Formsvakt Athletic venter Östersund på bortebane torsdag

Athletic Bilbao – Östersunds FK
San Mamés, Bilbao
Torsdag klokken 21.05

Östersund er årets store overraskelse i fotball-Europa, men torsdag venter den spanske storheten Athletic Bilbao på bortebane.

Slått ut storlag på veien

Östersund kom inn i kvalifiseringen til Europa League for første gang i historien grunnet sin triumf i den svenske cupen forrige sesong.

Det var klubbens aller første tittel, og den kom samme år som de spilte sin aller første sesong på det høyeste svenske nivået, Allsvenskan. Så sent som i 2011 befant klubben seg på nivå fire i Sverige.

Imponerende i seg selv bare dette, og kvalifiseringskampene mot det tyrkiske storlaget Galatasaray i sommer ble ikke annet enn sett på som en bonus for den lille klubben fra skiparadiset Østersund.

Men når dommeren blåste kampen ferdig i midten av juli og Östersund hadde vunnet 2-0 var eventyret så vidt begynt.

1-1 på bortebane sørget for avansement til neste runde, der lille Fola Esch ventet. De ble greit slått ut med 3-1 sammenlagt og kun ett hinder gjensto før gruppespillet.

Greske PAOK var siste hinder, et hinder som selvsagt også ble overvunnet, all den tid Östersund er i gruppespillet og ikke dem. Men etter den første kampen i Hellas, som endte med en 3-1-seier til PAOK, så det ikke alt for lyst ut.

Men igjen skulle et sør-europeisk storlag få merke at det er alt annet enn enkelt å møte Östersund på deres kunstgress i midt-Sverige. Kampen endte med 2-0 til Östersund og svenskene gikk videre på bortemålsregelen.

Graham Potter

Östersunds engelske manager Graham Potter har ledet klubben fra nivå fire i Sverige til Europa League på seks sesonger.

Leder gruppen

Og i gruppespillet ble de igjen trukket mot to storlag, i form av Hertha Berlin og Athletic Bilbao, det tredje laget i gruppen er Zorya Lugansk.

Östersund åpnet med å vinne 0-2 borte mot Zorya, før Hertha Berlin ble tredje storlaget denne sesongen som måtte se seg slått i de svenske skogene da Östersund vant 1-0.

I den forrige gruppespillskampen for to uker siden kom Athletic på besøk, og Östersund så ut til å ta nok en hjemmeskalp da de ledet 2-1 helt til det 89. minutt. Men Iñaki Williams ville det anderledes og fastsatt sluttresultatet til 2-2.

Det plasserer Östersund på toppen av tabellen i gruppe J med syv poeng, forann Zorya på andreplass med seks, Athletic er på tredje med 2 mens Hertha berlin er helt sist med usle ett poeng.

Kan ta medalje

Med kun én kamp igjen å spille i Allsvenskan er det ekstremt jevnt rundt Östersunds fjerdeplass, og alt ettersom hvordan det går i både Östersunds og de andre kamper kan de havne på alt fra tredje til sjetteplass når søndagens runde er ferdigspilt.

Tre seire på de første ti serierundene har det blitt for Athletic, og med tap i fem av resten har sesongåpningen ikke vært optimal for spanjolene.

For øyeblikket ligger de på femtendeplass med sine elleve poeng, og det bør bli bedre poengsanking resten av sesongen om klubben skal gjenta fjorårssesongens syvendeplass.

Skader og suspensjoner

Balenziaga, De Marcos og Yeray Álvarez er alle usikker før kampen torsdag kveld grunnet diverse skader mens Muniain og Iker Undabarrena definitivt er ute. De to sistnevnte er begge ute med korsbåndsskader resten av sesongen.

For Östersund sin del er det ikke meldt om noen frafall og svenskene kan stille med toppet lag før denne svært spennende bortekampen i Spania.

Hvordan kan du se kampen i Norge?

Discovery Networks eier rettighetene til å vise Europa League i Norge og kampen vil være tilgjengelig på deres kanaler.

Ønsker du å se den på tv vil den bli vist på Eurosport 1, og øsnker du å se den med live stream så er den tilgjengelig på Discoverys egen live-streamingstjeneste Eurosport Player.

Odds for kampen fra bet365:

Athletic Bilbao: 1.44

Uavgjort: 4.50

Östersund: 9.00

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler