Nei, kampen om gullet er ikke 50-50

Rosenborg har før kampen et forsprang på to poeng, men de har også ni plussmål mer enn bergenserne, og derfor ser det ikke altfor lyst ut for Branns sjanser i avslutningen. Blir det for eksempel uavgjort i søndagens møte, er Brann avhengig av at Rosenborg taper en av sine siste kamper, samtidig som de vinner sine egne. En bedre målforskjell kunne gjort at det hadde holdt at Rosenborg spilte uavgjort.

GIG Sports har kvernet tallene gjennom modellen og den viser tydelig at Rosenborg har 82,7% sjanse for å vinne serien, mens Brann kun har 16,2%. Molde har fortsatt en marginal sjanse i gullkampen, men analytikerne gir de ikke mer enn 1,1%.

Brann små favoritter i kampen på søndag

Grunnen til at Rosenborg scorer så høyt på disse beregningene, er naturligvis den gunstige tabellsituasjonen, samt at Rosenborg i utgangspunktet er vurdert som et lag som er 0,54 mål bedre enn Brann på GIG Sports sine ratinger. Det vil si at Rosenborg på hjemmebane vil stå med asian handicap -1, mens de i Bergen vil være små favoritter på en Draw no Bet-linje. I denne isolerte kampen i Bergen, er det imidlertid faktorer som gjør at Brann kommer mer gunstig ut. Rosenborgs europacupmøte med Salzburg, kombinert med ugunstige reisetider, gjør at Brann scorer pluss på 0.15, og dermed er svak favoritt i søndagens kamp. Dermed kommer vi ut med prosentene: Brann 38%, Rosenborg 34% og uavgjort 28%.

Det er heller ikke forventet noen målfest i Bergen søndag. Tross at det meldt fint vær og gode spilleforhold, er forventet måltotal kun 2,31. Det er 17% mindre enn ligasnittet på 2,79. Bakgrunnen for dette er lagenes gode defensive egenskaper, samt situasjonen rundt viktigheten av kampen. Det mest trolige resultatet er 1-1, som gir 13,2% sjanse for å inntreffe.

Ser vi på oddsmarkedet, har det ikke vært de større bevegelsene. Brann åpnet som 1.70 favoritt Draw no Bet, men noen kroner på Rosenborg har sendt den oddsen opp til et markedssnitt på 1.72. Oddsmarkedet har altså litt mer tro på Brann her enn det analytikerne i GIG Sports har. Totalen er på 2.5 med svak underfavoritt, noe som sier at markedet ikke har veldig stor tro på en målfest, de heller.

For spenningen i Eliteserien sin skyld, hadde det jo vært artig om Brann tok seieren i Bergen søndag. For om Rosenborg skulle klare å få med seg poeng, ser det på mange måter ut som serien er avgjort, skal vi tro analytikerne i GIG Sports.

Hvem tror du vinner søndagens toppkamp? Rizk gir 2.37 i odds for hjemmeseier, 3.30 for uavgjort og 3.00 om du tror Rosenborg stikker av med alle tre poengene.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler