europa League-kvalik og to i Conference League-kvalik, fem plasser til sammen.

For øyeblikket har vi kun én plass i Champions League-kvalifiseringen, null i Europa League og tre i Conference League, til sammen fire plasser. De norske lagene vil også komme inn i kvaliken på et senere tidspunkt om vi blir rangert som nummer 15, noe som vil sørge for at gruppespill er svært oppnåelig.

Med hjertet bankende for norsk fotball heier jeg på Glimt i kveld!

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler