De beste tyske fotballspillerene gjennom tidene

beste tyske fotballspillere gjennom tidene

Tyskland har vært en framtredende nasjon i fotball i store deler av fotballens historie. De har derfor en hel del spillere som har gjort store avtrykk hos tyskerene, men også internasjonalt. Vi har her laget en liste over de ti tyske spillerene vi synes har vært best gjennom tidene. Listen består blant annet av store navn som Lothar Matthaus og Franz Beckenbauer.

Ingen av spillerene på listen er aktive i dag men en av spillerene la nylig fotballskoene på hyllen. Tyskland har vunnet mange titler gjennom tidene og vant senest i 2014 fotball-VM for fjerde gang, i Brasil. Mange kan sikkert huske at tyskerene blant annet vant hele 7-1 over vertsnasjon Brasil i semifinalen.

Les om hvordan du ser nåtidens tyske stjernespillere i Bundesliga med live stream i Norge.

Listen over de ti beste tyske fotballspillerene gjennom tidene

Her kommer listen over de ti tyske fotballspillerene vi synes er best gjennom historien. De fleste navnene skal nok være enkel å kjenne igjen men det finnes kanskje noen du ikke har like god kjenskap til. År aktive på det tyske landslaget i parantes.

10. Paul Breitner (1971 – 1982)

Breitner spilte både back og sentralt på midtbanen i sin karriere på det tyske landslaget. Han hadde en tendens til å score avgjørende mål for Tyskland. Det mest minneverdige målet hans var mot Nederland i VM i 1974. Det var på straffespark og finalen endte med 2-1 til Tyskland.

Han scoret også et mål i VM-finalen åtte år senere. Det var ikke like avgjørende da ettersom Tyskalnd tapte 1-3 for Italia. Breitner spilte store deler av sin karriere i Bayern Munchen og vant fem ligatitler med det tyske storlaget.

9. Miroslav Klose (2001 – 2016)

Det var mange som trodde at Gerd Müuler sin målrekord var umulig å slå, men i VM i 2014 scoret Miroslav Klose sitt mål nummer 71 for Tyskland på 137 kamper og tok dermed rekorden for flest scorede mål for landet sitt gjennom tidene.

Klose hadde sin største klubbsuksess i Bayern Munchen der han blant annet vant to Bundesliga-titler og løftet pokalen i DFB-cupen to ganger. Han avsluttet karrieren i italienske Lazio der han spilte totalt fem sesonger før han la skoene på hyllen.

8. Fritz Walter (1940 – 1958)

På 61 kamper for Tyskland scoret Fritz Walter 33 mål. Han vant også det tyske seriemesterskapet to ganger med klubben han spilte for i hele sin karriere, FC Kaiserslautern. På landslaget gjorde han også et stort inntrykk, det aller største når han sammen med sin bror vant fotball-VM i 1954. Det gjorde han og broren Ottmar til de første søskenene som vant fotball-VM i historien.

Fritz Walter døde i 2002, og etter hans død er blant annet Kaiserslautern sin stadion blitt oppkalt etter han, og det tyske fotballforbundet deler hvert år ut Fritz Walter-medaljen til unge og talentfulle spillere.

7. Jurgen Klinsmann (1987 – 1998)

Jurgen Klinsmann spilte for flere storklubber i Europa i løet av sin karriere. Med mål i omtrent halvparten av de offisielle kampene han spilte hører han selvsagt med på denne listen.

På 82 kamper for det tyske landslaget scoret han 40 mål. Han har vunnet UEFA-cupen to ganger, ene gangen med AC Milan og den andre gangen med Bayern Munchen. Han vant også VM-gull med Tyskland i 1990 og har flere andre pokaler å vise til på klubbnivå.

6. Uwe Seeler (1954 – 1970)

Enda en angripsspiller tar plass på listen over de beste tyske spillerene gjennom tidene. Uwe Seelers målstatistikk i tysk fotball er nesten for god til å være sann. På 476 kamper for Hamburger SV scoret han hele 404 mål. En klubbrekord som det er vanskelig å se for seg kommer til å bli slått.

På 72 kamper for Tyskland scoret han også mye mål, 43 til sammen. Han tok VM-selv med Tyskland i 1966 og en bronse fire år senere. Mange mener at Uwe Seeler har fått langt på nær nok ære for sine prestasjoner i etterkant.

5. Sepp Maier (1966 – 1979)

På 70-tallet var Sepp Maier ansett for å være en av verdens absolutt beste målvakter. Han spilte hele sin klubbkarriere på Bayern Munchen og fikk med seg totalt 536 kamper for den tyske storklubben. På Landslaget vant han VM-gull i 1974 og EM-gull i 1972.

Sepp Maier var kjent for sine ekstreme reflekser og at han alltid holdt et høyt nivå. På personlig plan har han vært på all-star laget i VM og kåret til en av de 100 beste fotballspillerene gjennom tidene.

4. Karl-Heinz Rummenigge (1976 – 1986)

Karl-Heinz Rummenigge vant Ballon d’Or ved to anledninger i sin karriere, i 1980 og 1981. Han var en dominerende spiller som alltid var målfarlig. Han spilte spiss i den tyske trøyen og scoret hele 45 mål på 95 kamper.

Han vant aldri VM-gull med Tyskland selvom han spilte finale både i 1982 og i 1986. Men han vant EM-gull, i 1980. Rummenigge er ansett som en av de absolutt beste tyske spillerene gjennom tidene til tross for at han aldri fikk løftet VM-trofeet.

3. Gerd Müller (1966 – 1974)

Regnet som en av de beste avslutterene i historien. Gerd Müller dominerte tysk og internasjonal fotball. Han hadde målrekorden i Tyskland frem til Klose tok den i VM i 2014, men Klose kom aldri i nærheten av antall mål per kamp, Müller scoret 68 mål på 62 landskamper…

På klubbnivå ble det totalt 398 mål på 453 kamper for Bayern Munchen. Müller var med å vinne VM-gull i 1974 og EM-gull i 1972. Utover det ble han ligamester med Bayern Munchen flere ganger. Han har også vunnet flere toppscorer-titler, Ballon d’Or og Golden Foot.

2. Lothar Matthäus (1980 – 2002)

Mannen med flest landskamper for Tyskland gjennom tidene var mer eller mindre en perfekt midtbanespiller. Han stoppet mostanderene sine angrepsspillere like enkelt som han angrep og scoret selv. Totalt ble det 150 landskamper og 23 nål.

Han er ansett som en av verdens absolutt beste fotballspillere gjennom tidene og har vunnet både VM og EM med Tyskland. På klubbnivå spilte han for Borussia M’Gladbach, Bayern Munchen, Inter og Metrostars i MLS i sin siste sesong.

1. Franz Beckenbauer (1965 – 1977)

Kanskje den mest ikonsike forsvarsspilleren i fotballhistorien. Han begynte karrieren som midtbanespiller men fikk først sitt store gjennombrudd som midtstopper. Det var også som midtstopper han fikk sitt kallenavn «der kaiser». «Der kaiser» oppfant den moderne sweiper-rollen der han i tillegg til å være en fantastisk midtstopper var svært delaktig i det oppbyggende angrepsspillet.

Beckenbauer var kaptein for Tyskland da de vant EM i 1972 og VM i 1974 på hjemmebane. På klubblaget Bayuern Munchen vant han flere liga- og cuptitler samt cupvinnercupen 3 år på rad mellom 1974 og 1976.

Eivind Myhre

Forfatter

Eivind har en stor forkjærlighet for norsk fotball spesielt, men har også stor interesse for Europacup-fotball, og da helst nivåene under Champions League. Skal han på kamp velger han Ferencvaros mot Aberdeen heller enn Barcelona mot Manchester United.

1487 Artikler