Toppliste: Europeiske spillere med flest mål i en seriekamp

Ted Drake Arsenal

Det er ikke mange som kan måle seg med verdensrekordholderen Archie Thomspon som scorte 13 av de 31 målene i 2002 FIFA VM-kvaliken mellom Australia og Amerikansk Samoa. Archie kan du lese mer om nederst i artikkelen. Men, det viktigste først. Her har du de europeiske spillerne med flest scoringer i en enkelt seriekamp:

7 mål

Ted Drake Arsenal

Ted Drake i aksjon for Arsenal i 1936. Foto: Barratts/S&G and Barratts/EMPICS Sport

14. desember 1935 ble det satt rekord i engelsk First Division. I kampen mellom Arsenal – Aston Villa scorte Ted Drake alle de 7 målene for Arsenal, kampen ble avsluttet 7 – 1.

Ted Drake er ikke den eneste engelske spilleren som har 7 mål i en kamp, det har nemlig også Tommy Briggs og Neville Coleman krysset av på sine bucketlister. Tommy Briggs spilte for Blackburn og i Second Division kampen mot Bristol Rovers som ble spilt 5. februar 1955, kunne han signere 7 av målene i kampen som endte 8-3. To år etter fulgte Neville Coleman opp samme bragd i Second Division. 23. februar spilte Stoke mot Lincoln i et oppgjør som endte med hele 8-0 til Stoke. Med 7 av målene skrev Neville Coleman seg inn i fotballhistorien.

I Østerrike er det mange som kjenner til Hans Krankl. Denne legenden har nemlig rekorden for flest scoringer i en enkelt kamp i alpelandet med syv. 22. juni 1977 spilte Rapid Wien mot Grazer AK i en kamp som endte 11-1. Hans Krankl har også hatt to kamper hvor han scorte 5 mål i en enkelt kamp.

Vi finner også en brasilianer blant spillerne som har vært hyperaktive og scoret 7 mål i en og samme kamp i en toppkamp i Europa. 7. oktober 2007 spilte Heerenveen mot Heracles Almelo i Eredivisie, og brasilianske Afonso Alves scorte i denne kampen 7 av de 9 målene. For Heracles endte kampen målløst og Afonso Alves satte det som den gang var Eredivisie-rekorden.

Det er langt fra dagligdags at Barcelona taper 12 – 1. Det er heller ikke vanlig at det scores 7 mål av en spiller i løpet av en La Liga-kamp, men det skjedde 8. februar 1931. Athletic Bilbao var verter for Barcelona og det var i denne kampen Augustin Sauto Arana satte rekord for flest mål signert en spiller i en La Liga-kamp. Av Athletic Bilbaos 12 mål gjorde han 7 av dem. Barcelona har lenge vært et topplag i La Liga, og i 1952 var det deres tur til å sette rekord for flest mål av en enkeltspiller. I møtet mot Sporting Gijon som endte 9 – 0 til Barcelona scorte László Kubala 7 av dem, og med det deler han tittelen sammen med Augustin Sauto Arana.

8 mål – Jimmy McGrory og Johan Voskamp

Skotske Jimmy McGrory satte 14. januar 1928 en rekord som kanskje kommer til å stå i hundre år til. Jimmy spilte for Celtic i Division One og denne vinterdagen møtte de Dunfermline. Kampen endte med en overlegen 9-0-seier til Celtic og Jimmy McGrory satte ballen 8 ganger i nettet i løpet av kampen.

I nyere tid har det også vært en spiller som har hatt 8 nettkjenninger i løpet av en kamp. Beveger vi oss til Nederland finner vi kampen mellom Sparta Rotterdam og Almere City som ble spilt 20. august 2010. Etter fulltid ble stillingen 12 – 1 til Sparta Rotterdam og Johan Voskamp tok Eredivisie-rekorden fra Afonso Alves ved å score 8 av disse målene. Selv om Voskamp rakk å score 6 mål allerede i første omgang ble det aldri mer enn en enkelt hat-trick på Johan i kampen mot Almere City.

9 mål og trippel hat-trick – Robert ‘Bunny’ Bell

Robert Bunny Bell

Robert «Bunny» Bell avbildet med ballen han scoret trippel hattrick med. Foto: Planetprentoria.

Det er få spillere som har hatt 9 mål i løpet av en kamp. Det er heller ikke mange spillere som kan si de har en hat-trick, enda færre er det som kan si de har hatt en trippel hat-trick. Men, det kan Tranmere Rovers Robert ‘Bunny’ Bell. Robert Bell startet å spille for Carlton, men i 1930 ble han signert på Tranmere. Fem år senere var tiden inne for å sette en rekord som kommer til å stå lenge, nemlig Bunny Bells triple hat-trick mot Oldham Atletic. Kampen i Third Division North ble spilt 26. desember 1935 og endte 13 – 4 til Tranmere.

10 mål – Joe Payne

Joe Payne Luton Town

Her er Joe Payne avbildet tre uker etter at han scoret ti mål for Luton Town. Foto: Barratts/S&G and Barratts/EMPICS Sport

Det er kun en spillere som har notert 10 mål på en seriekamp i Europa så langt, og det er Joe Payne som spilte for Luton Town. 13. april 1936 møtte Luton Town Bristol Rovers i Third Division South og her endte det 12 – 0. Joe Payne fikk sin fotballkarriere delt i to av andre verdenskrig. Etter å ha spilt på Luton Town gikk han videre til Chelsea hvor han kun rakk å spille 36 kamper fra 1938 til 1946. Etter å avtjent militærtjenesten gikk han videre til West Ham. I 1937 spilte Joe Payne en kamp for det engelske landslaget og scorte 2 mål i kampen.

Den norske rekorden

I Norge har vi to spillere som begge har scoret 6 mål i en enkelt Tippeligakamp. Det er fotballegenden Odd Iversen som i kampen mellom Rosenborg og Vålerenga i 1968 scorte 6 av målene i kampen som endte 7 – 2 på Lerkendal. Odd Iversen er kjent som en av de mestscorende norske spillerne noensinne. På sine 225 Tippeligakamper scorte han 158 mål, noe som gir han et snitt på 0,7 mål pr kamp. Det gjør han til den nest farligste måljegeren i norsk fotballhistorie, kun slått av Per Kristoffersen som med 145 mål på 194 kamper har snitt på 0,75.

På 11. plass over mestscorende norske fotballspillere finner vi Jan Fuglset. På 209 kamper har han 109 scoringer. Den største bragden hans var i kampen mellom Molde og Strømsgodset i 1976. Da ordnet Jan Fuglset 6 – 0 seier til Molde på egenhånd! Med den kampen plasserte han seg på topp sammen med Odd Iversen som mestscorende spiller i en enkelt kamp på øverste nivå i Norge.

Rekorden i UEFA-turneringer

Sporting CP gjorde rent bord i UEFA Cupvinnercupen i 1964. Og det var spesielt en spiller som utmerket seg, nemlig Mascarenhas. Cupen startet sterkt for Sporting CP og Mascarenhas satte rekord for flest mål fra en enkelt spiller i en europeisk cup allerede i første runde. Kampen på hjemmebane mot APOEL FC endte 16 – 1, og med 6 scoringer signert Mascarenhas skrev han seg inn i historieboken. Sporting CPs vinnerform fortsatte og de vant hele cupen.

Verdensrekorden

Archie Thompson Australia

På 11. april 2001 spilte Australia – Amerikansk Samoa kvalikkamp for Fotball VM 2002. At det var stor forskjell mellom lagene var godt kjent, men at det skulle settes to verdensrekorder var det nok ikke mange som hadde satset penger på. Kampen endte 31 – 0 til Australia. Bare det er en verdensrekord for største seier i en internasjonal fotballkamp. Men, Archie Thompson sto for 13 av disse målene, det er også en verdensrekord for flest mål av en enkelt spiller i en internasjonal fotballkamp. Archie var ikke eneste målscorer på laget. På andreplass over målscorere i kampen finner vi David Zdrilic som med 8 mål også kunne skrive seg inn som historisk toppscorer. 8 mål er nemlig det nestmeste som er scoret av en enkelt spiller i en internasjonal kamp siden første verdenskrig.

Etter kampen ble det diskutert å introdusere innledende runder slik at man skulle unngå disse ubalanserte kampene igjen. Innledende runder ble for første gang introdusert i 2006 og dermed vil verdensrekorden til Archie Thompson kunne bli stående i lang tid.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler