Til tross for sibirkulden som har lagt seg som en kald dyne over hele landet den siste tiden har den euforiske gledesrusen over tidenes OL enda ikke helt lagt seg. Selv ikke for oss fotballnerder i Fotballkanalen, så derfor har vi laget denne infografikken over antall OL-medaljer per nordiske land for å holde varmen i oss en stund til.
Tidenes vinter-OL
Som resten av den norske befolkning har vekkerklokkene hos oss i Fotballkanalen vært innstilt på tider av døgnet man kun har dem innstilt på når man skal på charterferie med familien i sommerferien.
Spesielt ille har det vært med sene Champions League- og Europa League-kamper i midtukene og spennende curlingkamper med de norske curlinggutta og buksene deres bare få timer senere. Dessverre var nysgjerrigheten om hvilke bukser de hadde på seg den største spenningen curlinggutta ga oss i disse olympiske lekene.
Uansett er buksene en del av nok et uforglemmelig vinter-OL for Norge sin del, kanskje det mest uforglemmelige av dem alle. Rekord etter rekord ble slått, og vi endte opp som tidenes medaljefanger med våre 39 medaljer, to mer enn USA som hadde den forrige rekorden fra Vancouver-OL i 2010.
Tangerte Canadas gullrekord
Men antall medaljer totalt sett var ikke den eneste rekorden Norge sikret seg i Sør-Korea februar 2018. For selv om medaljer er vel og bra er det til slutt alltid vinnerne og gullet som teller mest og som blir husket best.
Og Vancouver var også stedet den tidligere gullrekorden ble satt, av vertsnasjonen Canada i 2010. Med sine 14 gull tronet Canada alene på topp med rekorden på antall gullmedaljer i ett OL. Det var helt til Marit Bjørgen seilte alene over målstreken på kvinnenes tremil i PyeongChang-Ols siste dag.
Med det gullet og de resterende 38 medaljene tatt tidligere i mesterskapet sørget Bjørgen for at det ikke behøvdes målfoto engang for å konkludere at Norge hadde gjort tidenes beste OL, av noen nasjon. Canada på sin side kapret totalt 26 medaljer i Vancouver for åtte år siden.
I tillegg tok hun sin femtende olympiske medalje og ble i løpet av de olympiske lekene dette året tidenes vinter olympier. Nå har hun to mer enn Ole Einar Bjørndalen som hadde rekorden tidligere, og tre mer enn Bjørn Dæhlie som er nummer tre på den prestisjetunge listen.
Infografikk:
De nordiske landene rangert etter antall olympiske medaljer
1. Sverige
- 158 medaljer i Vinter-OL
- 494 medaljer i sommer-OL
Sverige tar en ganske klar «seier» blant de nordiske landene når det kommer til totalt antall medaljer sikret gjennom tidene både i vinter- og sommer-OL med sine 652 medaljer totalt.
Med nesten dobbelt så mange innbyggere som noe annet nordisk land er det ikke en stor overraskelse, men for noen er det gjerne litt oppsiktsvekkende at Sverige er en såpass mye større Sommer-OL-nasjon enn nabolandene.
Grenen Sverige har tatt flest medaljer i er bryting, totalt 86 medaljer fordelt på 28 gull, 27 sølv og 31 bronse. Flest gull har våre naboer tatt i langrenn med 31 og 80 medaljer totalt. Andre idretter Sverige historisk har gjort det godt i er friidrett, hestesport og skytesport.
2. Norge
- 368 medaljer i vinter-OL
- 152 medaljer i sommer-OL
Takket være det faktum at vi er historiens beste vinter-OL-nasjon tar Norge en sterk andreplass på denne rangeringen som ikke har annet formål enn å gi heder og ære, først og fremst til oss selv.
Men man skal ikke kimse av Norge som et land å regne med i sommer-OL også, hvert fall ikke om man ser på medaljer per capita, eller per million innbyggere. Det skal vi se mer på lenger ned i artikkelen.
Totalt sett har vi også tatt flere medaljer i sommerversjonen av OL enn store nasjoner som Spania, Hellas, Brasil, Argentina og Tyrkia. Det er spesielt i seiling og skyting Norge har sanket medaljer om sommeren, men også friidrett og roing og padling.
3. Finland
- 167 medaljer i vinter-OL
- 303 medaljer i sommer-OL
Finland blir ofte sett på som en vinteridrettsnasjon, men har faktisk tatt et imponerende antall medaljer i sommer-OL. Det er først og fremst i friidrett og olympiske leker i første halvdel av det forrige århundret Finlands medaljer har blitt vunnet. I blant annet Paris-OL i 1924 ble Finland andre beste nasjon på medaljestatistikken.
Så med sine beskjedne seks medaljer i årets leker og en fattig bronse i Rio-OL kan man kanskje si at finnene lever på gamle bragder. Utenom friidrett har finnene historisk vært gode i bryting, gymnastikk og langrenn, men også i skøyting og skihopp.
4. Danmark
- 1 medalje i vinter-OL
- 194 medaljer i sommer-OL
Danmark og deres forhold til vinteridrett er noe for både historikere, sosiologer og idrettspsykologer å gi et utfyllende svar på. Men det er et faktum at Danmark og dansker i svært liten grad kan relatere til vintersport. Til tross for sin plassering på kartet, omgitt av store vinteridrettsnasjoner som Sverige, Norge, Tyskland og Nederland. I februar i år feiret danskene 20-årsjubileet for når de nok sin eneste medalje i vinter-OL, sølv i curling for kvinner i Nagano-OL i 1998.
Mye av forklaringen ligger selvsagt i Danmarks geografi og topografi, eller mangel på sådan. Men også Danmark kan ha lengre perioder med både snø og kulde om vinteren. Og ser man på et sammenlignbart land som Nederland så hanker de inn medaljer OL etter OL, for det meste i skøyting.
Her tror vi det er best at de ovenfor nevnte spesialister konkluderer, men vi enkle fotballinteresserte her på huset tenker at det har noe med tradisjoner, kultur og interesser å gjøre at nederlenderne har likt og fortsatt liker å knyte på seg skøytene.
Men i sommer-OL har våre livsglade naboer i sør mer å juble for, og i Rio de Janeiro for to år siden hadde de sitt beste OL siden London 1948 da de tok 15 medaljer, inkludert to gull. Seiling, sykling og roing er de idrettene Danmark har gjort det best i.
5. Island
- 0 medaljer i vinter-OL
- 4 medaljer i sommer-OL
Island er kjent for å prestere langt over evne i sporter som håndball og fotball, sistnevnte spesielt nå i de seneste år. Men til tross for å være et av verdens nordligste land med vinter over halve året har Island aldri virkelig fått teken på vinteridrett.
De har hatt utøvere med i hele 18 vinter-OL, men har så langt ikke tatt med seg edelt metall hjem til sagaøyen. I sommer-OL derimot har det blitt fire medaljer, to sølv og to bronse. Den siste kom i Beijing for ti år siden da mennenes håndballandslag tok en sterk andreplass.
Medaljer per million innbyggere:
Norge, 5,3 millioner innbyggere
Vinter-OL: 69
Sommer-OL: 28
Totalt: 98
Finland, 5,5 millioner innbyggere:
Vinter-OL: 30
Sommer-OL: 55
Totalt: 85
Sverige, 10,1 millioner innbyggere:
Vinter-OL: 16
Sommer-OL: 48
Totalt: 65
Danmark, 5,7 millioner innbygger:
Vinter-OL: 0,17
Sommer-OL: 34
Totalt: 34
Island, 0,35 millioner innbyggere
Vinter-OL: —
Sommer-OL: 11
Totalt: 11
Oppsummering:
Vi i fotballkanalen gleder oss enormt til fotball-VM i Russland i sommer, samtidig som det smerter like mye hver gang Norge ikke deltar i et mesterskap. Og det føles selvsagt litt vemodig og tomt at det neste store idrettsarrangementet kommer til å foregå uten Norges deltakelse.
Så nå har vi denne artikkelen å vise til når danskene og svenskene i sommer ettertrykkelig lar oss vite at de er med i det gode fotballselskap og ikke vi. Vi er i det minste den klart beste nasjonen i vinter-OL av de nordiske landene. Og regner man om til medaljer per innbygger, eller per million innbyggere rettere sagt, så er vi best i både sommer- og vinter-OL.
Island skal vi spare for spydighetene, de unner vi alt godt i sommerens mesterskap. Og Finland? Nei de er jo i samme båt som oss.
Følg Fotballkanalen på Twitter, Facebook for å få de seneste nyheter fra norsk og internasjonal fotball (og litt OL i ny og ne). Vi avslutter med dette bildet av noen lekre norske curling-bukser, se på de buksene da!
Eivind Myhre
Forfatter
Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.
1487 Artikler