Tallenes tale: Kan Rosenborg fortsatt forsvare tittelen i Eliteserien?

Rosenborg hvem vinner Eliteserien 2019

Det har vært en nokså uvanlig sesong så langt, der flere av medaljekandidatene har skuffet, mens andre lag har imponert stort. Bodø/Glimt er selvsagt den store positive overraskelsen, mens Rosenborg har funnet formen etter en mildt sagt elendig start.

Men er et Rosenborg-gull realistisk?

Vi har spurt GIG Sports, som går vitenskapelig til verks for å lage modeller som beregner sannsynligheter knyttet til sportsarrangementer. Ved å ta hensyn til alle faktorene som kan påvirke utfallet, og deretter simulere de resterende serierundene i Eliteserien 10 000 ganger har de kommet frem til de sannsynlige plasseringene til hvert enkelt Eliteserielag.

Vi skal her se på utfallet for de fem største medaljefavorittene; Molde, Bodø/Glimt, Odd, Rosenborg og Brann, i tillegg til outsiderne Kristiansund, Vålerenga og Viking. Og nedenfor er de rå tallene, svart på hvitt. Jo høyere prosenttall, jo høyere sjans for den aktuelle plasseringen. Merk at dette er sannsynlighetene før serierunde 21. Fotballen består av tilfeldigheter, og om datamaskinene vet at ballen er rund, det aner vi ikke!

Klubb 1. plass 2. plass 3. plass 4. plass 5. plass
Molde 79.06% 17.02% 3.40% 0.5% 0.02%
Bodø/Glimt 17.16% 54.79% 20.72% 6.41% 0.87%
Odd 3.09% 20.68% 45.94% 23.64% 5.73%
Rosenborg 0.64% 6.62% 23.67% 45.4% 17.48%
Brann 0.05% 0.83% 5.37% 17.95% 43.46%
Kristiansund / 0.06% 0.58% 3.9% 17.09%
Vålerenga / / 0.02% 1.32% 8.1%
Viking / / 0.01% 0.54% 3.22%

Men svart på hvitt er jo ofte litt kjedelig. Så her er de samme tallene, kledd inn i en liten infografikk med fine logoer og farger:

(før pilen over blokkene for å se prosenttallet)

Europacup neste år i fare

Så, svaret på spørsmålet ser ut til å være nei. Med kun 0,6% sjanse for å ta førsteplassen skal Rosenborg ha mye flaks og medgang denne høsten, hos Unibet er oddsen for Rosenborg-gull for øyeblikket satt til 15.00. Ting som taler mot trønderne er selvsagt den ekstra kampbelastningen Europa League-gruppespillet medfører, og formen til de tre lagene foran på tabellen. Det er med andre ord tre lag som skal gå på en ganske klar formsvikt for at Rosenborg skal ha en mulighet.

Rosenborg skal nok konsentrere seg om å prøve å ta tredjeplassen, da fjerdeplassen i år på langt nær garanterer Europa League-kvalifisering, som den vanligvis har gjort de seneste sesongene. Grunnen til det er at av lagene i toppsjiktet i Eliteserien er det kun Odd som enda har muligheten til å vinne Cupen.

Men med den sesongstarten trønderne hadde, hvor man lå på nedrykksplass etter åtte serierunder med seks poeng og fire usle mål er trønderne fornøyd bare av å i det hele tatt være med i medaljekampen nå.

Molde tilbake på tronen?

Molde er ifølge GIG Sports kalkuleringer soleklare favoritter til å stikke av med Eliteserie-gullet, for første gang siden 2014, da de i tillegg stakk av med cupgullet og sikret seg «the double». Også hos Unibert er Molde ganske klare favoritter, med en odds på 1.35.

Man har ligaens kanskje bredeste stall, og er i tillegg laget som både scorer mest og slipper inn minst. Møter Bodø/Glimt i siste serierunde, i det som potensielt kan være tittelkampen, om man ikke allerede har sikret gullet før den tid.

Leke James, Ohi og Eliteseriens kanskje beste spiller, Magnus Wolff Eikrem, er i fantastisk form alle tre, og det er vanskelig å se for seg at dette laget skal kapitulere ut over høsten.

Imponerende sesong uansett hvor man ender på tabellen

Bodø/Glimt har vært den klart største overraskelsen i år. Kjetil Knudsens unge mannskap har overgått alle forventninger med festfotball, der spesielt Amor Layouni og Håkon Evjen har stått fram offensivt.

Men også spillere som Fredrik Bjørkan og Patrick Berg utmerket seg på et overraskende velspilt Glimt-lag totalt sett. Har klart å beholde alle sammen i sommerens overgangsvindu, bortsett fra spissen Geir André Herrem som dro til svenske Kalmar.

Skal møte alle lagene rundt seg på tabellen bortsett fra Odd, som de tapte for i forrige serierunde. Har trolig ikke bred nok stall til å holde helt inn, og mangler en klassespiss på topp. Men det ser ut som det kan bli medalje i Bodø i år. Men om tallknuserne ikke helt har troen har bookmakerne fortsatt det, Unibet har oddsen 3.75 på Glimt-gull.

Cupkongene kan ta nytt cupgull

Odd er eneste gjenværende klubben i toppen av Eliteserien som enda er med i cupen, der de møter KFUM Oslo i kvartfinalen. Det betyr to flere kamper på programmet enn Molde, Glimt og Brann.

Sammen med Rosenborg er Odd den klubben som har vunnet Norgesmesterskapet flest ganger, med 12 totalt. Men siden 1931 har man kun løftet pokalen én gang, i 2000.

I medaljekampen er de svært avhengig av at Torgeir Børven holder seg skadefri, da han har stått for halvparten av Odds mål i Eliteserien så langt denne sesongen.

I tillegg klarte man ikke å beholde Sander Svendsen, som var en svært viktig offensiv bidragsyter i vårsesongen. Han var på lån fra Hammarby, men ble i sommer solgt til danske OB. Som erstatning ble Moussa Njie hentet på lån fra Partizan, men etter bare fire kamper for Skiensklubben ble det klart at 23-åringen mister resten av sesongen med en akilles-skade.

Det ser med andre ord noe tynt ut fremover på banen for Odd, og er avhengig av at Børven fortsetter å bøtte inn mål for å sikre medalje.

Sesongen over for bergenserne

Man er kanskje bare seks poeng bak medalje, men det er allerede flere uker siden man kunne fastslå at Branns sesong er og blir mislykket. Med 0-4 og exit borte mot Ranheim i den fjerde runden av cupen, pinlig exit i første kvalifiseringsrunde i Europa League mot Shamrock Rovers og kronisk underprestering i serien er stemningen langt fra på topp i Bergen.

Og med 5.37 prosents sjanse for bronse i GIG Sports utregninger kan vi fastslå at det blir lite å juble for også i desember. Fjerdeplassen kan man også trolig se langt etter, dog er det lite sjans for at den gir Europacup uansett i år.

Trener Lars Arne Nilsen har allerede uttalt at man nå fokuserer på å sette laget til neste sesong, og de største lyspunktene i høst for Brann-fansen blir trolig at et par nye talenter får smake på litt spilletid i Eliteserien.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler