Topp 10: De beste managerne noensinne

Det kreves helt spesielle evner for å lykkes som fotballmanager. Taktiske egenskaper, gode kommunikatorer som ser de enkelte spillerne og hele laget er bare litt av det som trengs. Andre ting er evne til å gjennomføre planene, vite når det må komme et bytte og hvem som er i form.

På vår liste over beste fotballmanagere vil du finne historiske stjerner, men også flere relativt unge managere som over tid kan komme seg videre opp på denne topp 10 listen.

10. Mircea Lucescu

Mircea Lucescu ledet Shakhtar donetsk fra 2004 til 2016 noe som endte med seier i samtlige rumenske titler. I 2009 endte det med UEFA Cupen. I europeisk sammenheng er nå Shakhtar Donetsk som et storlag å regne for. I 2011 spilte Shakhtar Donetsk seg til kvartfinalen i Champions League. Til sammen har Mircea Lucesu samlet sammen 12 ligatitler, 9 nasjonale cuper fra sin tid i Romania, Tyrkia og Ukraina. Lucescu hadde en kort tid i Zenit St Peterburg og er nå manager for Tyrkia.

9. Jürgen Klopp

Borussia Dortmund tok ligagullet i både 2011 og 2012 under Jürgen Klopps ledelse. I 2012 endte de også opp med å ta gullet i den tyske cupen. Hittil var det Bayern Munchen som hadde dominert tysk fotball, men det tok slutt med Klopp og Borussia. Snart ble de en europeisk størrelse. Han utviklet et lag som kom med raske motangrep, noe som kunne minne om Arsenal i deres bedre år. Dortmund vant 28 kamper på rad i 2012 og året etter klarte de å spille seg til Champions League finalen. For Liverpool har det hittil blitt full stopp i to cupfinaler som beste plasseringer.

8. Manuell Pellegrini

Jose Mourinho tok over Real Madrid etter at Pellegrini hadde samlet sammen 96 poeng den sesongen. Det er nok ikke hans største bragd. Han tok Villareal til 3. plass i La Liga 2005 og kom seg til Champions League semifinalen sesongen etter. Deretter endte Villareal på 2. plass foran Barcelona i 2008. Malaga klarte han å få opp på en 4. plass i ligaen og kom seg igjen til Champions League semifinalen i 2013. Sin første Premier League tittel tok han og Manchester City i 2013/14. I 2016 nårhan avsluttet sin tid hos City hadde han tatt to cuptitler til.

7. Marcello Lippi

Lippi ledet Juventus til 5 Serie A titler, 1 italiensk cup og Champions League i 1996. Med stort fokus på samhold og samarbeid var det ikke plass til egospill og det kunne nok gå på bekostning av å dyrke frem store talenter. Likvel vant han VM 2006 sammen med Italia. Langt dårligere gikk det i VM 2010, da Italia ble slått ut av gruppespillet.

6. Antonio Conte

Den tidligere fotballspilleren tilbringte mesteparten av spilletiden hos Juventus og spilte tilsammen 20 landslagskamper for Italia. Han hadde stor kapasitet som fotballspiller, og det er dette han froventer av spillerne han nå er manager for. Formasjonen er 5 – 3 – 2 og de setter tøffe krav til at spillerne må kunne tilpasse seg på banen i kamp. 2011/12 sesongen endte uten for Juventus og Conte noe som sikret dem Serie A gullet. Tittlene tok de også de to neste årene før Conte trente Italia til EM 2016. Her slo han ut Spania, men tapte i siste sekund for Tyskland på straffer. I 2016 gikk turen til Chelsea. Med 30 seiere i sin første sesong vant de Premier League. Conte er fortsatt ung i managersammenheng og vi skal ikke se bort i fra at han kan klatre på denne listen over de beste fotballmanagerne.

5. Diego Simeone

Argentineren Diego Simeone er kanskje en av de mest ettertraktede managerne som finnes i dag. Karrieren ble startet i Argentina hvor han rakk å ta to ligatitteler før han dro til Europa og Spania for å være manager på Atletico Madrid. Denne sesongen fikk han orden på Atletico og de kjempet seg til en 5. plass i La Liga. I 2012 ledet han Atletico Madrid til seier i Europa League. Første hele sesongen han gjennomførste som Atleticos manager tok de en storseier over Chelsea i Super Cupen, før de vant La Liga i 2013. En annen bragd kom året etter, når Atletico Madrid avsluttet sesongen foran både Barcelona og byrival Real Madrid. Noen riper, om det kan kalles det, har det likevel blitt for Simeone, nemlig tap for Real Madrid i Champions League finalene i 2014 og 2016.

4. Arsene Wenger

Wenger har holdt Arsenal på topp i engelsk fotball i to tiår og sikret dem 3 ligagull, 7 FA Cuper og Champions League finale i 2006. I de siste sesongene har ikke ting gått like godt, men han har flere bragder som er verdt å merke seg. I 2003/04 sesongen tok han Arsenal gjennom hele sesongen uten tap. Han har blitt kritisert for å satse mye på unge og nye spillere, det skjer ikke at han bruker store summer på kjente navn. Arsenal har han likevel gjort til et lag som mange holder som favoritt. Spillestilen er kjent for å ha god flyt og ha gode angrep.

3. Louis Van Gaal

Louis Van Gaal er ikke bare direkte når det gjelder spillestilen fotballagene hans har, han er også en som vet hvordan et lag skal disiplineres. Noen kaller han stolt og arrogant, men stilen hans har gitt han store suksesser som manager. Som manager for Ajax vant han UEFA Cup, 3 ligatitler og en nasjonal cup i 1993. I 1995 vant han sammen med Ajax Champions League. Før han gikk til Manchester United i 2014 førte han AZ Alkamar til nederlandsk ligaseier og tok landslaget til 3. plass i VM 2014. Hos Manchester gikk det dårlig, selv om han klarte å sikre seg FA Cup gullet.

2. Jose Mourhino

Mourhino er kjent for å lage fysisk sterke lag med sterkt forsvar. Jose Mourhino begynte opprinnelig som medisinsk lærer og det er tydeligvis kunnskap han har tatt med seg videre. Med erfaring hentet fra Bobby Robson og Louis Van Gaal har han fått en utrolig kunnskap som han også klarer å omgjøre til praktiske resultater. Med Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid vant han 8 ligatitteler og 4 cuper. Han førte Porto til UEFA Cupseier i 2003 og Champions League tittel i 2004. I 2010 tok han igjen Champions League seier, denne gang med Inter, før han i 2017 tok Europaligatittelen med Manchester United. Sin andre sesong hos Chelsea gav blandede resultater, men 2016/17 sesongen hos Man U har gått rett til Champions League.

1. Carlo Ancelotti

I 2014 ble Carlo Ancelotti den eneste aktive manageren som hadde vunnet Champions League tre ganger. Før Real Madrid vant i 2014 hadde han også vunnet i 2003 og 2007 når han var manager for Milan. Dette er langt fra de eneste tittlene han har vunnet. Han har samlet titler fra England, Italia, Spania og Frankrike for Chelsea, Milan, Real Madrid og Paris Saint-Germain. Til sammen har han vunnet hele 18 titler og er med det en av de mestvinnende managerne noen sinne. Like godt gikk det ikke i Bayern Munchen hvor han nylig fikk sparken. Årsaken til det skal ha vært at det ble problemer mellom han og noen av spillerne på Bayern Munchen.

Hans Nielsen

248 Artikler