Hvem kan Norge møte i EM-kvalifiseringen neste år?

EM 2020 kvalifisering

Med seieren borte mot Kypros i går er Norge sikret playoff til Europamesterskapet sommeren 2020, uansett hvordan det går i neste års kvalifisering, men den største og beste muligheten for å kvalifisere seg er fortsatt gjennom den tradisjonelle kvaliken. I playoffen venter en tøff kamp hjemme mot Serbia, så Norge bør absolutt konsentrere seg om å også gjøre det godt i EM-kvaliken.

Hvordan foregår trekningen?

Det er totalt 55 UEFA-nasjoner som kjemper om de 24 EM-plassene som er tilgjengelig, og 20 av dem skal avgjøres i kvalifiseringen som foregår mellom mars og november neste år.

De 55 nasjonene blir delt opp i syv seeding-puljer basert på prestasjonene i Nations League. Den første puljen består av de fire gruppevinnerne i divisjon A, mens pulje 1 består av de seks best rangerte utenom de fire.

De fem neste puljene består av ti lag hver, mens den syvende og siste puljen består av de fem dårligst rangerte lagene.

Norge er allerede nå garantert å bli seedet i den tredje puljen, og vil med andre ord møte to bedre seedete lag i gruppen sin, i tillegg til enten to eller tre dårligere seedete lag.

Som vinnere av hver av sine grupper i Nations League divisjon A er England, Nederland, Portugal og Sveits garantert å havne i hver sin gruppe med kun fem lag. Dette for å ha to kampdager ledig til å spille Nations League-sluttspillet i Portugal i juni.

Ellers er det flere andre regler som spiller inn i trekningen søndag neste uke:

 • Maks to vertsnasjoner i hver gruppe: For at hver av de tolv vertsnasjonene til EM 2020 skal ha mulighet til å kvalifisere seg kan maks to vertsnasjoner havne i hver gruppe. De tolv vertsnasjonene er; Aserbajdsjan, Danmark, England, Tyskland, Ungarn, Italia, Nederland, Irland, Romania, Russland, Skottland og Spania.
 • På grunn av politiske spenninger kan ikke disse lagene møte hverandre i kvalifiseringen: Armenia og Aserbajdsjan, Gibraltar og Spania, Kosovo og Bosnia & Herzegovina, Kosovo og Serbia, og Ukraina og Russland.
 • Med fare for vinterforhold i mars og november på stadionene til Norge, Hviterussland, Færøyene, Finland, Island, Latvia, Litauen, Russland og Ukraina kan maks to av de nevnte lagene havne i samme gruppe.
 • På grunn av lang reisevei kan ikke Aserbajdsjan havne i gruppe med mer enn en av Gibraltar, Island og Portugal. Island med mer enn en av Armenia, Kypros, Georgia og Israel. Og Kazakhstan med maks en av Andorra, England, Frankrike, Færøyene, Gibraltar, Island, Malta, Nord-Irland, Portugal, Irland, Skottland, Spania og Wales.

Hvordan ser seeding-gruppene ut?

UEFA Nations League-finalister: England, Nederland, Portugal og Sveits.

Pulje 1: Belgia Kroatia, Frankrike, italia, Spania, polen

Pulje 2: Østerrike, Bosnia, Tsjekkia, Danmark, Island, Russland, Sverige, Ukraina, Wales, Tyskland.

Pulje 3: Finland, Nord-Irland, Norge, Irland, Serbia, Slovakia, Tyrkia, Bulgaria, Israel, Skottland.

Pulje 4: Albania, Kypros, Estland, Georgia, Hellas, Litauen, Montenegro, Slovenia, Ungarn, Romania.

Pulje 5: Armenia, Aserbajdsjan, Hviterussland, Gibraltar, Kazakhstan, Kosovo, Luxemburg, Makedonia, Moldova, Færøyene.

Pulje 6: Andorra, Lativa, Liechtenstein og San Marino, Malta.

Når spilles kvalifiseringen?

De første kampdagene er mellom 21. og 26. mars, og deretter spilles det kvalifiseringskamper i alle de internasjonale pausene i 2019.

 • Kampdag 1: 21. – 23. mars 2019

 • Kampdag 2: 24. – 26- mars 2019

 • Kampdag 3: 7. – 8- juni 2019

 • Kampdag 4: 10. – 11. juni 2019

 • Kampdag 5: 5. – 7. september 2019

 • Kampdag 6: 8. – 10. september 2019

 • Kampdag 7: 10. – 12. oktober 2019

 • Kampdag 8: 13. – 15. oktober 2019

 • Kampdag 9: 14. – 16. november 2019

 • Kampdag 10: 17. – 19. november 2019

UEFA Nations League-playoffen kommer til å bli spilt mellom 26. og 31. mars 2020. Mellom gruppevinnerne eller de best rangerte lagene fra denne utgaven av UEFA Nations League som ikke klarer å kvalifisere seg via den normale EM-kvalifiseringen.

Med andre ord er det da Norge skal spille semifinale hjemme mot Serbia, og eventuelt finale om retten til å delta i EM 2020 om man ikke blir topp to i kvalik-gruppen neste år.

EM 2020 går av stabelen mellom 12. juni og 12. juli 2020 i 12 forskjellige byer i hele Europa.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler