Det finnes tusenvis av fotballstadioner rundt om i verden, alt fra miniputt stadioner med bare noen ståplasser langs ene langsiden, til enorme komplekser som tar sekssifret antall tilskuere. De fleste ser dog nokså lik ut, og for en utrent øye som ikke er så interessert i fotball er det nok vanskelig å skille de fleste fra hverandre.
Men noen stadioner skiller seg ut, og det er de vi skal se på her. For i en fotballverden der flere og flere stadioner blir likere og likere, blir det desto viktigere å sette pris på de rare, de kule og de merkverdige stadionene. Stadioner som folk besøker for å oppleve og se selve stadion minst like mye som for å oppleve fotballen som blir spilt på matten i midten.
Spiller du Fantasy Premier League? Vi publiserer vårt drømmelag for hver runde dagen før hver deadline.
Vi har plukket ut de 24 stadionene rundt om i verden vi synes er de absolutt feteste, og som er vell verdt et besøk. Flere av dem er stadioner som virkelig begynner å dra på årene, mens noen er noe så uvanlig som flunkende nye stadioner som faktisk skiller seg ut i mengden.
Julekalender – De 24 kuleste stadionene i verden
Luke 1 – La Bombonera
Klubb: Boca Juniors
By: Buenos Aires, Argentina
Kapasitet: 54 000
Åpnet: 1940
Vi starter med en stadion som er aktuell om dagen, den gamle hjemmebanen til nylig avdødde Diego Armando Maradona. Det offisielle navnet er Alberto J. Armando stadion, oppkalt etter en tidligere langtsittende president i klubben. Stadionet er 80 år gammelt i år, og er kjent verden over for sin fantastiske atmosfære, og ikke minst sin ene mildt sagt spesielle langside, som er avbildet.
Årsaken til den nærmest vertikale langsiden er rett og slett plassmangel i La Bocas dockland-distrikt. Det var ikke plass til å bygge en tradisjonell tribune, så her er VIP-boksene plassert oppå hverandre, nærmest som i en vanlig bygning. Her finner man også avdødde Maradona sin private losje.
Den tredje tribunedelen på resten av stadion er også kjent for å være en av de bratteste i verden, så her gjelder det å ikke ha høydeskrekk om man har vært så heldig å ha klart å få tak i en billett.
Luke 2 – Pancho Aréna
Klubb: Puskás Akadémia FC
By: Felcsút, Ungarn
Kapasitet: 3 816
Åpnet: 2014
Bak luke nummer to gjemmer det seg en meget spesiell liten stadion, som befinner seg i Ungarn. Pancho Arena skiller seg ut blant alle andre stadioner først og fremst på grunn av sin fantastiske takkonstruksjon i massiv tre, som får stadion nærmest til å se ut som en katedral, heller enn en fotballstadion.
«Pancho» var kallenavnet til Ferenc Puskás når han spilte i Real Madrid, og både stadionet og akademiet er oppkalt etter den største ungarske spilleren gjennom tidene.
Men stadionet ble ikke bygget uten kontroverser. Det ble bygget i tilknytning til Puskas-akademiet, som tilfeldigvis er plassert i samme lille landsby med 1700 innbyggere som Ungarns fotballgale president vokste opp, og hvor han har sitt sommerhus.
Stadionet blir til daglig brukt av den ungarske NB 1-laget Puskás Akadémia, og ikke minst selve akademiet, som er et gratis tilbud til landets største talenter, og som har oppfostret flere elitespillere de seneste årene.
Luke 3 – Arena Kombëtare
Klubb: Albanske landslaget
By: Tirana, Albania
Kapasitet: 22 500
Åpnet: 2019
I luke nummer tre finner vi et nærmest flunkende nytt stadion, Arena Kombëtare i Tirana, offisielt kalt Air Albania Stadium. Stadionet er albansk fotballs nye flaggskip, og er i våres øyne en perle av et stadion, plassert i hjertet av Albanias hovedstad, like ved kongresspalasset. Stadion ble bygget da ingen av Albanias daværende stadioner møtte UEFAs nye strenge stadionkrav.
Den albanske staten var med på både planleggingen og finansieringen av stadion, noe som forklarer stadionets sentrale plassering i Tirana. Arkitekturen er også nasjonalinspirert, der fasaden skal forestille Albanias grenser, med åtte rektangulære sider, der ingen er helt rett. Fasaden er også dekket av røde og sorte metallplater, inspirert av Albanias flagg.
Ene langsiden er dedikert VIP-plasser, men er dominert av et kjøpesenter og et Marriott-hotell som er tilknyttet stadion. Langsiden inneholder også et 112 meter høyt tårn (omtrent samme høyde som Oslo Plaza), som er bygget i samme stil som stadionet, og med samme fasade.
Et unikt nytt stadion som fører albansk fotball inn i det nåværende århundre, og et av de flotteste nasjonalstadionene vi vet om.
Luke 4 – Estadio Mestalla
Klubb: Valencia CF
By: Valencia, Spania
Kapasitet: 48 600
Åpnet: 1923
Estadio Mestalla i Valencia er så spanskt som et stadion kan bli. Bygget i samme stil som uttallige andre store spanske stadioner, med ovale bratte tribuner uten tak, bortsett fra på den ene langsiden, og store spiraltrapper på utsiden. Men selv om stadionet er ganske så klassisk spansk, skiller det seg samtidig ut.
Det er noe med de ekstremt bratte tribunene, fargene, den store truende flaggermusen, historien, og den sentrale plasseringen midt i hjerte av Valencia på Spanias østkyst. Bygget i 1923 er Mestalla nå også det eldste stadionet i La Liga.
Men stadionet lever dessverre på lånt tid, for én gang i ikke alt for nær fremtid står Nou Mestalla, «nye Mestalla» ferdig. Faktisk står det halvferdig allerede, noe det har gjort siden 2009, da byggingen stoppet på grunn av finansielle problemer. Klubben har så smått prøvd å få igang prosjektet igjen de seneste årene, og det ser nå ut til at Mestalla vil bli erstattet av et nytt 54 000-seters stadion i løpet av de neste årene. De originale planene for Nou Mestalla var dog 80 000 seter og ferdigstillelse før 2009/10-sesongen.
Luke 5 – San Siro/Stadio Giuseppe Meazza
Klubb: AC Milan og Internazionale
By: Milano, Italia
Kapasitet: 76 923
Åpnet: 1926
Vi hopper rett videre til en annen tradisjonsrik europeisk stadion, og kanskje den mest kjente av dem alle sammen, nemlig selveste San Siro. Vi hadde tenkt å spare denne til litt senere i advent, men klarte simpelthen ikke å vente lenger. For dette er trolig, i våre øyne, det kuleste og mest ikoniske stadionet i fotballverden.
Det originale navnet på stadionet var San Siro, men man byttet i 1980 navnet til Stadio Giuseppe Meazza, etter Inter- og Italia-legenden Giuseppe Meazza. Stadionet er eid av kommunen i Milan, og er hjemmebane til både Milan og Inter. San Siro-navnet er vanligt å bruke i forbindelse med Milan, mens man bruker Stadio Giuseppe Meazza når det er snakk om Inter.
Stadionet har vært brukt i hele to VM (1934 og 1990), ett EM (1980), fire Champions League-finaler (1965, 1970, 2001 og 2016) og skal også vært vertskap for åpningsseremonien i vinter-OL i 2026, som blir holdt i Milan og Cortina d’Ampezzo.
Også San Siro skal etterhvert erstattes av et nytt stadion, som skal bygges like ved siden av det nåværende. De to klubbene ønsket i 2019 at «Nuovo Stadio Milano» skulle stå ferdig i 2022, men kommunen har avgjort at San Siro blir stående til hvertfall etter OL i 2026.
Luke 6 – Stade Vélodrome
Klubb: Olympique Marseille
By: Marseille, Frankrike
Kapasitet: 67 394
Åpnet: 1937
Stade Vélodrome i Marseille er åsted for et av de største fotballøyeblikkene i norsk historie. Vi snakker selvsagt om 23. juni i 1998, da Norge slo Brasil, og dermed sikret seg avansement til utslagsrundene i Verdensmesterskapet.
Den gangen var stadionet helt åpent, med de fire enorme buede tribunene, og hadde en kapasitet på oppunder 60 000 mennesker. Det er lite nedbør på den franske solkysten, men man kan tenke seg at sterk sol har vært et irritasjonsmoment før man valgte å bygge tak over.
Det gjorde man når Frankrike ble tildelt EM i 2016, og i 2014 sto den enorme takkonstruksjonen ferdig, sammen med en liten oppgradering i kapasiteten.
Navnet Stade Velodrome har en veldig logisk forklaring, da stadion i sin tidlige historie også ble brukt til sykkelkonkurranser.
Luke 7 – Stadion Maksimir
Klubb: Dinamo Zagreb og det kroatiske landslaget
By: Zagreb, Kroatia
Kapasitet: 35 123
Åpnet: 1912
Ja, hvor skal man begynne? Stadion Maksimir er et, la oss si, spesielt stadion. Noen vil si det er ufattelig stygt, og det er vanskelig å argumentere mot det. Men det har også sin sjarm, med sine tribuner fra forskjellige tidsepoker, alle seende litt propesjonalt merkelige ut.
Stadionet ble åpnet helt tilbake i 1912, og har siden den gang gjennomgått flere renoveringer og oppgraderinger, tro det eller ei. Det merkeligste er ikke at stadionet er helt takløst, men hvordan tribunene starter med en høy mur på 5-7 meter før rekkene med seter starter.
Den østlige langsiden, sett på motsatt side på bildet, fungerer i tillegg som tak for en tribune til en annen fotballbane ovenfor, selvsagt.
Vi synes uansett stadionet er så stygt og merkelig at det blir kult. Og så hjelper det selvsagt på at noen av de mest ekstatiske supporterne i Europa holder til her.
Luke 8 – Rajko Mitic Stadion
Klubb: Crvena Zvezda og det serbiske landslaget
By: Beograd, Serbia
Kapasitet: 53 000
Åpnet: 1963
Vi forflytter oss noen mil østover til Serbias hovedstad i luke åtte. Rajko Mitic stadion, tidligere kjent som Red Star stadion, men mest kjent som Marakana, er hjemmebanen til de serbiske storklubben Røde Stjerne, og det serbiske landslaget siden 2006.
Stadionet skiller seg ut med sin nesten helt ovale form, og sine lange slakke tribuner. Marakana fikk dette spesielle utseende da de bestemte seg for å grave stadionet ned i bakken da det ble bygget. Det for å la bakken fungere som fundament for tribunene, og dermed spare penger på blant annet stål. Gressmatten ligger derfor hele 12 meter under nivået på bakken utenfor stadionet.
I starten, på 1960-tallet, var kapasiteten helt oppe i 110 000 mennesker, men etter som årene har gått, og stadig strengere UEFA-regler har trådd i kraft, er det nå seter montert på alle tribunene, og kapasiteten nede i 53 000.
Men man skal ikke skimse av 53 000 elleville Røde Stjerne-fans samlet sammen for å se laget deres spille fotballkamp…
Luke 9 – Stade Louis II
Klubb: AS Monaco
By: Monaco
Kapasitet: 16 360
Åpnet: 1981
Ni dager inn i desember har vi kommet til den franske rivieraen, eller nærmere bestemt Monaco. Fyrstedømmet er ikke først og fremst kjent for sin fotballentusiasme, og selv om fotballaget tidvis har opplevd stor suksess, har det sjelden vært «sydlandsk stemning» på Stade Louis II.
Men det tar ingenting fra den fantatiske arkitekturen, og ikke minst plasseringen, midt i byen, like ved grensen til Frankrike. Den ytre fasaden og taket følger normen i byens arkitektur ellers, og stadionet glir derfor godt inn i det fasjonable nabolaget.
Under gressmatten, som ligger 8 meter over nivået på gatene utenfor, finner man også en basketarena med kapasitet på 3 700 tilskuere, en svømmearena og en parkeirngskjeller. Mens man under tribunene finner kontorer og et universitet.
Til tross for løpebanene og den labre stemningen tar vi med Stade Louis II, fordi det er et utrolig vakkert stadion med en kul beliggenhet.
Luke 10 – St James Park
Klubb: Newcastle United
By: Newcastle, England
Kapasitet: 52 305
Åpnet: 1892
Vi beveger oss nordover, for i luke nummer 10 finner vi den første britiske stadion i denne kalenderen. Undertegnende er svak for gamle klassiske britiske stadioner, og selv om St James Park er relativt nyrenovert, er stadionet herlig erkebritisk, med sine asymmetriske tribuner. Det ser nesten ut som to stadioner på helt forskjellige størrelser som er satt sammen. Den ene kort- og langsiden er så normal som det kan bli, mens de to resterende sidene er en gigatribune som ruver over ikke bare resten av stadion, men hele Newcastle by.
Som med så mange andre stadioner som er bygget slik som dette, er det på grunn av plassmangel. Men det gir stadionet et helt særegent utseende, og tilskuerne som sitter høyt på hovedtribunen har en fantastisk utsikt over Princess Square og resten av byens sentrum.
At Newcastle United har noen av Englands mest dedikerte og trofaste fans hjelper også på totalopplevelsen. St James Park er utvilsomt et meget kult stadion.
Luke 11
Luke 12
Luke 13
Luke 14
Luke 15
Luke 16
Luke 17
Luke 18
Luke 19
Luke 20
Luke 21
Luke 22
Luke 23
Luke 24
Bilder: IStock og PA Images