I dag starter playoff-kampene til neste års VM. Tre ganger tidligere de siste 15 årene har Norge vært et av landene til å få en ny sjanse til å kvalifisere seg til et mesterskap. Og tre ganger har vi mislyktes.
Våre naboer med muligheter enda
Danmark, Sverige, Nord-Irland, Italia, Irland, Sveits, Hellas og Kroatia er landene som i denne kvalifiseringen var best av dem som ikke klarte å kvalifisere seg direkte til VM, men som har fått en ny sjanse til å delta i neste års mesterskap gjennom play-off.
De skal møte hverandre to og to over to kamper, og de fire beste lagene av de fire dobbelt-oppgjørende er klar for VM i Russland neste sommer.
Det starter i kveld med to kamper, der Nord-Irland tar imot Sveits i Belfast og Hellas drar til Zagreb for å møte Kroatia. Så fortsetter det i morgen med en tøff kamp for Sverige hjemme mot Italia og Danmark hjemme mot Irland Lørdag.
Returoppgjørene starter allerede søndag igjen og de påfølgende dagene. Dermed vil alle de europeiske lagene som skal delta i VM neste år være klar kvelden tirsdag 14. november.
Tre mislykkede forsøk
Norge var aldri i nærheten av å hverken kvalifisere seg eller ta playoff-plassen i denne kvalifiseringen. Etter en liten opphenting på slutten der vi vant 0-8 borte mot San Marino og 1-0 hjemme mot Nord-Irland ble det til slutt en fjerdeplass med 13 poeng på 10 kamper.
Tyskland vant gruppen overlegent med seier i alle sine ti kamper, mens Nord-Irland tok playoff-plassen, seks poeng forann Norge. Dermed blir det nok et mesterskap der Norge ikke deltar, det niende på rad for å være nøyaktig.
Men man skal ikke langt tilbake i tid for å finne forrige gang Norge var veldig nære å delta i et mesterskap, og tre ganger siden sist vi deltok, i EM i 2000, har Norge fått muligheten via play-off. Vi skal her ripe opp i gamle sår og se tilbake på alle tre.
Kvalifiseringen til EM i Frankrike 2016
Ungarns keeper Gabor Kiraly spilte i sine karikaristiske joggebukser i kampene mot Norge.
Vi skal ikke lenger tilbake enn til den forrige kvalifiseringen, til EM i Frankrike 2016, at Norge spilte play-off. Norge var i gruppe sammen med Italia, Kroatia, Bulgaria, Azerbajdsjan og malta, og de to øverste plassene ga direkteplass mens tredjeplassen fikk play-off.
Italia og Kroatia tok som ventet de to øverste plassene, men Norge ga Kroatia kamp om andreplassen og vant blant annet mot dem hjemme. Når alle kampene var ferdigspilt var det kun ett poeng som skilte de to lagene, og Norge var klar for play-off.
Der ble de totalt åtte lagene som skulle ut i play-off delt opp i to grupper, en med de fire best seedede, og en med de fire dårligst seedede.
Norge var det nest dårligst seedede laget og havnet blant de useedede sammen med Slovenia, Irland og Danmark og kunne møte Bosnia, Ukraina, Sverige og Ungarn.
Og lettelsen var stor i fotball-Norge når vi ble trukket mot den antatt dårligste motstanderen i form av Ungarn, men det var også litt skuffelse over at vi fikk hjemmekamp først.
Optimismen var stor blant publikum på et fullsatt Ullevål i det første oppgjøret, men skuffelsen desto større da Norge aldri klarte å slå tilbake etter at Laszlo Kleinheislers mål i det 26. minutt.
Den andre kampen huskes best for det overraskende taktiske valget å starte uten en ren spiss av landslagssjef Per Mathias Høgmo, i en kamp Norge virkelig måtte ha mål.
Markus Henriksen startet på topp, og han scoret faktisk to mål. Først ga Tamas Priskin Ungarn lederlsen i første omgang, før Henriksen sørget for at Ungarn gikk opp i en 2-0 ledelse etter 83 minutt og ga Norge et trøstemål like før slutt.
Dermed var det klart at EM 2016 gikk av stabelen uten Norge, en gedigen skuffelse etter at Norge fikk en gylden mulighet med trekningen av en så overkommelig motstander som Ungarn.
Kvalifiseringen til VM i Tyskland 2006
John Arne Riise var en slagen mann etter tapet mot Tsjekkia.
Tilbake i 2004 og 2005 spilte Norge om plass i VM i Tyskland i gruppe sammen med Italia, Skottland, Slovenia, Hviterussland og Moldova.
Den gruppen vant Italia ganske greit, mens de fleste regnet med at andreplassen skulle avgjøres mellom Norge og Skottland. Men takket være blant annet en sterk 0-1-seier borte mot Skottland på Ibrox stadion sørget for at Norge tok andreplassen, fem poeng forann skottene.
Av totalt åtte gruppetoere gikk de to beste direkte til VM, mens de seks siste måtte gjøre opp om de tre siste plassene med den klassiske playoff-metoden.
Det var ingen seeding blant lagene og Norge kunne dermed bli trukket med hvilken som helst av Spania, Slovakia, Sveits, Tyrkia og Tsjekkia, med de to sistnevnte som antatt verste motstandere.
Og med spillere som Petr Cech, Pavel Nedved, Jan Polak, Vladimir Smicer, Milan Baros og Tomas Rosicky på laget var Tsjekkia ikke en drømmemotstander for Norge, men mange var glad for at man slapp stormakten Spania.
Norge startet med hjemmekamp også denne gangen, og det ble en meget tett kamp der Tsjekkia dessverre tok et langt steg mot VM med Vladimir Smicers ene scoring.
I det andre oppgjøret var det også kun én scoring som var forskjellen på de to lagene, denne gang puttet i mål av Arsenal-stjernen Tomas Rosicky. Dermed måtte et Norge-lag bestående av spillere som Brede Hangeland, Morten Gamst Pedersen og John Carew måtte innse at Norge ikke kom til VM i Tyskland etter et 0-2-tap sammenlagt mot de tsjekkiske stjernene.
Kvalifiseringen til EM i Portugal 2004
Steffen Iversen sørget for at Norge hadde et godt utgangspunkt før returkampen.
EM i Portugal 2004 er mest kjent for at underdogsene Hellas overraskende vant hele turneringen. Men også denne gangen var Norge relativt nær å kvalifisere seg, kun fire år etter sitt forrige mesterskap, EM i Belgia og Nederland i 2000.
I kvalifiseringen havnet Norge i gruppe sammen med våre hyggelige naboer i sør Danmark, Romania, Bosnia og Luxembourg. Danmark og Norge var andre og tedje-seedet bak Romania, men Romania som den gang hadde spillere som Cristian Chivu, Cosmin Contra og Adrian Mutu skuffet stort og tapte blant annet hjemme for Norge.
Takket være 2-2 på Ullevål og 1-0 hjemme i Parken kunne Danmark juble for førsteplass i gruppen ett poeng forann Norge og danskene var dermed klar for EM. Norge tok andreplassen á poeng med Romania men havnet over grunnet innbyrdes oppgjør.
Norge tok følge med de ni resterende andreplassene i trekningen av fem kamper som skulle avgjøre hvilken lag som fikk de fem siste plassene i mesterskapet i Portugal.
Heller ikke denne gangen var det seeding og Norge kunne møte hvem som helst av Slovenia, Nederland, Lativa, Skottland, Spania, Tyrkia, Kroatia, Wales og Russland.
Denne gangen slapp man ikke unna Spania, men til en forandring startet Norge med bortekamp først, på Mestella i Valencia.
Der sørget Steffen Iversen, den gangen Tottenham-spiss for at Norge fikk med seg et godt resultat hjem i form av 2-1. Raul og et selvmål av Henning Berg sørget for Spanias mål.
I returmøtet var det dessverre mindre jevnt. Raul, Vicente og Etxeberria scoret målene da Spania vant 0-3 og Norge dro ikke til EM etter 1-5 sammenlagt mot spanjolene.
Eivind Myhre
Forfatter
Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.
1487 Artikler