Klart for nedrykks-thriller – Hvem rykker ned i Eliteserien 2018?

Nedrykksdrama i Eliteserien

Vi har på ny tatt en runde med analytikerne i GIG Sports, for å se på hva deres modeller forteller oss før den siste og avgjørende runden i Eliteserien.

GIG Sports går vitenskapelig til verks for å lage modeller som beregner sannsynligheter knyttet til sportsarrangementer. Ved å ta hensyn til alle faktorene som kan påvirke utfallene, og deretter simulere den resterende serierunden i Eliteserien 10 000 ganger har de kommet frem til de sannsynlige plasseringene til hvert enkelt Eliteserielag.

Det vil si at de har tatt hensyn til alt fra skader, karantener, motstander, underlag og resultater i de andre kampene. Vi fokuserer selvsagt på spenningen i bunnen av tabellen, der både Stabæk, Start, Lillestrøm og Strømsgodset står i fare for å rykke direkte ned.

Men vi skal også bevege oss til den øvre halvdelen, der det fortsatt er litt spenning rundt hvem som tar sølvplassen av Molde og Brann.

Verdens beste trønder ❤️? #skbrann

Et innlegg delt av Sportsklubben Brann (@sportsklubbenbrann)

Sandefjord klare for nok et nedrykk

Det har vært rimelig klart rimelig lenge at Sandefjord må ta den tunge veien ned til OBOS-ligaen, til tross for at klubben nå står med kun ett tap på sine siste ti seriekamper.

Med fattige 23 poeng på 29 kamper har Sandefjord ingen muligheter til å redde plassen, men klubben kan fortsatt utgjøre en forskjell i den siste serierunden. En seier hjemme mot Molde kan nemlig sørge for at Molde faller fra sølv- til bronseplass i Eliteserien.

Henning Berg blir med Stabæk ned

Henning Berg uttalte tidligere i uken til VG at han kommer til å være hovedtrener for Stabæk også neste sesong, selv om det skulle ende med nedrykk i år.

Og det er en overhengende fare for at Henning Berg, som senest for tre år siden vant cupgull i Polen med Legia Warszawa, er trener i OBOS-ligaen neste år. Etter et par tusen simuleringer er det nemlig Stabæk som tar 15. plassen 44,4 % av gangene.

Det er plassen de innehar før runden sparkes i gang, og de tar imot nedrykksrival Strømsgodset hjemme på Nadderud i Bærum. Førstekeeper Marcus Sandberg er usikker til oppgjøret grunnet en strekk.

Må man sette drømmen på pause i Start?

Start innehar for øyeblikket kvalik-plassen i Eliteserien. Det så lenge ut til at den hardsatsende sørlandsklubben skulle klare det med god margin, men tre tap på rad på tampen av sesongen sørger for at klubben er i en utfordrende posisjon før den siste serierunden.

For der venter nemlig et meget godt Haugesund-lag på bortebane. Haugesund er allerede sikret fjerdeplassen, som gir Europacup neste år om Rosenborg vinner cupen, og har dermed heldigvis for Start lite å spille for.

Men til tross for det er sjansene for direkte nedrykk på hele 35,7 %, og et Start-lag uten Espen Borufsen, Erlend Segberg, Kevin Kabran og Damion Lowe skal virkelig kjempe for poengene og for å unngå nedrykk.

Stopper det på 43 sammenhengende sesonger i øverste divisjon for Lillestrøm?

Vel, mye i så fall gå galt for kanarifuglene, som blir gitt en 10,8 prosents sjans til å rykke direkte ned. Med 29 poeng holder de for øyeblikket fortet plassen over kvalik, og tar imot Kristiansund på hjemme bane i den siste serierunden lørdag.

Men det er en Kristiansund-lag som har imponert voldsomt denne sesongen, noe 3-1-seieren hjemme mot Brann i den forrige serierunden understreker. Med seier er Lillestrøm garantert plass i neste års Eliteserie. Med uavgjort eller tap er de avhengig av hjelp fra Haugesund og Strømsgodset.

Fra gull i 2013 til nedrykk i 2018?

For å være en av de mest suksessrike klubbene på 2010-tallet og å fostre opp flere av de største talentene Norge har sett de siste årene er det svært skuffende for Strømsgodset å måtte kjempe for å unngå nedrykk i den siste serierunden.

Men det er realiteten før turen går til Stabæk lørdag. Fasiten er enkel for BPs menn, seier sørger for at man også spiller i Eliteserien i 2019. Ett poeng kan sende dem ned på kvalikplassen, mens tap i verste fall sender dem ned i OBOS, og Start og Lillestrøm vinner sine siste kamper. Sjansen for det er ifølge GIG Sports simuleringer på 9,1 prosent. Søndag om to uker venter det cupfinale mot Rosenborg for drammenerne.

Kamp om millioner

Brann har hatt en svært skuffende høstsesong, der man gikk fra å lede serien syv poeng foran Rosenborg og hele 11 poeng foran Molde. Før den siste serierunden er klubben nå bak begge to, og skal vinne hjemme mot Odd bare for å ha en mulighet til å ta sølv.

For Molde har som nevnt en relativt enkel motstander med Sandefjord på bortebane. Vinner Molde den er de sikret andreplassen og 20,3 millioner i premiepenger.

Det er 3,6 millioner kroner mer enn man får for tredjeplassen, og det er med andre ord mye mer enn bare heder og ære å spille for for de to klubbene lørdag ettermiddag.

I tillegg får sølvvinnerne en enklere vei til gruppespillet i Europa League, der de slipper å måtte spille den første kvalifiseringsrunden, og hopper rett inn i den andre, noe som betyr to kamper mindre neste sommer.

Sjansen for å ta sølv:

Molde: 77 %
Brann: 23 %

Vi ønsker alle Eliteserielagene og deres fans lykke til med årets siste seriekamp!

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler