Oppsummering av den siste runden i Eliteserien i fotball

Søndag var det klart for den siste runden av Eliteserien i fotball for menn, og det var klart for spenning i både topp og bunn av tabellen.

Tre lag kjempen om medalje

På toppen av tabellen var Rosenborg allerede sikret sitt tredje strake seriegull for flere runder siden og det var ingen spenning i deres bortekamp mot Odd, som selv var sikret en plass omtrent midt på tabellen.

Men på plassene bak seriemesterene skulle Molde, Sarpsborg og Strømsgodset kjempe om de to siste medaljeplassene og flere millioner ekstra i premiepenger.

Brann havnet utenfor medaljekampen da de tapte for nettopp Strømsgodset på bortebane i den forrige serierunden og kunne hverken bli bedre eller dårligere enn nummer fem i går.

Molde og Sarpsborg møttes til duell på Aker stadion mens Strømsgodset møtte Aalesund til en tøff borteklamp i Aalesund, som kjempet om å unngå nedrykk.

Uhyre jevnt i kampen om kvalifisering

I bunnen av Eliteserie-tabellen var det for lengst klart at Viking båtte ta den tunge veien ned til norges andre beste divisjon for første gang siden 1988.

På plassen over befant Sogndal seg, á poeng men med dårligere målforskjell enn Aalesund som var innehaver av kvalifiseringsplassen før runden startet.

Sogndal tok i mot Ronny Deilas Vålerenga på Fosshaugane Campus, og gjestene hadde ikke annet å spille for enn æren. Aalesund på sin side måtte bryne seg på at medaljejagende Strømsgodset på hjemmebane.

Alle kampene i den siste serierunden i Eliteserien:

Brann – Tromsø
Brann stadion

Brann spillere feirer mål

Daniel Braaten og Petter Orry Larsen har kontrakt ett år til med Brann, mens Fredrik haugens går ut neste sommer.

I Bergen møttes to lag som i praksis ikke hadde noe som helst å spille for fra sine femte og ellevteplasser på tabellen. Brann lot sitt unge keepertalent Markus Olsen Pettersen debutere i mål, mens det ellers var flere rokeringer på begge lag.

Ludcinio Marengo kom til Brann i sommer og har de første månedene i Bergen lidd av lite spilletid og mye benkesliting. Men i går fikk han en sjelden mulighet fra start og han takket for tilliten ved å score sitt første mål i Brann-trøyen etter kun to minutter.

Men det meste av æren for ledermålet til hjemmelaget skal gå til Kasper Skaanes som ellers var meget frisk i den første omgangen. Resten av laget presterte også godt og Brann burde gått opp i både 2 og 3-0. Istedenfor var det Kent-Are Antonsen som sørget for at det sto 1-1 til pause.

I den andre omgangen var det jevnere og man kunne etterhvert se at ingen av de to lagene hadde noe å spille for. Men også i denne omgangen fikk vi to mål takket være ett øyeblikks magi da Petter Orry Larsen hælflikker ballen i mål til 2-1 og Magnus Andersen satt ballen i mål og sørget for at det endte 2-2 i Bergen.

Det sørget for at Brann havnet på femteplass i årets Eliteserie, en liten skuffelse i forhold til fjorårets femteplass, og Tromsø tok noe forventet ellevteplass.

Haugesund – Kristiansund
Haugesund stadion

I Haugesund møttes enda to lag uten noe sørlig å spille for. Haugesund befant seg på åttendeplass før kampen mens Kristiansund nok allerede var svært fornøyd med sin tiendeplass.

Og det var til slutt Kristiansund som stakk av med alle tre poengene etter et svært spennende oppgjør som til slutt endte 2-3. Bortelaget ledet 1-0, lå under 1-2, for så å komme tilbake å vinne kampen.

Kristiansunds mål ble scoret av Sondre Sørli, Torgil Gjertsen og Daunda Bamba mens Haugesunds to mål ble scoret av lillebror Gytskjær, Frederik.

Kristiansund havnet dermed på en meget overraskende syvendeplass på tabellen og blir dermed årets overraskelseslag i Eliteserien. Haugesund havner på tiende, en god del lenger ned enn fjorårets fjerdeplass.

Odd – Rosenborg
Skagerak Arena

Odd var av de fleste medier tippet på medaljeplass før sesongen og må kunne sies å ha skuffet stort i år. Og skuffelsen er mest takket være stor inneffektivitet forann mål. Til tross for en sjetteplass på tabellen ble Odd det minst-scorende laget i årets Eliteserie med sine 27 mål på 30 kamper.

Og ett av de kom i går da Stefan Mladenovic sørget for at Odd vant 1-0 og påførte Rosenborg sitt andre tap på de siste tre kampene, og det femte for sesongen.

Til tross for at han ikke scoret i gårsdagens kamp endte Nicklas Bendtner opp som toppscorer med sine 19 mål. Han hadde et to-måls forsprang på sin nærmeste konkurent Ohi Omoijuanfo men heller ikke han makten å putte ballen i mål søndag.

Nicklas Bendtner

Rosenborgs danske stjernespiss Nicklas Bendtner endte opp som toppscorer i årets Eliteserie.

Sandefjord – Lillestrøm
Komplett arena

Nok en kamp der det sto mer eller mindre ingenting på spill for noen av lagene, noe som tydelig kunne merkes på spillet, spesielt for hjemmelaget sin del.

For Sandefjord var meget tamme i kampen som endte med en meget fortjent seier til Lillestrøm. To mål av Fredrik Krogstad og ett av Aleksander Melgalvis for Lillestrøm og ett av Sandefjords Pau Morer sørget for at kampen endte 1-3.

Med det byttet de to klubbene plass på tabellen. Sandefjord blir nummer 13 mens Lillestrøm ender som det tolvte beste laget i Eliteserien 2017. Sandefjord tar nå en velfortjent ferie mens Lillestrøm skal til Ullevaal neste helg for å møte Sarpsborg 08 i cupfinalen.

Viking – Stabæk
Viking stadion

Før sesongen var det ventet at Viking ville kjempe på midten av tabellen bak de antatt beste lagene mens Stabæk skulle måtte kjempe om å holde plassen.

Men i årets siste kamp og før møtet mellom de to lagene var situasjonen den stikk motsatte. Viking var allerede klar for nedrykk mens Stabæk hadde sikret seg en plass midt på tabellen.

Kampen var jevnspilt men hjemmelaget var litt mer på, litt mer aggressiv og litt mer klinisk når det kom til avslutningene. To mål av unggutten Mathias Bringaker sørget for at Viking vant sin siste kamp for sesongen og sikret seg dermed en liten opptur før turen går ned i OBOS-ligaen.

Sogndal – Vålerenga
Fosshaugane Campus

Det var klart for et meget spennende oppgjør på Fosshaugane Campus der Sogndal før avspark befant seg på nedrykksplass. Dermed var det klart at Sogndal burde vinne, og helst med flere mål, for å være sikret kvalifisering og fortsatt sjans for Eliteserie-spill neste år.

Hjemmelaget hadde fordelen av at Vålerenga ikke hadde noe å spille for, men selvom Sogndal tok ledelsen ved Rinarøy etter fem minutter slo bortelaget tilbake etter 24 minutter ved Kjelsrud Johansen. Eirik Birkelunds mål etter 41 minutter sørget likevel for at Sogndal ledet til pause.

Det gjorde ikke Aalesund, og Sogndal befant seg dermed på kvalifiseringsplassen, to poeng foran Aalesund, men med en omgang igjen kunne mye skje i begge kampene.

I andre omgang var det status que i vel et kvarter før Christian Grindheim reduserte og sørget for at det så meget mørkt ut for saftkokerene. Trener Eirik Bakke gjorde flere rokeringer på laget og ga klar beskjed om at her måtte det scores mål.

Og laget ga svar på tiltale, i løpet av de neste seks minuttene scoret Sogndal hele tre mål, ved Teniste, Ramsland og Nwakali, og sørget dermed for at Aalesund måtte score fire mål i sin kamp mot Strømsgodset. Det skjedde ikke og Sogndal skal derfor ut i kvalifisering mot Ranheim over to kamper om plassen i Eliteserien neste år.

Aalesund – Strømsgodset
Color Line stadion

Aalesunds oppgave var betydelig tøffere enn Sogndals, som møtte et Vålerenga-mannskap uten noe som helst å spille for. Aalesund tok i mot Strømsgodset som kom fra åtte seire på rad, senest mot Brann på hjemmebane.

Men det var Aalesund som tidlig tok initiativ i kampen og allerede etter tolv minutter sørget Mostafa Abdellaoue for at hjemmelaget tok ledelsen. Strømsgodsets Bassel Jradi sørget for at publikum bet negler da lagene gikk til pause med 1-1.

I andre omgang sørget Gyasi for ny optimisme i Aalesund med sin scoring etter 54 minutter men bare få minutter senere tikket meldingene om at målene rant inn i Sogndal inn og resignasjonen begynte å senke seg over Color Line stadion.

Når Nguen i tillegg puttet 2-2 med kun 10 minutter igjen å spille innså Aalesund at de måtte ta den tunge veien ned i OBOS for første gang på ti år. Abdellaoue scoret to mål på overtid og sørget for en 4-3-seier til ingen nytte utenom at han endte opp på 16 seriemål og dermed gjorde seg meget aktuell for interessante klubber før neste sesong.

Strømsgodset på sin sine endte dermed på fjerdeplass på tabellen og er avhengig av av Sarpsborg 08 vinner cupen mot Lillestrøm på søndag for å ha mulighet til å spille kvalifisering til Europa League neste sesong.

Mos Abdellaoui

«Mos» Abdellaoue ble Aalesunds toppscorer med sine 16 mål denne sesongen. Han har annonsert at han forlater klubben og vil være et svært atraktivt navn for andre Eliteserie-klubber i vinter.

Molde – Sarpsborg 08
Aker stadion

Før kampstart i går befant Molde seg på sølvplass med 53 poeng mens Sarpsborg lå tre poeng bak på bronseplassen. Status var dermed enkel, Sarpsborg tok sølv med seier, Molde tok det ved alle andre resultater.

Første omgang var heller innholdsløs og ved pause var det nok Sarpsborg som var mest nervøs da Sarpsborg hadde slått tilbake mot Aalesund og bare trengte et mål for å gå forbi Sarpsborg og stjele medaljen fra østfoldingene.

Men i andre omgang ble det betydelig mer underholdning, og det var Sarpsborg som startet showet og sendte et sjokk gjennom publikum på Aker stadion ved å score to ganger i det 50. og 55. minutt. Først ved dansken Patrick Mortensen og så Kristoffer Zachariassen.

Dessverre for Sarpsborg varte ikke sølvfesten deres særlig lenge da Moldes toppscorer Björn Bergmann Sigurdsson reduserte kun seks minutt senere, og samme mann satt inn 2-2 i det 74 minutt.

Sarpsborg klarte aldri å svare og kampen endte dermed med uavgjort og sølvet ble igjen i Molde. Sarpsborg så uansett svært fornøyd ut med sin første pallplass i historien, og til helgen venter Lillestrøm i den unge klubbens aller første cupfinale.

Spennende sesong over

Dermed er årets Eliteserie over for denne gang, det vanlige seriespillet i det minste. Sogndal og Ranheim møtes i playoff-finale om å spille Eliteserie neste år, og første kamp spilles allerede onsdag, i Trondheim.

Rosenborg vinner serien for tredje år på rad og er igjen å regne som lokomotivet i norsk fotball. Molde tar sølvet og er dermed den mest stabile klubben bak Rosenborg de senere årene, mens Sarpsborg tar sin første medalje etter å ha spilt flott angrepsfotball gjennom store deler av sesongen.

I bunnen av tabellen finner vi to relativt store overraskelser i form av Viking og Aalesund som må ta den tunge veien ned i OBOS for første gang på henholdsvis 29 og 10 år.

Slik endte årets Eliteserie-tabell:

1

ROSENBORG

30

61

2

MOLDE

30

54

3

SARPSBORG 08

30

51

4

STRØMSGODSET

30

50

5

BRANN

30

47

6

ODD

30

42

7

KRISTIANSUND

30

40

8

VÅLERENGA

30

39

9

STABÆK

30

39

10

HAUGESUND

30

39

11

TROMSØ

30

38

12

LILLESTRØM

30

37

13

SANDEFJORD

30

36

14

SOGNDAL

30

32

15

AALESUND

30

32

16

VIKING

30

24

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler