Toppscorere i Eliteserien i fotball – Hvem har scoret over hundre mål?

Sigurd Rushfeldt toppscorer Eliteserien Norge

Rosenborg-spillere dominerer listen

Det har blitt scoret mange mål i norsk toppdivisjon opp gjennom årene, men faktisk er det bare 15 stykk som har klart å score mer enn 100 mål totalt. Og selv om det er flere utlendinger som har blitt toppscorer de siste årene, som for eksempel Daniel Nannskog og Christian Gytkjær, er det kun nordmenn representert på denne listen. Ikke overraskende har 6 av de 7 øverste på listen vært innom Rosenborg i løpet av karrieren, mens 3 stykker har spilt for Fredrikstad i deres storhetstid på 50 og 60-tallet.

Øverst på listen troner Sigurd Rushfeldt

Sigurd Rushfeldt toppscorer Eliteserien

Sigurd Rushfeldt i duell med Juventus Igor Tudor i Italia i 1998.

Mannen med 38 landskamper og 7 landslagsmål har imponerende 172 mål i den øverste norske divisjonen. Men enda mer imponerende er det tallet når når man tar med at tromsøværingen hadde hele 8 sesonger der han var proff i utlandet. Målene scorte han for Tromsø og Rosenborg.

Neste mann er Harald Martin Brattbakk

Harald Martin Brattbakk

Harald Martin Brattbakk fra sine yngre dager i Rosenborg, nærmere bestemt portrettfoto fra 1995-sesongen.

Brattbakk som først og fremst er kjent for å ha blitt toppscorer for Rosenborg hele 5 ganger spilte også for Bodø/Glimt, i tillegg til 4 sesonger i utlandet der han spilte i Celtic og FC København. Trønderen havnet til slutt på 166 mål når han avsluttet karrieren i Glimt i 2005, og jobber i dag som pilot for Norwegian.

Siste pallplass går til Petter Belsvik

Hedmarkingen som spilte for hele 12 klubber i løpet av karrieren scoret 159 mål i eliteserien for henholdsvis Molde, Ham-Kam, Start, Stabæk, Rosenborg, Vålerenga og Lillestrøm. Han fikk aldri prøve seg på landslaget og ble aldri toppscorer i den øverste divisjonen. Noe som er smått utrolig med tanke på hvor høyt han er på denne listen.

Nummer fire: Odd Iversen

Mest kjent som faren til Steffen Iversen for oss født etter 1980, men minst like målfarlig som sønnen. Fikk totalt 158 mål for Rosenborg og Vålerenga, men var også noen sesonger i Racing Mechelen.

Nummer fem: Per Kristoffersen

Toppscoreren for Fredrikstad i 1957, 1960, 1961 og 1966 var den første spilleren til å nå 100 mål i toppdivisjonen, og ble også norgesmester med Fredrikstad 3 ganger. Han endte til slutt på 147 mål.

Nummer seks: Frode Johnsen

Kraftspissen som scoret mye mål i fire sesonger i Japan er også kjent for å ha scoret mye mål her hjemme. I løpet av 17 sesonger i Norge for Odd og Rosenborg ble det 132 mål og 3 toppscorertitler.

Nummer syv: Thorstein Helstad

Thorstein Helstad Brann

Thorstein Helstad fikk også flere kamper med flagget på brystet. Han endte til slutt på 10 landslagsmål på totalt 38 kamper for Norge.

Hedmarkingen som skjøt Brann til sitt første seriegull på 44 år i 2007 med 22 mål ble også toppscorer i Norge 3 ganger. 116 mål scorte han totalt for Brann, Ham-Kam, Rosenborg og Lillestrøm. Han hadde også to utenlandsopphold, først i Austria Wien og så i Le Mans og Monaco.

Resten av listen ser slik ut:

8. Arne Pedersen – 114 mål – Fredrikstad

9. Bengt Sæternes – 113 mål – Bodø/Glimt, Brann, Vålerenga, Viking

10. Jostein Flo – 112 mål – Molde, Sogndal, Strømsgodset

11. Arild Sundgot – 111 mål – Hødd og Lillestrøm

12. Jan Fuglset – 109 mål – Fredrikstad og Molde

13. Svein Mathisen – 106 mål – Start

14. Morten Berre – 102 – Skeid, Haugesund, Viking og Vålerenga

15. Ole Martin Årst – 101 mål – Tromsø og Start

Listen inneholder helt klart noen store navn i norsk fotballhistorie, men alle har lagt opp. Det blir spennende å se om det kommer noen nye navn på listen i fremtiden, men det skjer nok ikke med det første da det ikke er noen aktive spillere som har særlig mer enn 50 seriemål i Eliteserien

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler