Golden Boy vinnerne – Slik gikk det med de 15 siste vinnerne

Ronaldo Golden boy

Men å være best som ung garanterer ikke at nødvendigvis at karrieren som spiller på aller høyeste nivå er sikret. Se vår liste over de siste 15 vinnerne her.

2003: Rafael van der Vaart

Klubb: Ajax
Land: Nederland
Posisjon: Midtbane

Rafael van der Vaart ble tidlig i karrieren mest kjent for en disputt med Sveriges stjernespiller Zlatan Ibrahimovic. Den unge nederlenderen hevdet at Zlatan hadde skadet han med vilje i en landskamp, noe Zlatan benektet. «Om du anklager meg igjen kommer jeg til å brekke begge beina dine, og da kommer det til å være med vilje», la svensken til for sikkerhets skyld.

Her hjemme i Norge er han nok mest kjent for en lang og innholdsrik karriere med flere sesonger bak seg i Tottenham i Premier League, men også i Real Madrid og HSV. I dag spiller han i danske Esbjerg av alle steder, etter to heller mislykkede sesonger i Midtjylland. Grunnen til at han har havnet i Danmark er kjæresten Estavana Polman som spiller håndball for den danske klubben Team Esbjerg.

2004: Wayne Rooney

Klubb: Everton og Manchester United
Land: England
Posisjon: Angriper

Wayne Rooney trenger ikke store introduksjonen. Han forlot Everton, klubben han slo gjennom i som 16-åring, til fordel for Manchester United samme år som han vant Golden Boy-prisen. For 25,6 millioner pund ble han den gangen tidenes dyreste tenåring.

Siden har Rooney hatt en fantastisk karriere, først og fremst i Manchester United, der han har scoret mest mål i historien for de røde djevlene med sine 253 mål. Forrige sesong vendte han tilbake til Everton, men etter 10 mål og én sesong skiftet han i sommer til DC United i MLS.

2005: Lionel Messi

Klubb: Barcelona
Land: Argentina
Posisjon: Angriper

Om forrige vinners karriere er på hell er det vanskelig å si det samme om Messi. Fabregas

13 år etter at han vant Golden Goal-prisen er han fortsatt kanskje verdens beste fotballspiller. Han står så langt med åtte La Liga-titler, fire Champions League-titler og hele fem ganger har han vunnet Ballon d’Or.

Og vi kan nok forvente mye av han i flere år fremover enda, noe blant annet hattrick i åpningskampen mot PSV Eindhoven i denne sesongens Champions League er et greit bevis på.

2006: Cesc Fábregas

Klubb: Arsenal
Land: Spania
Posisjon: Midtbane

Fábregas forlot Barcelonas Ungdomsakademi bare 16 år gammel, til fordel for Arsenal. Der ble han en del av Wengers meget unge og talentfulle lag bestående av blant annet Samir Nasri, Abou Diaby, Alex Song og Theo Walcott.

I 2011 forlot han Arsenal til fordel for nettopp Barcelona, der han var i tre år før turen gikk tilbake til Chelsea. Der er han enda, og var en sentral spiller under Antonio Conte. Denne sesongen har vært preget av skader, og det er usikkert om han blir å se i den blå drakten også neste sesong.

2007: Sergio Agüero

Klubb: Atlético Madrid
Land: Argentina
Posisjon: Angriper

Agüero forlot Atlético til fordel for Manchester City tilbake i 2011, og har vært meget god for de lyseblå siden. Denne sesongen har han startet fantastisk, og argentineren er kanskje på toppen av sin karriere for øyeblikket. Har vunnet tre Premier League-titler og ble toppscorer i ligaen tilbake i 2014-15-sesongen.

2008: Anderson

Klubb: Manchester United
Nasjon: Brasil
Posisjon: Midtbane

Den kanskje mest skuffende personen på denne listen er Anderson, som var spådd en lysende karriere etter en meget god start på Manchester United-karrieren. Men karrieren skjøt aldri fart, dessverre mye takket være alt for mange skader.

Da David Moyes tok over klubben i 2013 var Andersons dager i Manchester United talte. Han ble lånt ut til Fiorentina i Serie A, og siden ble det en permanent overgang til Internacional i hjemlandet. I dag spiller 30 år gamle Anderson i Adana Demirspor i tyrkisk andredivisjon.

2009: Alexandre Pato

Klubb: AC Milan
Land: Brasil
Posisjon: Angriper

Alexander Pato scoret allerede i debuten sin for AC Milan etter å ha kommet til klubben som 18-åring fra Internacional i Brasil. Han ble en umiddelbar suksess i den italienske storklubben, og året etter ble han ansett som den beste spilleren under 21 år i verden.

Men skjebnen ville det annerledes, og spissen var ute med skader hele 14 ganger i løpet av sine fem år i Milan. Totalt gikk han glipp av 69 kamper, og det ble umulig å spille seg inn på laget igjen. Siden har han spilt i Corinthians i hjemlandet og i Chelsea og Villerreal i Europa uten særlig suksess. I dag spiller han i kineiske Tianjin Quanjian.

2010: Mario Balotelli

Klubb: Inter og Manchester City
Land: Italia
Posisjon: Angriper

For en berg og dalbane karrieren til Mario Balotelli har vært siden han slo gjennom i Inter. Samme år som han ble kåret til verdens beste unge spiller ble han solgt til Manchester City i England. Her glimtet han tidvis til, men prestasjonene kom for det meste i skyggen av kasting av dartpiler på ungdomsspillere og skyting av fyrverkeri i sitt eget hus.

To og et halvt år senere forlot han City til fordel for sin favorittklubb AC Milan, men heller ikke her ble han en suksess. Siden har han vært i Liverpool og nok en gang hos Milan på lån. I 2016 gikk han til Nice i Ligue 1, og har her på et vis fått fart på karrieren sin igjen. Etter flere år på sidelinjen fikk han i år prøve seg igjen på det Italienske landslaget, hvor han scoret i redebuten, men har i høst fått kritikk for å være overvektig og ute av form.

2011: Mario Götze

Klubb: Borussia Dortmund
Land: Tyskland
Posisjon: Midtbane

Mario Götze var med på oppturen til Borussia Dortmund på starten av dette tiåret, men dro til erkerivalene Bayern München i 2013 for 37 millioner Euro, noe som gjorde han til den dyreste tyske spilleren gjennom tidene den gang. Ett år senere avgjorde han VM-finalen for Tyskland mot Argentina i ekstraomgangene, og ting så lyst ut for tyskeren.

Men han fikk aldri sitt gjennombrudd i den tyske gigantklubben, og i 2016 dro han tilbake til Borussia Dortmund. Den første sesongen tilbake hos de gulkledde ble ødelagt av en metabolsk sykdom, mens forrige sesong gikk noe bedre. Denne sesongen har han for det meste startet på benken, og alt i alt kan man si at karrieren ikke har vært like fantastisk som man trodde den skulle bli for syv år siden.

2012: Isco

Klubb: Málaga
Land: Spania
Posisjon: Midtbane

Isco ble kåret til Golde Boy når han spilte for Málaga, en relativt liten klubb i denne sammenhangen. Året senere ble han solgt til Real Madrid, og resten er historie. Isco er i dag ansett som en av de absolutt beste midtbanespillerne i verden, og er et fast inventar på verdens beste klubblag.

2013: Paul Pogba

Klubb: Juventus
Land: Frankrike
Posisjon: Midtbane

Dro til Juventus fra Manchester United før han ble kåret til Golde Boy, men ble kjøpt tilbake av de røde djevlene for svimlende 105 millioner Euro i 2016, noe som gjorde han til den gang verdens dyreste spiller.

Har ikke helt slått til i de to første sesongene og har fått mye kritikk samtidig som det går rykter om at han og José Mourinho ikke går helt overens. Denne sesongen har han midlertidig prestert en god del bedre, men en overgang til Real Madrid eller Barcelona i løpet av ikke alt for lang tid ligger i kortene.

2014: Raheem Sterling

Klubb: Liverpool
Land: England
Posisjon: Midtbane

Raheem Sterling var sett på som det største talentet til Liverpool siden Michael Owen, men forlot klubben året etter han vant denne prisen til fordel for Manchester City. Det gjorde han selvsagt til en lite populær mann på Merseyside.

Det startet ikke så alt for bra i sin nye klubb, men forrige sesong ble det hele 18 mål og 11 assist, og man kan si at han endelig har fått sitt gjennombrudd i Premier League. Han er dog enda ikke helt på det nivået som ble forventet av han for et par sesonger siden.

2015: Anthony Martial

Klubb: Monaco og Manchester United
Land: Frankrike
Posisjon: Angriper

Når Martial ble kjøpt av Manchester United for tre år siden ble han den dyreste tenåringen i historien, og gjorde opp for det ved å score hele 17 mål i sin første sesong for klubben.

De to siste sesongene har han ikke vært like dominerende, og har vært mye inn og ut av laget til Mourinho. Han ble ryktet bort i sommer, men er fortsatt i klubben. Ikke se bort ifra at han får en ny vår et annet sted neste år, gutten er enda bare 22 år gammel.

2016: Renato Sanches

Klubb: Benfica og Bayern München
Land: Portugal
Posisjon: Midtbane

Allerede som 18-åring spilte Renato Sanches sentralt på midtbanen til Portugal i EM 2016, og var bidragsgivende til at portugiserne gikk helt til topps i turneringen. Og han imponerte såpass i Frankrike at Bayern München kjøpte han samme sommeren.

Men hans første sesong hos de tyske ligamesterne var alt annet enn vellykket. Her snakker vi ikke bare stagnasjon, han var rett og slett dårlig, og startet bare fire kamper og bidro ikke med et eneste assist eller mål. Forrige sesong var han på utlån i Swansea i Premier League, men bidro ikke med stort der heller, og er nå tilbake i Bayern München.

Det kan tyde på at han er på vei tilbake, og har i starten av denne sesongen startet flere kamper, og bidro blant annet med et flott mål mot gamleklubben Benfica i årets første Champions League-kamp.

2017: Kylian Mbappe

Klubb: Monaco og PSG
Land: Frankrike
Posisjon: Angriper

Vi har allerede nevnt den siste vinneren av prisen, og det er vel liten tvil om at den prisen var fortjent. Mbappe hadde en forrykende sesong i Monaco for to sesonger siden, og var også god i PSG forrige sesong.

Nå kommer han fra et meget godt VM der han ble verdensmester med Frankrike, og dette er nok bare starten på det som kommer til å bli en spiller som går inn i historiebøkene som en av de aller, aller beste. Eller?

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler