Fotballhelten fra etterkrigstiden Gunnar Thoresen, er død – 91 år gammel

Mannen med tre seriemesterskap med Larvik Turn og 64 landskamper og 22 mål for Norge gikk bort tirsdag morgen.

Gunnar Thoresen deburte allerede som 17-åring på A-laget for klubben han skulle spille for i hele sin aktive karriere i 1937. I løpet av hele 25 år i klubben spilte Thoresen 472 kamper og scoret smått utrolige 425(!) mål før han la opp som 42-åring.

Han var med å rykke opp med Vestfold-klubben til hovedserien i 1952 og ble deretter toppscorer her to år på rad. Klubben ble med Thoresen seriemester tre ganger, i 1993, 1955 og 1956. Han noterte seg også for en cupfinale med klubben selvom han aldri ble cupmester.

Markerte seg også på landslaget

Fra sin debut til han la opp som 39-åring fikk Thoresen 64 kamper med flagget på brystet og scoret totalt 22 mål, det gjør han til en av de mestscorende norske landslagsspillerene gjennom tidene. Han var også den eldste norske landslagsspilleren helt frem til Frode Johsen tok den rekorden i 2013.

Thoresen markerte seg spesielt på landslaget, da han fikk spille med resten av landets aller beste spillere. Dagbladet skrev blant annet etter en 4-0 seier over Nederland: «Thoresen kan alt. Det er fart, rytme og en overdådig teknikk over spillet hans. Han gikk ringer rundt de nederlandske sidehalfene, og i og med at disse falt sammen, kunne den norske løperrekken gjøre akkurat som den ville».

Sønnen gikk i farens fotspor

Gunnar Thoresen ble i barndomsklubben hele karrieren, selvom det visstnok var flere lokkende tilbud fra inn og utland. Det er noe som har befestet hans status som helt i Larvik siden.

Sønnen derimot, er gjerne enda mer kjent for de litt yngre fotballinteresserte her til lands. Gunnar Thoresen hjalp sønnen Halvor i å skrive et brev til den nederlandske proffklubben Twente, noe som hjalp han i få et prøvespill.

Der gjorde han det såpass godt at det ble proff-kontrakt. Etter fem år og 135 kamper for klubben dro han videre til PSV Eindhoven, der han blant annet ble kaptein. Totalt 314 kamper og 152 mål ble det på Thoresen junior i nederlandsk fotball før han vente snuten hjem.

Halvor fikk 50 kamper med flagget på brystet for Norge, noe som betyr at far og sønn Thoresen står med over 100 landskamper for Norge.

Finnes ikke TV-bilder

For de fleste blant dagens fotballpublikum vil Gunnar Thoresen bare være et navn de har hørt om blant andre historiske. Det er fordi hans karriere tok slutt før TV kom for alvor og kunne dokumentere hvorfor han ble en av sin tids store underholdningsartister i sitt fag. Ingen i Larvik hadde sett fotball på dette høye nivået før Gunnar slo ut i full blomst rett etter krigen.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler