HVOR DEFENSIVT KAN FLORØ LEGGE SEG HJEMME MOT STORFAVORITTEN?

Lørdag tar Florø i mot Start på Florø stadion. Vertene har ikke meg bekjent møtt et lag av den størrelsen i ligasammenheng, og ikke siden de tok i mot Brann i cupen har de vært så store outsidere på eget gress.

St

art har vært forbilledlige i hvordan de omstilte seg etter nedrykket fra Tippeligaen. To sesonger preget av negativitet og tapsrekke etter tapsrekke har snudd til seiere, og stø kurs mot opprykk tilbake til Eliteserien. Så langt har de bare tapt mot Bodø/Glimt. I tillegg til at de virket noe forbauset over den defensive tilnærmingen til Fredrikstad, da de spilte 2-2 i serieåpningen på Sør Arena. Vertene fra Florø har en litt annen start på sesongen. På lik linje med Start har de bare tapt én kamp så langt, da ble det 2-0 borte mot ett effektivt Arendal. Ellers har fire kamper endt uavgjort, før de forrige søndag slo Fredrikstad etter kunstscoringen til Monir Benmoussa.

Duket for folkefest

Når Start kommer på besøk til Norges vestligste by kommer Florø til å koke. Med skinnende sol og en seier friskt i minnet kommer 16-mai-kampen tidlig i år. Et plaster på såret for Florø etter at det ble bortekamp mot Åsane på fotballens festdag. Det er som sagt ikke hver dag de får slike lag på besøk på Florø stadion, og supportergruppen «Stimen» kommer til å gjøre sitt for å lage folkefest på lørdag.

Må spille kontringsfotball

Florø har i en årrekke spilt romantisk fotball, der de har spilt svært offensivt, og med mye ballbesittelse. I fjor begynte de å variere, da kunne de spille mer kynisk på bortebane, og på denne måten være mer uforutsigbare. På eget gress har de et ønske om å underholde, men det er ikke et krav, og når Endre Kupen nå er ute med skade blir Rognsøs menn tvunget til å ligge lavt og kontre, uansett om de vil noe annet. For det er ikke bare målene Florø mister i Endre Kupen. De mister deres beste angrepsspiller mot etablert forsvar. En spiss som vender opp på femøringen, og får med seg ballen, til tross for at han har mann i rygg. Da står de igjen med et par valg: lynvingen Rashad Mohammed, som har slitt med å spille spiss så langt, eller spissen fra Nordfjordeid, Oliver Rotihaug som har stor erfaring som spiss både fra Brann og Eid.

To viktige spillere for Start i første del av sesongen har vært backene, Eirik Wichne og Henrik Robstad. Backene kommer hver gang det er mulig for å hjelpe til i angrepet. Noe som fører til to-mot-to og to-mot-en situasjoner. Skal Florø ta med seg poeng mot tabelltreer Start, er dette noe de må stanse.

Bunnsolid:
Eirik Wichne har virkelig levert varene de første kampene for Start i år. Foto: Digitalsport.

Valgets kvaler

Da kommer dilemmaet til Florø-trener Terje Rognsø. Med Rashad Mohammed på topp så får han en spiller som er ute av posisjon, og som ikke på noen måte har levert nettopp der. For Rashad leverte en enorm sesong i fjorårets 2. divisjon, der han blant annet trakk til seg oppmerskomheten til Vålerenga. Da er alternativet å starte med Oliver Rotihaug, en spiss, som har arbeidskapasitet og som bøttet inn mål for Brann 2 før han gikk til Florø i fjor. Med Rotihaug på topp mister Florø farten til Rashad, men det er ikke det største minuset med å ha unggutten på topp. For på kanten blir det fort gjort plass til Monir Benmoussa, en spiller som mangler arbeidskapasitet og defensive fiber. Med Benmoussa på venstrekant vil det mest sannsynlig være fri bane for Eirik Wichne opp og ned høyrekanten og en travel aften for Lindquist på Florøs venstreback.

Det som er sikkert er at Florø kommer til å ligge lavt og de kommer til å ta hver en kontring med full kraft, med fotrappe indreløpere og angrepsspillere. Så spørs det hvor store sjanser de tar offensivt i laguttaket, hvor mye Rognsø ofrer for tre poeng.

HAR MER INNE:
Rashad Mohammed leverte varene i fjor, men har ikke funnet seg til rette som spiss i årets Florø-lag. Foto: Digitalsport.Ny angrepsspiller endelig klar

Den franske spissen, Davy N’Guessan, ble skadet i Start 2 sin kamp mot FK Tønsberg tidligere denne uken. Franskmannen ble hentet inn for å dekke opp for de store skadeproblemene i Start. Heldigvis for Start blir det bare et par uker på sidelinjen. Det kom også en gladnyhet for de gule og svarte. Endelig er papirene til Abubakar Ibrahim Aliyu bedre kjent som Abu i orden. Nigerianeren ble matchvinner i sin første offisielle kamp for reservelaget i Tønsberg, og virket frisk på lagets siste trening torsdags formiddag.

– Abu har mye å tilføre laget, og jeg ser veldig fram til å se han i kamp igjen, sier Pedersen til Fotballkanalen torsdag.

Valgets kvaler

I tillegg kan det bli debuten til Nigel Reo-Coker. Midtbanespilleren har nå spilt to kamper for Start 2. Det tekniske sitter for engelskmannen, men det vil ikke være en underdrivelse å si at den tidligere Bolton og Aston Villa-spilleren ser en smule tung ut i steget.

Andreas Hopen

92 Artikler