Tabelltips 2019 – Fjortendeplass: Viking

Eliteserien tabelltips 2019 Viking fjortendeplass

Viking var i hele fjorårssesongen helt der oppe i OBOS-ligaen og kjempet om opprykk eller kvalifisering til opprykks-playoff. Det så lenge ut til at man måtte nøye seg med sistnevnte, men en sterk innspurt sørget for at det ble «gull» i OBOS-ligaen 2018 for Viking.

Og det er mer eller mindre det samme laget som rykket opp som får ansvaret for å holde klubben i Eliteserien i år. Vi mener det ser urovekkende svakt og tynt ut, og er redd for at det blir en lang og tung sesong godt nede på nedre halvdel av tabellen.

  • Tror du Viking kan overraske? Unibet gir 2.75 i odds på at Viking havner på øvre halvdel!

Fotballkanalens vurdering

Vurderingsskalaen går fra 1 til 10 poeng.

Målvakter – 3

Iven Austbø begynner å bli en erfaren mann. Men man må være ærlig, og si at det han leverte på keeperplass i fjor, i kombinasjon med andrekeeper Amund Wichne, ikke var voldsomt imponerende. Visstnok spilte Viking en fotball som resulterte i mye rom i forsvarsleddet, men keeperprestasjonene holdt alt annet enn Eliteserie-nivå. Kan bli skummelt i år med betydelig bedre motstand.

Forsvar – 3

Her er det faktisk det nyeste tilskuddet i lagdelen som sørger for at det ikke blir en 2’er. Runar Hove har vært meget god for Florø, og fortjener denne sjansen til å prøve seg på øverste nivå. Ellers er det syltynt i Vikings forsvar, og ikke minst lite erfaring.

Midtbane – 4

Her finner vi nok en spiller som endelig får prøve seg på Norges øverste nivå. Men Johnny Furdal måtte vente betydelig lengre enn det Hove måtte. I en alder av 32 får en av Norges smarteste midtbanespillere prøve seg i Eliteserien. Han tar plass på midten sammen med unggutten Kristian Thorstvedt og nyinnkjøpte Samúel Friðjónsson. Førstnevnte er svært spennende, sistnevnte er hentet på lån fra Vålerenga og har tidligere vist at han kan prestere i Eliteserien. Poteten Andre Danielsen kan brukes de fleste steder på banen.

Angrep – 5

Her viste trioen Tripic, Bytyqi og Høiland gode takter i fjor, og de tre vil selvsagt utgjøre angrepstrioen også denne sesongen. Tommy Høiland ble toppscorer i OBOS-ligaen forrige sesong, og Viking trenger både mål og passion fra han i år også, bare ikke for mye av det sistnevnte. Kan også her se litt tynt ut, spesielt om Høiland blir skadet, og når han soner karantener.

Trener – 3

Mannen med 33 landskamper for Norge var avskrevet av de fleste, og mange i og rundt klubben var skeptiske når han igjen tok over hovedansvaret foran forrige sesong. Svarte med å spille sprudlende offensiv fotball og direkte opprykk. Men det naive defensive spillet man viste i fjor fungerer ikke på nivået man skal spille på nå. Har han spillermateriellet til å få skikk på forsvarsspillet? Har han tillitten om det skulle butte litt imot i starten? Vi er skeptisk.

Ressurser – 3

Vikings økonomi de siste sesongene har vært så skral at de har vært i rød sone hos fotballforbundet og dermed underlagt streng kostnadskontroll og økonomiske handlingsplaner. Reddet seg inn etter nedrykket ved å få ja til å hente inn friske penger av aksjonærene, og ved å selge stadionnavnet til Sparebanken 1 SR-Bank. Forrige sesong gikk klubben med et kalkulert underskudd på omtrent 10 millioner kroner, og klubben har ingen mulighet til å hente inn forsterkninger uten ekstern hjelp. Har et av Norges flotteste og moderne stadioner, og har også muligheter for å hente inn penger ved å bygge ut mer næringseiendom.

Forventet foretrukket lagoppstilling

Austbø; Bjørshol, Hove, Andresson, Vikstøl; Thorstvedt, Fridjonsson, Furdal; Bytyqi, Høiland, Tripic

Overgangsvinduet

Som nevnt veldig lite aktivitet i Stavanger denne vinteren, og som nevnt har man ikke ressurser til å foreta seg særlig mye mer uten hjelp. Hove er et godt tilskudd i forsvaret, mens Friðjónsson er svært spennende sentralt. Trenger sårt flere signeringer, og har blant annet siklet etter tidligere Viking-spiller Veton Berisha. Flere klubber er interessert i Rapid Wien-spilleren, og her har Viking trolig ingenting å stille opp med.

Oppsummering

Vi føler dette Viking-laget er et korthus som står på meget utrygg grunn. Det skal ikke mange skader eller motgang til før usikkerheten brer om seg både eksternt og internt. Med stang inn og en Høiland i form kan det fint bli en sesong midt på tabellen, men det blir som oftest en del stang ut også i løpet av en sesong. Derfor må Viking forberede seg på å måtte kjempe om Eliteserie-plassen.

Vi kommer med nytt tabelltips hver dag frem til seriestart den 30. mars. Les alle tabelltipsene her.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler