Norsk fotball rammes av Corona-viruset

Norsk fotball rammet av corona

Norges Fotballforbund (NFF) har besluttet å utsette Eliteserien og resten av toppfotballen til mai.

«All toppfotballaktivitet stopper i første omgang til 15. april 2020. Dette innebærer at alle planlagte kamper i Toppserien, Eliteserien, 1. divisjon kvinner, OBOS-ligaen, PostNord-ligaen, Norsk-Tipping ligaen, NM-kamper og treningskamper utsettes til etter 15. april», heter det i pressemeldingen fra NFF.

«Treningskamper vil ikke bli spilt fra og med 13. mars. Offisielle kamper vil tidligst starte opp igjen første helgen i mai», heter det videre. Det betyr at Eliteserien er utsatt til starten av mai.

Usikkerheten i det norske samfunnet, ikke minst alle tiltakene som nå er satt i gang påvirker selvsagt også fotballen. Dette var derfor en ventet og korrekt avgjørelse.

Spiller fortsatt i Tyrkia

Mange land var tidlig ute med å stoppe sine respektive ligaer, mens andre ventet lengst mulig før en avgjørelse ble tatt – deriblant Bundesliga. I land som Tyrkia, Russland og Australia har man foreløpig ikke stoppet seriespillet. Fredrik Gulbrandsen og Alexander Sørloth møttes senest denne helgen til duell. Førstnevnte var ikke videre imponert i etterkant;

– Jeg håper de skjønner at de bør stoppe ligaen. I dag spiller vi uten tilskuere og det er liten vits å fortsette slik situasjonen er nå. Jeg håper de gjør flere tiltak. Hvis de er smarte så tror jeg de stopper, men man vet jo aldri sa han til TV2 etter kampen.

For norsk fotball sin del er det selvsagt ingen som veit hva fasit blir når kalenderen viser mai. Norske fotballklubber må innfinne seg med situasjonen og forberede seg som best de kan.

Store utfordringer for Sandefjord

Vi har gått under huden på tingenes tilstand i Sandefjord. Laget kom nylig hjem fra treningsleir på Marbella, og ble umiddelbart berørt av karantenereglene;

– Ulik grad av hjemme-karantene gjelder ut helgen for A-lagets spillere og trenere. Dette på bakgrunn av treningsleir på Marbella med hjemkomst 28. februar – 2. mars. Det blir ingen fellestrening før etter 26. mars etter direktiver fra NIF. Klubbens lokaler ble stengt for allmennheten f.o.m. 10. mars, utdyper daglig leder Espen Bugge Pettersen.

Bugge Pettersen hadde for øvrig hjemmekontor når intervjuet ble foretatt, noe som gjaldt alle ansatte i administrasjonen. Han fortalte at vedrørende forberedelser er alle arrangementer avlyst eller utsatt på ubestemt tid. Noe som gjør at driften og aktiviteten i hele klubben er sterkt begrenset.

Egne treningsprogram

Vi lurte på hvordan de nå forbereder seg, og hvordan de utfører treninger i den spesielle hverdagen de nå befinner seg i.

– Spillerne trener individuelt hjemme eller ute med treningsprogram de har fått fra trenerteamet. Et treningsprogram som er tilpasset situasjonen. Det skal kun trenes alene. Forbud er allerede innført mot å trene på treningssentre eller lignende, også de fasiliteter vi har i tilknytning til garderobeanlegget på stadion, sier Bugge Pettersen.

Viktig med tydelig kommunikasjon

Føler du et ekstra ansvar ovenfor spillergruppen? Har ledelsen gitt trenerteamet utvidede oppgaver i denne sammenheng?

– Som leder kreves det ekstra stort ansvar med tanke på klar og tydelig kommunikasjon i denne situasjonen. Dette gjelder selvfølgelig til alle ansatte. Spillerne våre er flinke og pliktoppfyllende til å sørge for egen helse, og vedlikeholde egen form i perioder med fri eller avbrudd. Jeg har ingen grunn til å tro at denne situasjonen endrer denne innstilingen til våre spillere, fortsetter Bugge Pettersen.

Har fortsatt tro på seriespill

Til tross for Corona-viruset må klubbene forberede seg på en løsning. I Norge kan man forskyve sesongen ganske mye. Da er det viktig å være så godt forberedt som mulig, slik at man er på tå hev når dato for sesongstart eventuelt blir satt.

Helsemyndighetene forventer en «topp» for viruset mellom mai og august, så mange røster er negative i troen på at fotballen kommer i gang igjen med det første.

– Vi håper og tror at serie og cup avvikles i 2020, kommer det imidlertid kontant fra Bugge Pettersen.

Vi krysser alt vi har for at Bugge Pettersen får rett. Folks liv og helse er selvsagt overordnet alt annet, men en lang periode uten fotball medfører en veldig annerledes hverdag for mange. La oss stå samlet, følge tiltak og direktiver fra myndighetene. Så vil en mer normal hverdag før eller siden inntreffe igjen.