Opprykk og nedrykk i norsk fotball 2017

Bodø/Glimt har hatt en god sesong i 1. divisjon og har sikret seg spill i Eliteserien 2018. Start har en liten fordel med at de ikke har spilt 27. runde ennå, men det er tett ned til Sandnes Ulf på play off plass.

I Eliteserien er det en sikker nedrykkskandidat, og det er Viking. Med 5 runder igjen er sjansen for å hente inn Sogndals ledelse med 9 poeng og ta play off plassen lite sannsynlig.

Eliteserien 2017

Viking med sine 18 poeng er en sikker nedrykkskandidat, men det er mer åpent hvilke andre lag som følger etter. Tromsø ligger på nestsisteplass med 25 poeng, 6 mål under Aalesund. Sogndal er på riktig side av play off streken, men med 27 poeng er de langt fra sikre.

Tromsø

Tromsø har to hjemmekamper og tre bortekamper igjen. På hjemmebane skal de møte Viking og Haugesund, mens de skal treffe Stabæk, Sogndal og Brann på bortebane. Tromsø har på sine seks siste kamper formen 3 – 1 – 2, men før dette gikk de hele 9 kamper uten seier. Det kan se ut som om noe har skjedd med formen. Uansett er det liten tvil om at både Haugesund og Brann blir vanskelige for Tromsø, Stabæk ser ut til å svikte litt siste tiden, men er et bedre lag og kan gi god utfordring. I bunnoppgjørene mot Viking og Sogndal derimot er det sjanse for å hente flere poeng.

Aalesund

Aalesund ser ut til å ha mistet det helt. På de 11 siste kampene er formen 0 – 3 – 8. De har en ørliten fordel med å ha tre hjemmekamper og to bortekamper igjen, men når det er Kristiansund, Rosenborg og Strømsgodset de skal møte kan den fordelen bli marginal. På bortebane skal de møte Lillestrøm og Sarpsborg 08. Det er Kristiansund og Lillestrøm som er de svakeste lagene av disse. På tross av det har Kristiansund vunnet 3 av sine siste kamper og kan dermed bli en tilsynelatende tøff nøtt for Aalesund. Lillestrøm har vunnet 1 av sine fem siste, og det er nok her Aalesund har best mulighet til å hente noen poeng.

Sogndal

Rett over Aalesund på play off plass har vi Sogndal med 27 poeng etter å ha spilt 7 – 6 – 12 på sine hittil 25 Eliteserierunder. Formen på fem siste kamper er 1 – 1 – 3 og langt fra overbevisende. På hjemmebane skal de møte Sarpsborg 08, Tromsø og Vålerenga, mens de på bortebane skal spille mot Strømsgodset og Stabæk. Sogndalen er dermed nedrykkskandidaten som har noen av de tøffeste møtene foran seg i kampen om viktige poeng for å kunne spille i Eliteserien 2018.

1. Divisjon 2017

Bodø/Glimt har et solid overtak i 1. divisjon med formen 19 – 5 – 3, og 62 poeng etter 27 spilte kamper. Neste lag på tabellen er Start med 49 poeng etter å ha vist formen 14 – 7 – 5 på 26 spilte. Mellom 2. plass og 4. plass er det lite som skiller og det er selv med kun tre runder igjen muligheter for at ting kan forandres. Mjøndalen på 4. har nemlig funnet formen og har vunnet sine 7 siste kamper, mens både Sandnes Ulf og Start har fremvist blandede resultater med 3 – 3 – 1 på sine 7 siste kamper.

Start

Start har en fordel med at de har fire kamper igjen. Tirsdag 17. oktober møter de Ranheim og selv om Start ikke har vunnet over Ranheim lukter det tre poeng til Start. I de påfølgende kampene møter de Arendal borte, Elverum hjemme, før Åsane borte i siste runde. Disse tre lagene er alle blant de fire dårligste lagene på tabellen, så Start har gode sjanser til å sikre seg flere poeng.

Sandnes Ulf

Sandnes Ulf skal møte Elverum borte, mens siste hjemmekamp blir mot Kongsvinger, deretter står Fredrikstad for tur. Fredrikstad befinner seg på play off plass, mens Elverum er på nest siste plass på tabellen. Kongsvinger derimot har 11. plassen og formen på siste fem viser 2 – 1 – 2. Dermed kan det bli vanskelig for Sandnes Ulf å få et sikkert opprykk uten å gå veien om kvalifiseringskamper.

Mjøndalen

Mjøndalen har 46 poeng og med det 3 poeng opp til Start før de møter Ranheim. Første laget Mjøndalen spiller mot er Kongsvinger, før de spiller hjemme mot Levanger og så borte mot Elverum. Både Kongsvinger og Levanger kan stikke kjepper i hjulene for Mjøndalen og stoppe den 7 kamper lange vinnerrekken, mens kampen mot Elverum skal være 3 sikre poeng til Mjøndalen.

Hans Nielsen

248 Artikler