EN GAMMEL STORHET PÅ VEI TILBAKE?

Lyn har siden konkursen i 2009 ikke klart å komme seg lenger opp i systemet enn 2. divisjon. Er klubben nå i ferd med å bygge seg sterkere enn på lenge?

Sesongen fra helvete» kan man lese på Lyn sine hjemmesider når 2016 skal oppsummeres. For dette var året da klubben skulle reise seg etter det dramatiske nedrykket til 3. divisjon året før. Fansen hadde samlet inn 700.00 kroner, spillere var signert på proffkontrakter og ambisjonen var klar: Lyn skulle opp, og det kvikt. Slik gikk det ikke. I februar vedtok fotballtinget at seriestrukturen skulle legges om, og 2016 skulle være et overgangsår. Plutselig kunne ingen lag rykke opp fra 3. divisjon. Da hjalp det ikke at Lyn vant serien med 15 poeng – en ny sesong i 3. divisjon ventet.

Ny trener

Noe av det første Lyn fikk avklart var trenerspørsmålet. Den tidligere toppkeeperen Thomas André Ødegaard (bla. Rosenborg, Viking og Lyn) så seg sulten på nye utfordringer etter seks år som trener i Strømsgodset, og ble ansatt som ny hovedtrener. Med seg har han Klaus Pettersen, som til tross for tidligere trenerjobber i Vålerenga og Lyn, kanskje er mest kjent for å være Erik Thorstvedts assistent i TV Norge-serien Tufte IL.

Ødegaard var med på å bygge opp Strømsgodset sammen med Ronny Deila, og har vært delaktig i utviklingen av stortalenter som Martin Ødegaard, Iver Fossum og Martin Rønning Ovenstad (bedre eksempler her?). Det er store forventninger og optimisme blant Lyns supportere til at dette er mannen som skal ta klubben tilbake til norsk toppfotball.

Spillerstallen

På spillersiden kan Lyn derimot se ut til å være svekket fra i fjor. Sentrale spillere som Morten Bjørnskau Johannesen, Dag Andreas Balto, Birger Rasmussen, Tom Sadeh og Jonas Scheie Hammer har forlatt klubben, og dette er utvilsomt spillere som vil være vanskelig å erstatte. Mens venstreback Johannesen leverte dobbelt så mange assists i 2016 som nestemann på lista, var Rasmussen og Hammer også stabile sankere av målpoeng. Tom Sadeh har Tippeliga-erfaring, og innehar høyt nivå når han er skadefri, mens Balto kan vise til et knippe antall kamper i 1. divisjon for Alta. Sistnevnte ble leid ut til gamleklubben på høsten, og valgte å bli værende igjen i nord.

Noe som derimot er gledelig er at «Mr. Lyn» Ola Sætherbakken har signert for et nytt år. Det samme har stoppermakker Benjamin Nyheim. Fjorårets toppscorer Fadel Karbon var ønsket av klubber som Skeid, Grorud og Bærum, og hadde også et konkret tilbud fra Tom Nordlies Skeid, men valgte å bli værende i vest. En annen spennende spiller som har valgt å forlenge med Lyn er Felix Bøe-Tangen (f.1999). Spisstalentet takker for tilliten han fikk i fjor ved å binde seg til to nye år. Unggutten ble en favoritt blant supporterne etter å ha levert 9 scoringer på 16 kamper i sin debutsesong.

Andre spillere det blir viktig for Ødegaard å få med seg videre er den rutinerte trioen Torstein Andersen Aase, Petter Høvik og Joakim Pedersen Strand, som ennå ikke har signert for det kommende året.

Fjorårets trenere Mikal Aaserud og Tresor Egholm kan i alle fall ikke sies å ha vært inaktive på overgangsmarkedet. I løpet av sesongen ble det hentet inn intet mindre enn 14 spillere. Av disse var det mange som ikke fikk noe særlig spilletid, og det er sannsynlig å tro at flere ikke er med i framtidsplanene til Ødegaard. Eksempler på dette er Mubarak Adan og Christian Holko som til sammen fikk fire kamper i Lyn-trøya.

Hvorvidt den ferske hovedtreneren velger å være like sulten på nysigneringer som sine forgjengere er uvisst. Daglig leder Rolf-Magne Walstad er tilbake i klubben, men har ikke besvart Fotballkanalens forespørsler om planene for nye spillere til 2017-sesongen.

Rapportene fra Kringsjå er derimot at det jobbes hardt med å signere flere spillere. De tidligere Lyn-gutta Tarjei Omenaas (Strømmen) og Rune Isaksen (Moss) har begge vært innom feltet siden oppstarten tidligere i måneden. I tillegg har et knippe andre spillere fått vise seg fram, uten at det hittil har ført til noen overgang for noen av dem.

Fotball , 11. september 2016 , 1. divisjon , Obos Str¿mmen - Mj¿ndalen 0-0 Tarjei Omen?s , Str¿mmen RETUR TIL GAMLEKLUBBEN?
Tarjei Omenås har stått en rekke OBOS-liga kamper for både Hønefoss og Strømmen de siste årene. Nå kan han være aktuell for en retur til sin gamle klubb. Foto: Digitalsport

Status

Lyn er soleklare favoritter til å vinne avdelingen sin, og fansen har som vanlig gjort en god jobb med å samle inn penger som skal realisere dette. Rundt 350.000 kroner er allerede samlet inn, og optimismen virker å være tilbake i de tålmodige supporternes hjerter etter fjorårets smell. Hos bookingselskapene står Lyn-opprykk til 1,50 i odds, mens nærmeste motstander, Eidsvold Turn, ligger på 3,70.

Det er likevel knyttet stor usikkerhet til kvaliteten i dagens Lyn-lag. De cruiset gjennom fjoråret på en svært profesjonell og solid måte, og tapte bare en kamp. Samtidig vil det bli en vrien oppgave for Lyn å erstatte spillerne som har gitt seg, og spesielt i konkurranse med det betydelige antallet Oslo-lag som finnes i divisjonen over. Det at Ødegaard ser ting i et lenger perspektiv, og allerede nå ser etter spillere som er gode nok til å kjempe i toppen av 2. divisjon til neste år, innskrumper også alternativene noe. En ting er uansett sikkert. Ingen 3.divisjons klubb i Norge er i stand til å konkurrere med Lyn når det kommer til ramme rundt kamper og oppfølging fra evig trofaste Bastionen. Så gjenstår det å se om de rød og hvite på banen kan gjenskape fjorårssesongen i en vesentlig tøffere divisjon enn den de vant i 2016.

Fotballkanalen

268 Artikler