London i Premier League: Klubber, historie og rivalisering

London klubber i Premier League

Som den desidert største byen og det mest folkerike område i England er det ikke rart at det er en såpass stor tetthet av Premier League-klubber i London. For øyeblikket er det seks klubber som kjemper om å være best i byen, med tre av dem som de klart største.

Det er selvsagt Chelsea, Tottenham og Arsenal, som alle regnes som de «seks store» i Premier League, og har alle de seneste årene kjempet om både Premier League-tittelen og andre store engelske og europeiske titler.

London klubbene i Premier League

Fotball i London – Historien

Fotball er den desidert største og mest populære sporten i verden, også i England, sportens fødeland. Likedan er det i London, og denne sesongen er det totalt elleve klubber fra London som spiller i det profesjonelle ligasystemet i England, og altså seks av dem i Premier League. Og til tross for at mennesker flyr til byen fra hele verden, og det er mer populært enn noen gang å se fotball i London, skal man langt tilbake i historien for å finne starten på eventyret.

Vi må spole helt tilbake til 1100-tallet for å finne de første nedskrevne beskrivelsene av «lek med ball» hos den yngre garde i London, og på 1500-tallet kan man finne ordet «fotball» nedskrevet for første gang i byen. Men det var først i 1863 at fotballen ble organisert, og FA (The Football Association), verdens eldste fotballorganisasjon, ble dannet av londoneren Ebenezer Cobb Morley. Han skrev ned de første moderne reglene, da det ikke fantes noen universelle regler for spillet før dette.

Alle de første 12 medlemsklubbene i FA var fra London, men det finnes ikke mange av dem igjen. Fulham er den eldste av London-klubbene som fortsatt spiller profesjonelt, grunnlagt helt tilbake i 1879. Men den klubben fra Englands hovedstad som først startet å spille profesjonelt var Royal Arsenal, i 1891. Royal Arsenal holder fortsatt på og er i dag Londons mest suksessfulle klubb, bedre kjent som Arsenal Football Club.

Utenom Arsenal har London-klubbene sjelden vært dominerende i den engelske fotballen, i motsetning til klubbene fra Nordvest-England. Men Arsenals erkerivaler i Nord-London, Tottenham, har også i store deler av etterkrigstiden blitt regnet som en av de «fem store» i Engelsk fotball, sammen med Arsenal, Liverpool, Manchester United og Everton.

Det var før 1996/97-sesongen, da Chelsea for alvor meldte seg på i kampen om å være best i byen. Etter noen magre Tottenham-år på starten av 2000-tallet er nå alle de tre klubbene blant de seks store. De siste 15 sesongene har de tre klubbene havnet blant topp seks alle sesongene utenom fire anledninger (Tottenham med en 8. og 11. plass, Chelsea med en 10. plass og Arsenal med en 8. plass).

Premier League-klubbene i London:

Arsenal

Emirates London Arsenal

Emirates stadion sto ferdig i 2006.

Arsenal er som nevnt ovenfor den historisk desidert største klubben fra Englands hovedstad, og «The Gunners» har en rik historie som startet allerede i 1886.

Klubben kan smukke seg med flere rekorder enn å være den mest suksessfulle. I 1930/31-sesongen ble de den første London-klubben som vant den øverste divisjonen i England, og i 1997/98 ble de den første London-klubben til å vinne Premier League. Arsenal er også den eneste klubben som har gått en hel Premier League-sesong uten å tape, og har rekorden for flest FA-cuptitler, 14 totalt.

I 2006 flyttet Arsenal til sin nye storstue Emirates stadion, som ligger i samme område som Highbury, stadionet som klubben hadde holdt til i helt siden 1913. Emirates stadion er en av de de største i England og har en kapasitet på nesten 60.000 tilskuere.

Chelsea

Stamford Bridge Chelsea

Stamford Bridge er et av de mest klassiske stadionene i Premier League, men det finnes planer om å oppgradere innen få år.

Chelseas historie strekker seg tilbake til 1905, da klubben ble grunnlagt på Stamford Bridge, som den gang var en vanlig sportsarena. Planen var egentlig at stadionet skulle leies ut til Fulham, men når de avslo bestemte eieren av stadionet Gus Mears, å grunnlegge sin egen fotballklubb, og ga den navnet til bydelen ved siden av, Chelsea.

Klubben rykket opp til første divisjon allerede i sin andre sesong, og ti år senere spilte de sin første FA-cupfinale, som de tapte mot Sheffield United. Til tross for at klubben tiltrakk seg både mye publikum og store navn lot suksessen vente på seg til etterkrigstiden. I 1951 vant klubben sin første store tittel da de gikk til topps i ligaen, og siden har det blitt regelmessig troféplukking for de blå fra Sørvest-London.

Men det var først på slutten av 90-tallet at suksessene kom mer regelmessig, og da spesielt etter at russeren Roman Abramovich kjøpte klubben i 2003. Siden Ruud Gullit tok over som trener i 1996 har klubben blitt ansett som en av de største i både England og London, og i 2013 ble Chelsea den første London-klubben til å vinne Champions League, da de vant finalen mot Bayern München, i München.

Stamford Bridge er fortsatt klubbens hjemmebane, og med nylige planer om renovering lagt frem kommer trolig stadionet til å være klubbens hjem i overskuelig fremtid.

Crystal Palace

Crystal Palace Selhurst Park Premier League London

Selhurst Park er et av de minste stadionene i Premier League.

Crystal Palace er Londons sydligste Premier League-klubb, og ble grunnlagt samme år som Chelsea, i 1905. Crystal Palace var opprinnelig et messesenter, og hadde i flere år før opprettelsen av klubben arrangert finalen i FA-cupen. Det var eierne av messesenteret som så på muligheten for å bruke arenaen til fotball også utenom den ene gangen i året det var FA-cupfinale, og dermed ble Crystal Palace Football Club en virkelighet. Kun ti år etter opprettelsen måtte klubben flytte, og har siden 1915 spilt på sin nåværende arena Selhurst Park, som er kjent for å være en av de mest historiske og klassiske engelske fotballarenaene.

Crystal Palace søkte seg inn i fotballigaen sammen med Chelsea det året klubbene ble opprettet, men det var kun sistnevnte som fikk plass. Klubben oppholdt seg dermed i de lavere divisjonene i mange år, og det er først fra 60-tallet og frem til i dag at klubben har vært en gjenganger i de to øverste divisjonene. Suksessen har latt vente på seg, og en tredjeplass i den øverste divisjonen samt to tap i FA-cupen er de største prestasjonene til dags dato.

Klubben gikk nesten konkurs tilbake i 2010, men siden den gang har klubben fått nye eiere, stabilisert seg i Premier League, og bygget seg opp til å bli en av de rikeste fotballklubbene i England.

Fulham

Craven Cottage Fulham London Premier League

Craven Cottage bærer preg av å være et av de eldste stadionene i Premier League, men det har utvilsomt sin sjarm.

Den eldste klubben fra London som fortsatt spiller profesjonelt er som nevnt Fulham. Klubben spilte på hele 10 forskjellige steder før man i 1896 fant et permanent hjem ved bredden til Themsen. Og i dag, 122 år senere, er klubben fortsatt å finne på Craven Cottage, i bydelen med samme navn som klubben.

Det var ikke før på slutten av 50-tallet, etter tiår i de lavere divisjonene i England, at Fulham rykket opp til øverste nivå. Klubben holdt seg der omtrent i ti år, før det ble flere nedrykk helt ned til fjerde nivå i 1994. i 2001 var klubben å finne for første gang i Premier League, og etter nedrykket i 2019 er Fulham denne sesongen igjen å finne på Englands øverste nivå.

Det har aldri blitt store engelske titler på klubben fra Vest-London, men det har blitt sølv både i FA-cupen i 1975 og i Europa League så sent som i 2010. I 2002 gikk Fulham helt til topps i den nå pensjonerte UEFA-turneringen Intertoto cup.

Tottenham Hotspur

Tottenham stadion ny London Premier League

Nye Tottenham stadion er under ferdigstillelse når denne artikkelen er publisert.

Fra sin plassering nord i London har Tottenham i løpet av fotballens historie bygget seg opp som en av de aller mest ikoniske klubbene i England. Klubben kom tidlig med i det profesjonelle ligasystemet, og etter en del opp og ned i mellomkrigstiden har Tottenham etter andre verdenskrig har klubben kun vært nede på nivå to ved en kort anledning i 1978.

Titler har det også blitt på de hvite og blå, men man må helt tilbake til 1961 for å finne den siste av totalt to ligatitler. Åtte ganger har de gått til topps i FA-cupen, sist i 1991, mens man i 2008 hentet den siste av totalt fire ligacup-titler. Tre ganger har Spurs gått helt til topps i europeiske cuper, to ganger i UEFA-cupen/Europa League og én gang i Cupvinnercupen.

White Hart Line har vært Tottenhams hjem siden 1899, men etter én og en halv sesong på Wembley flyttet klubben inn på sitt nye stadion, som foreløpig har navnet Tottenham Hotspur stadion, før forrige sesong. Det nye stadionet har en kapasitet på over 60.000 tilskuere, og er bygget delvis på tomten til nå historiske White Hart Line.

West Ham United

London stadion West Ham Premier League

West Hams nye storstue, London stadion.

Siste klubb ut er West Ham United, som i 1895 ble grunnlagt som Thames Ironworks FC av arbeiderne på Thames Ironworks and Shipbuilding Company, det siste skipsverftet på Themsen. Klubben spilte i mange år som amatører, og vant lokale turneringer som West Ham Charity Cup og Londonligaen.

I 1900 ble klubben relansert som West Ham United, men man måtte vente hele 23 år før man klarte å rykke opp til øverste og gjeveste nivå. Det ble nedrykk igjen omtrent ti år senere, og man måtte vente helt til 1958 før man igjen var å se på øverste nivå. Siden den gang har klubben vært nede på andre nivå ved fire korte anledninger.

Storhetsperioden var utvilsomt på 60-tallet, da klubben vant både serien, FA-cupen og FA Charity Shield, i tillegg til den europeiske Cupvinnercupen. Men West Ham har også blitt FA-cupmestre ved to andre anledninger, i 1975 og i 1980. Det er med andre ord en god stund siden sist West Ham var et lag virkelig å regne med i England, men i London er den en av klubbene med desidert flest sesonger på øverste nivå.

West Ham begynte å spille på Boleyn Ground i Upton park allerede i 1904, men flyttet til en nyrenovert Olympiastadion før 2016/17-sesongen, klar for en ny storhetstid. Stadionet tar hele 57.000 mennesker, en god del flere enn de 35.000 menneskene Upton Park tok. Flyttingen er en del av en storstilt satsing fra London-klubben, der målet er å utfordre de tre store om å være den beste klubben i London. Navnet «London stadion» er kanskje en liten indikasjon på det.

Rivaloppgjør i London

Alexander Sørloth Crystal Palace

Alexander Sørloth er for øyeblikket én av to norske spillere som spiller i en London-klubb i Premier League.

Nord-London-derbyet

Det utvilsomt største og mest tradisjonsrike lokaloppgjøret blant dagens PL-klubber i London er møtene mellom Arsenal og Tottenham nord i London. Arsenal holdt opprinnelig ikke til i området, men flyttet til Highbury i 1913. Når Arsenal rykket opp til første divisjon i 1919, noe som første til at de to klubbene som holder til kun 6 kilometer fra hverandre spilte i samme divisjon, tok rivaliseringen for alvor fart. Siden har de to klubbene spilt 200 kamper mot hverandre, og det er alltid en spesiell atmosfære når det skal avgjøres hvem som er det beste laget nord i Englands største by.

Arsenal ledet statistikkene med sine 82 seire mot Tottenhams 66, men det er Tottenham som har matchballen i rivaleriet nå for tiden, for fire sesonger siden endte Spurs over Arsenal på tabellen for første gang siden 1995. Og det var nettopp mot Arsenal at Tottenham sikret at rivalene havnet bak dem på tabellen, når Tottenham vant 2-0 hjemme på White Hart Line i slutten av april.

Andre London-derby

Chelsea har tradisjonelt sett hatt Vest-London-derbyer med Brentford, Fulham og Queen Park Rangers, i tillegg til et rivaleri med Millwall som er mer knyttet til hooligansmiljøene i de to klubbene. Men grunnet klubbens enorme suksess de senere årene i kombinasjon med at de andre klubbene har befunnet seg nedover i divisjonsnivået har rivaleriet dreiet mer nordøstover mot Arsenal og Tottenham. Det er stor interesse og ekstra intensitet når disse tre lagene møtes, da det ofte står om plasseringer høyt på Premier League-tabellen eller avgjørende cupkamper, og selvsagt om å være best i London.

Det kanskje mest intense London-derbyet

Om du noen gang har sett filmen Green Street Hooligans, så vet du at Millwall og West Ham er to klubber som virkelig hater hverandre. Begge klubbene er kjent for sine hooligans, og på 60 og 70-tallet ble de begge infiltrert av kriminelle miljøer. Rivaleriet handlet i starten om mer enn bare fotball, da klubbenes supportere også var havnearbeidere på hver sin side av elven Thames, og konkurrerte om de samme jobbene.

I senere tid er West Ham den av de to klubbene som har klart seg best, og er som regel å se i Englands øverste divisjon. Dermed er det ikke like ofte disse klubbene møtes, men når de først gjør så blir det intenst. For eksempel ble en Millwall-supporter stukket med kniv og over 20 andre såret da klubbene møttes i andre runde av ligacupen i 2009. West Ham vant for øvrig kampen 3-1 etter ekstraomganger.

Årets sesong

Årets Premier League-sesong sparkes i gang litt senere enn vanlig, i midten av september, og det er knyttet forventninger til alle London-klubbene fra både supportere og ellers. Chelsea er i gang med sin andre sesong med Frank Lampard bak roret, sammen med flere spennede signeringer. Arsenal er fortsatt litt inne i ukjente farvann i post-Wenger-æraen, med Mikel Arteta sin første sesongstart med klubben. West Ham har roet seg på overgangsmarkedet etter noen rare overgangsvinduer de siste årene. Fulham er oppe i Premier League etter bare én sesong nede i Championship. Crystal Palace har beholdt de fleste stjernene sine, i likhet med Tottenham, som har beholdt så og si hele laget og er klar for sin første hele sesong med Jose Mourinho bak spakene.

Det er nok knyttet størst forventninger til Chelsea av London-klubbene denne sesongen. De er trolig de eneste fra hovedstaden som kan utfordre Liverpool og Manchester City, men det er selvsagt alltid forventet at også Arsenal og Spurs skal havne blant de seks beste. West Ham, Crystal Palace og Fulham er det knyttet mildere forventninger til, og alle de tre klubbene må trolig belage seg på å kjempe på nedre halvdel det kommende året.

Nordmenn i London-klubbene

Norge har hatt mange store spillere i flere av klubbene fra London. Tenk bare på Erik Thorstvedt og Steffen Iversen i Tottenham, Tore Andre Flo og Erland Johnsen i Chelsea og Brede Hangeland i Fulham. Og mange flere er det.

Denne sesongen er det bare én norsk spiller i London. Stefan Johansen var en sentral mann da Fulham rykket opp fra Championship for tre sesonger siden, og er fortsatt i stallen. Han slet med spilletid i det første året klubben var i Premier League, og ble etterhvert lånt ut av klubben. Forrige sesong var han tilbake, og spilte til tider mye fotball i Championship. Men det er ryktet at han kan være på vei ut dørene, og at det dermed blir nok en sesong uten norske spillere i de seks London-klubbene.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler