Oppsummering av VM i Russland 2018 – Med infografikk

Mange vil nok se tilbake på denne sommerens mesterskap og tenke på Kroatia. Landet med kun litt over fire millioner innbyggere imponerte alle, og kom seg helt til finalen i Moskva. De kjempet godt, men måtte til slutt se seg slått 4-2 av Frankrike, som ble verdensmestere for andre gang.

Dette var også det første verdensmesterskapet der VAR (Video Assistant Referee) ble tatt i bruk. Det er fortsatt veldig delte meninger om VAR, men det kan ikke være tvil om at det har gjort arbeidet med å ta riktige beslutninger i avgjørende situasjoner enklere for dommerne.

En annen ting som skiller seg ut med dette mesterskapet er antallet selvmål. Faktisk så vi en fordobling den tidligere rekorden for antall selvmål i et VM. Totalt ble det scoret 12 selvmål, mens den tidligere rekorden fra Frankrike-VM i 1998 var seks selvmål.

Foto: Yohei Osada/AFLO/Press Association Images

Arvtakeren til Messi og Ronaldo er funnet

Etter VM sitter nok mange med følelsen av at tronarvingen til verdensenerne Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er funnet. Kylian Mbappe har hatt et fantastisk mesterskap for Frankrike, og i en alder av kun 19 år er han allerede kronet som verdensmester. Han ble også den andre tenåringen i historien som har scoret i en VM-finale, kun Pelé har gjort det før han.

Han har virkelig potensialet til å bli en legende, og som en annen fransk legende sa: «Jeg har ikke sett noen løpe så raskt med en fotball siden kaptein Tsubasa» (en japansk tegneserie om fotball).

Fra seks år gammel gjetergutt til VMs beste spiller

Luka Modric vokste opp på den kroatiske landsbygden under og etter krigen på Balkan, og allerede som seksåring måtte han gjete familiens sauer alene i de kroatiske fjellene. Nå når VM er over kan han smukke seg med tittelen som VM 2018s beste spiller, og det meget fortjent.

Modrics VM var nært på komplett, til tross for at det dessverre ble tap i finalen. Hvordan den lille beskjedne kroaten behandler ballen er ikke annet en magisk å se på. Det er nok ikke mange som har store innvendinger, om man i dag sier at Modric er verdens beste midtbanespiller.

Flere nye VM-rekorder

Det er kanskje ikke den kjekkeste rekorden å ta med seg hjem, men Mario Mandzukic ble den første spilleren i historien til å score et selvmål i en VM-finale, men til hans forsvar var det veldig uflaks at ballen gikk via han og i mål til 1-0 på en dødball.

Det ble scoret rikelig med mål dette mesterskapet, og faktisk var det kun en eneste kamp som endte 0-0, det var gruppespillskampen mellom Danmark og Frankrike, der begge lagene uansett avanserte ved poengdeling.

Men i tillegg til å være ett av lagene i den eneste kampen som endte 0-0, var Frankrike også del av kampen med flest mål, kampen mot Argentina endte til slutt hele 4-2. Totalt ble det scoret 169 mål i sommer, noe som tilsvarer 2,64 mål per kamp.

Det mestscorende laget ble Belgia, der blant annet Romelu Lukaku, Kevin De bruyne og Eden Hazard bidro til at man havnet på hele 16 mål på de syv kampene landet spilte.

Få røde kort, til tross for mange straffespark

Det ble kun gitt fire røde kort under hele dette mesterskapet, langt færre enn det vanligvis blir gitt i et VM. Noe av grunnen til dette kan være at spillerne har hatt Var i bakhodet, og dermed ikke taklet like stygt som man vanligvis ser under en fotballkamp.

Men i motsetning til røde kort, ble det tildelt betydelig flere røde kort dette mesterskapet enn det har blitt gjort tidligere. Hele 29 straffespark ble tildelt, 22 av dem ble satt mens syv gikk utenfor eller ble reddet. Alle de tre tallene er nye rekorder for VM. Også dette har selvsagt med VAR å gjøre, da dommerne har fått muligheten til å se på kontroversielle situasjoner om igjen i etterkant.

Aldersrekord

Mange sier at alder bare er et tall, men i fotball betyr alder som regel veldig mye. Er man ung så betyr det at man mangler erfaring, er man gammel er det gjerne en del fysisk som mangler. Men av og til finner man unntak, og vi har allerede nevnt Kylian Mbappe, som med sine 19 år briljerte i VM og ble kåret til den beste unge spilleren.

Keepere er dog litt annerledes enn utespillere, da de ikke løper rundt på banen like mye kan de holde på lenger, og det er ikke like farlig når de mister fart og utholdenhet. Og det er Essam El Hadary et godt bevis på.

Med sine 45 år og 161 dager ble han nemlig den eldste spilleren i VMs historie da han startet i mål for Egypt mot Saudi Arabia. Kampen ble tapt 1-2, men El Hadary kan se seg fornøyd, da han blant annet reddet et straffespark i kampen.

VM 2018 – en liten oppsummering i tall og fakta:

Vi har laget en liten grafikk, der vi oppsummerer noen spennende tall fra sommerens mesterskap på en grafisk måte, hver så god!

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler