John Terry – Den siste store klubbspilleren

22 år i samme klubb

Selv om han ikke har annonsert at han legger opp, så er John terry definitivt ferdig i Chelsea. En 22 år lang innholdsrik Chelsea-karriere er over, og i denne artikkelen skal vi gå igjennom de vikgtigste begivenhetene til John terry i i den blå drakten.

Mye har skjedd siden han kom fra West Ham som juniorspiller i 1995, og Terry har vært med på hele reisen Chelsea har hatt fra å være en middelhavsfarer i Premier League til Roman Abramovich kjøpte klubben og gjorde den til en av de rikeste og beste klubbene i verden. Det hele toppet seg med seier i Champions League-finalen i 2013, en seier som nok smakte ekstra godt for Terry da han var syndebukken da Chelsea tapte for Manchester United på straffespark i finalen i samme turnering 5 år før.

John Terry syndebukk

17 titler totalt har han vunnet med chelsea, og med 41 mål er han den mestscorende forsvarspilleren i Premier Leagues historie. Det er imponerende tall, og historien vil vise om vi noengang vil se en spiller oppnå det samme igjen i en og samme klubb.

Den første kampen kom allerede tilbake i 1998, da Terry var 17 år gammel. Han ble da byttet innpå for Dan Petrescu i en ligacup-kamp mot Aston Villa, en kamp Chelsea vant med 4-1. siden det har det blitt 717 kamper, noe som gjør han til den spilleren med tredje mest kamper i klubben, bak Ron harris og Peter Bonetti.

På med kapteinsbindet, og av igjen

På landslaget har han fått totalt 78 kamper, scoret 6 mål og fått med seg 4 EM og VM-sluttspill. I 2006 ble han også utnevnt som ny kaptein for England, og tok over for David Beckham som var kaptein før det. Han skulle imidlertidig ikke få beholde kapteinsbindet resten av sin internasjonale karriere, da to utenomsportslige episoder fikk landslagstreneren til å gi ansvaret til noen andre. Første gang var i 2010 da han skal ha hatt et forhold til kjæresten til lagkameraten Wayne Bridge. Den andre gangen fratok Fabio Capello han kapteinsbindet igjen da Terry ble straffet for rasisme etter en kamp i Premier League mot Anton Ferdinand, lillebroren til Rio Ferdinand som Terry spilte ved siden av store deler av sin internasjonale karriere.

John terry for England

Clean sheet

Selv om Terry først og fremst har blitt kjent som en meget habil forsvarsspiller har han faktisk spilt andre steder på banen også. I 2006, i en kamp mot Reading ble begge keeperene til Chelsea skadet, og Terry måtte ta på seg trøye nummer 40 tilhørende tredjekeeperen og vokte buret i litt over ett minutt. Han holdt buret rent og Chelsea vant kampen 1-0.

Det er ingen tvil om at Terry er en av de absolutt beste forsvarsspillerene vi har sett i Premier League, og han ble i 2005 også kåret til den beste spilleren av spillerene selv, som den første forsvarsspiller siden 1993. I tillegg til å bli kåret til årets Chelsea spiller i 2001 og 2006, UEFAs pris for beste forsvarsspiller i 2005, 2008 og 2009 og FIFA sitt verdenslag 5 år på rad mellom 2005 og 2009, merittlisten er lang.

Så til tross for mye utenomsportslige negative hendelser, både på det personlige plan og på banen, går John Terry inn i historiebøkene som en av de absolutt største legendene i internasjonal fotball. Og vi sier farvel til den siste store klubbspilleren i England.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1488 Artikler